Тижневий огляд: переслідування християн (27.06– 03.07)
  • Втр, 05/07/2016 - 13:33

27 червня повідомляється, що у Непалі заарештовано сім християн за поширення Святого Письма серед учнів. Їх вина полягає в тому, що вони роздали 885 примірників Біблії учням шкіл в районі Долакха. Заарештованих християн звинувачують в намаганні навернути дітей в свою віру в країні, де більшість сповідує індуїзм, а прозелітизм заборонений з 2015 року.

В нігерійському штаті Бенуе Отукпо було знайдено тіло католицького священика Джона Адеі. О. Адеі, генеральний вікарій єпархії Отукпо, був викрадений ще в квітні. Незважаючи на те, що родичі священика заплатили викуп у розмірі 2 млн. нігерійських найр (близько 7000 доларів США), Адеі так і не був відпущений.

На мирну релігійну процесійну ходу в Перемишлі (Польща) було вчинено напад з боку радикально налаштованих молодих людей. Цю ходу проводять для вшанування українських воїнів, які загинули в таборі для військовополонених біля Перемишля після завершення Першої світової війни і поховані на місцевому цвинтарі. Її не дозволяли проводити лише в часи комуністичного режиму.

Відповідно до інформації за 28 червня читаємо, що в ліванському християнському містечку Каа сталася серія терактів, троє смертників підірвали себе у різних частинах містечка. Наслідок теракту – п’ятеро людей загинуло, а тридцять поранено. У цей же ж день, коли друзі загиблих зібралися біля церкви, двоє чоловіків на мотоциклі кинули гранату в людей. 

Цей  рік  є  особливим  для  світлої  пам’яті  о.  Михайла  Винницького,  ЧНІ.  Адже  на  2016-й  припадає  декілька  круглих  дат,  пов’язаних  із  цим  харизматичним  священнослужителем:  дев’яносто  років  від  дня  народження,  двадцять  років  з  часу  відходу  по  вічну  нагороду  і  шістдесят  літ  від  отримання  таїнства  священства.  Із  майже  чотирьох  десятиліть,  відпущених  на  душпастирське  служіння,  понад  тридцять  років  минули  для  отця  Михайла  у  новітніх  катакомбах,  з  них  десять – в  місцях  позбавлення  волі…

29 червня з’явилося повідомлення про те, що трьома суддями Верховного суду США розглядається відмова Верховного суду розглядати справу стосовно свободи совісті фармацевтів штату Вашингтон, як зловісний знак можливості згортання свободи віросповідання та свободи совісті в США. Йдеться про заборону аптекарям відмовлятися тримати та продавати в аптеках абортивні препарати. 

Згідно з інформацією за 30 червня читаємо, що акція «Human Life», яка діє у тісній взаємодії з Об’єднаною конференцією католицьких єпископів США, звернулась із закликом до американців, щоб чинити тиск на Конгрес США задля чим скорішого прийняття закону про захист свободи совісті.

1 липня повідомляється, що цьогоріч виповнюється 300 років греко-католицькому монастирю у селі Борóнява біля Хуста, але багаті сторінки історії цієї обителі залишаються маловідомими нашому загалу. Подиву гідними у своїй наполегливості й відвазі опору тоталітарній комуністичній системі були дії вірників Закарпаття на захист монастиря. Люди витримували тиск колгоспу, компартії, міліції та інших органів і зберегли свою віру.

75 років тому, в червні – липні 1941 р., НКВД без суду розстріляв біля 24 тисяч в’язнів тюрем Західної та Правобережної України. Тепер значну частину цих жертв можна ідентифікувати по іменах завдяки документам, які публікує Електронний архів українського визвольного руху.

Американський союз громадянських свобод (ACLU) подав позов проти федерального уряду США, прагнучи заблокувати державне фінансування організацій, які допомагають біженцям, але не просувають аборти. ACLU твердить, що уряд США, фінансуючи організації, які допомагають біженцям, але які через свої релігійні переконання відмовляються просувати аборти, порушуютьє конституційній принцип відділеності релігії від держави.

Відповідно до інформації за 2 липня читаємо, що вночі 2 липня 1941 року, до монастиря отців-домініканців у Чорткові (Тернопільська обл.) було послано службу безпеки, які разом з військовими увійшли до чернечого дому. Отців Юстина Спирлака, Яцека Місюту, Анатоля Знаміровського і брата Андрія Бояковського витягнули з монастиря і вивезли до річки в Старому Чорткові на тзв. Греблю, що називалася Берда. Там їх і розстріляли. Радянські служби безпеки одночасно з вбивствами сплюндрували церкву. Щоб затерти сліди злочину, військові 4 липня 1941 р. підпалили монастир.

3 липня з’явилося повідомлення про те, що відомий дослідний центр Pew Research опублікував новий звіт про утиски віри в світовому масштабі, який узагальнює дані з 2014 року. Згідно з цими даними, утиски віри і прояви релігійної ненависті дещо знизилися за цей період, але 82 країни страждають від проявів тероризму з релігійних мотивів.