Тижневий огляд: переслідування християн (28.03 –03.04)
  • Пон, 04/04/2016 - 20:57

28 березня повідомляється, що внаслідок теракту в пакистанському місті Лахорі загинуло 69 людей і 340 поранені. У декількох метрах від місця теракту був розташований дитячий майданчик. Серед загиблих - багато християн, зокрема католики, які відзначали свято Великодня. Більшість загиблих і поранених - жінки і діти. Відповідальність за вибух поки не взяла на себе жодна терористична організація.

Минуло майже 15 років з часу нападу на  Нью-Йорк терористами угрупування, очолюваного Осамою бен Ладеном. Нью-Йорк був першим містом, на яке було вчинено такого роду напад. З тих пір  сталися численні  інші напади. Поіменний ряд є гнітючим. І все ж, незважаючи на все це, немає виробленого ефективного реагування. Причиною цього, як дехто вважає, є те, що уряди не хочуть протистояти першопричині тероризму, яка не є економічною чи націоналістичною, як в минулому, але ідеологічною. Ідеологія ісламізму повинна бути вирвана з коренем і винищена, і це може бути зроблено тільки на рівні ідей.

У Глазго мусульманин-власник газетного кіоску був убитий після того, як побажав своїм друзям-християнам доброї Пасхи. 40-річний Асад Шах отримав 30 ножових поранень від 32-річного зловмисника, який перед нападом увійшов в магазин і заговорив з ним на рідній мові, найімовірніше, про привітання з християнським святом. У своєму останньому записі в соціальній мережі Асад побажав друзям і співгромадянам щасливої Пасхи і закликав «наслідувати приклад Ісуса для благополуччя в тому і цьому світах».

Теракт, що стався в Лахорі, був спрямований проти християн, які зібралися в парку Гульшан-і-Ікбал на Великдень. Про це заявив офіційний представник угруповання «Джамаат уль-Ахрар», яке взяло на себе відповідальність за атаку. «Нашою wskk. були християни. Ми хочемо, щоб прем'єр-міністр Наваз Шариф знав, що ми увійшли в Лахор. Він може робити, що хоче, але він не зможе зупинити нас. Наші смертники продовжать ці атаки», - заявив представник угруповання Ейсануллах Ейсан.

Католики Севастополя провели Пасхальне богослужіння на сходах храму Св. Климента. Урочисту месу відслужив єпископ Яцек Пиль. Будівля католицької церкви у Севастополі була перебудована під кінотеатр. Не дивлячись на те, що він уже кілька років стоїть порожній, російські власті так і не передали його віруючим, ігноруючи багаточисельні прохання.

Відповідно до інформації за 29 березня читаємо, що повідомлення про розп’яття у Велику П’ятницю викраденого ісламістами в Ємені отця Тома Ужунналіла «хибні та безвідповідальні». Про це заявив єпископ Поль Хіндер. Владика ствердив, що має «переконливі докази того, що о. Том живий і досі знаходиться у руках своїх викрадачів». Єпископ Хіндер не розповідає жодних подробиць з огляду на безпеку викраденого священика.

31 березня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що із нападом в парку Гулшан-е-Ікбал у Лахорі збіглася маніфестація тисяч мусульманських екстремістів перед парламентом у столиці Пакистану Ісламабаді, що триває вже впродовж кількох днів. Вони вимагають виконання вироку для християнки Асії Бібі. Війська посилили охорону в'язниці, в якій перебуває Асія, щоб її не вбили.

Джонатан Сакс, головний рабин Великобританії, знову виступив на захист переслідуваних християн. Рабин Сакс визнає, що він вражений мовчанням світу щодо того, що відбувається сьогодні з християнами. Він наголошує, що хоча в історії була вже епоха терору, однак, ніколи в такому великому масштабі. Ніколи не можна було використовувати таку технологію, як сьогодні, щоб радикалізувати людей у всьому світі. На думку британського рабина, християни, однак, не є основною ціллю ісламістів, їх ціллю є свобода

Згідно з інформацією за 1 квітня читаємо, що у Єгипті Верховна рада у справах ісламу видасть посібник з «захисту церков в ісламі». Документ буде опубліковано протягом найближчого місяця. Інформаційні агентства також повідомили, що кілька днів тому єгипетський адміністративний суд ухвалив, що церкви, будучи культовими будівлями, не можуть бути знесені.

Водій благодійної служби Caritas був убитий після того, як потрапив в засідку на дорозі поблизу Увіра в Південному Ківу (східна область Демократичної Республіки Конго). Бандити змусили водія вийти з автомобіля і смертельно поранили його пострілом в голову. Він помер по дорозі в лікарню. Інша пасажирка, бухгалтерський чиновник Caritas, була поранена в руку. Вона була відпущена на свободу бандитами, які вкрали 194 мільйони конголезьких франків. Гроші були призначені для виплати зарплати вчителям початкових і середніх шкіл в п'яти містах регіону Фізі.

Сиро-яковитський Патріарх  Ігнатій Єфрем II очолив «марш миру» вулицями північної столиці Сирії - міста Алеппо. Однією з цілей акції було привернути увагу до долі двох митрополитів - сиро-яковитського Григорія Юхан Ібрагіма і православного Павла, - викрадених майже два роки тому. У демонстрації взяли участь священики та ченці сиро-яковитької єпархії Алеппо, а також понад 400 юнаків і дівчат - учасників молодіжної зустрічі, що проходила в цьому місті.

Шеф поліції Берлінгтона (штат Массачусетс) Майкл Кент повідомив про напад на місцеву католицьку парафію, в результаті якого було розбито три статуї в храмі. Двом статуям зловмисники відірвали руки і зруйнували численні розарії, що оточують композицію. Третій статуї, що зображає Діву Марію, відламали обидві руки і відірвали голову. Поліція обіцяє розслідувати злочин в найкоротші терміни.

2 квітня повідомляється, що у Венесуелі був убитий католицький священик Дарвін Антоніо Самбрано Гамес. Його тіло із слідами ножових поранень було знайдено в парку міста Сан-Крістобаль на заході країни. Причини вбивства залишаються поки що нез'ясованими. Компетентні органи проводять розслідування.