Тижневий огляд: переслідування християн (27.11 – 10.12)
  • Втр, 12/12/2017 - 22:38

27 листопада повідомляється, що індійські радикали хочуть вбивати християн. Це стверджує єпископ Ентоні Чіраят із Сиро-Малабарської Католицької Церкви в Індії. В його єпархії Сагар індуські фанатики звинувачують послідовників Христа у примусових наверненнях. «Це все неправда», – каже єпископ і додає, що націоналісти «створюють атмосферу ворожості щодо християн, поширюючи неправдиву інформацію в газетах і на телебаченні».

Християнин поширив понад 100 000 дитячих Біблій в одній з найбільш ворожих країн для віруючих – В'єтнамі, ризикуючи своїм життям як подяку за те, що Бог врятував його від самогубства.

29 листопада повідомляється, що у Вашингтоні не дозволили розмістити на автобусах рекламу на християнську тематику про «ідеальний подарунок» в період передріздвяного посту. Місцева католицька архиєпархія оскаржує заборону релігійної реклами.

Згідно з інформацією за 30 листопада читаємо, що в Бангладеш, напередодні візиту Папи Римського Франциска в цю країну, пропав католицький священик. Про місцезнаходження о. Вільяма Вальтера Розаріо нічого не відомо з 27 листопада. Близькі священика побоюються, що він міг бути викрадений джихадистами. Розпочато пошуки о. Вільяма.

2 грудня з’явилося повідомлення про те, що у німецькому місті Потсдам, розташованому недалеко від Берліна, виявили вибуховий пристрій. Правоохоронці знайшли бомбу біля різдвяного ярмарку. Відвідувачі ярмарку були евакуйовані.

Відповідно до інформації за 5 грудня читаємо, що закон у Туреччині позбавляє християнські школи держпідтримки, прирівнюючи їх до приватних навчальних закладів і цим сприяючи їхньому закриттю, сьогодні їх залишилося всього 24. Навіть небагато шкіл, в яких навчаються діти християнських меншин, зараз відчувають щораз більші труднощі.

Більше 120 храмів знищено в результаті терактів в Сирії з часу появи в регіоні терористичної групи ІД. Тепер християни та мусульмани цієї країни мають намір разом відновити всі зруйновані об'єкти.

В результаті тиску ззовні, влада Єгипту дозволила будівельні та відновлювальні роботи в християнських храмах після 20 років заборони, але конфлікти радикальних мусульман з християнами продовжуються. Деякі аналітики пов'язують це рішення з майбутнім візитом в країну віце-президента США Майка Пенсі.

6 грудня повідомляється, що 1 грудня після проведеної реставрації в Хомсі був урочисто освячений Мелькитський собор. З травня 2011 по травень 2014 року, коли частина Хомса перебувала під контролем ісламістів, цей храм був перетворений в казарму і сильно постраждав від обстрілів. Повторне освячення очолив нещодавно обраний патріарх Мелькитської (греко-католицької) Церкви Юсеф Абсі.

Коптська церква в єгипетському місті Танта, де 9 квітня цього року стався теракт, знову відкрилася для богослужінь після закінчення реставрації. Численні віруючі зібралися в церкві Мар Гіргіс (св. Георгія) на першу після тривалої перерви літургію. Заходи безпеки в церкві і на прилеглих вулицях були на цей час посилені.

Аби зберегти хрест на пам’ятнику Іванові Павлу ІІ у Плоермелі та завершити полеміку довкола монументу, яка триває вже 10 років, мерія цього французького міста схиляється до можливості продати пам’ятник дієцезії, а вона вже встановить його на церковній території.

15-річну студентку госпіталізували після того, як її вдарила працівниця абортивної клініки «Planned Parenthood» у Роаноке, штат Вірджинія. Випадок відбувся під час мирного протесту студентів поблизу клініки, де проводять аборти. Під час вже не першої акції «Студентів за життя» її учасники надають необхідну інформацію про вагітність, консультації та підтримку жінкам, котрі хочуть зробити аборт.

Бельгійським філіям «Червоного Хреста» наказали прибрати зі своїх офісів розп’яття, щоб поважати «принципи Червоного Хреста». Волонтери організації виступили з критикою такого рішення.

Згідно з інформацією за 7 грудня читаємо, що після того, як в жовтні цього року його вже вдруге викрали в Нігерії, італійський священик-місіонер Мауріціо Паллу повернувся в цю країну. Своє викрадення він вважає справою нечистого, а Діві Марії дякує за свій захист та звільнення.