Тижневий огляд: переслідування християн (28.09 - 04.10.15)
  • Втр, 06/10/2015 - 10:40

29 вересня повідомляється, що на північному заході Танзанії ісламістами були спалені три церкви. Перед цим парафіянам надходили погрози з попередженням про те, що в даному районі кількість храмів буде зменшена. Пастор розповів, що за останні кілька років напади на церкви почастішали, парафіяни налякані і побоюються за свої життя.

Суд французького міста Марсель завершив розгляд справи співробітниці мерії, яка відмовилася зареєструвати «шлюб» одностатевої пари. На суді співробітниця мерії Марселя Сабріан Ут мотивувала свою відмову зареєструвати «шлюб» релігійними міркуваннями. В результаті жінка була засуджена до 5 місяців умовно.

Міська рада міста Корал Спрінгс (штат Флорида, США) була змушена поступитися шантажу сатаніста і відмовитися від багатовікової традиції спільної молитви перед своїми зборами. Сатаніст Чаз Стівенс зажадав, щоб його також допустили прочитати публічну сатанинську «молитву» перед зборами. Чиновники міської ради довго тягнули з відповіддю на заявку Стівенса - і ось, нарешті, вийшла офіційна постанова: з 1 жовтня благословляючих молитов більше не буде.

Відповідно до інформації за 30 вересня читаємо, що у місті Свердловську Луганської області бойовики самопроголошеної «ЛНР» захопили в полон пастора місцевої церкви християн віри євангельської Тараса Сень. Від початку російської агресії проти України пастор Тарас Сень став одним з найактивніших священнослужителів, які почали надавати душпастирську опіку та соціальну допомогу потребуючим мешканцям окупованих територій Донбасу.

Протестний мітинг біля однієї з баптистських церков Шахтарська зібрав більше двох сотень жителів. Люди об'єдналися в соціальних мережах і вийшли на вулиці міста, щоб висловити протест роботі подібних організацій в «ДНР». Мітинг розпочався біля місцевого палацу культури, звідки учасники акції з транспарантами «Ні секті» і «ДНР - територія без сект» пройшли до самої церкви. Там представників баптистської організації не виявилося, більше того, за словами очевидців, напередодні з будівлі були зняті всі камери відеоспостереження і таблички з написами.

У Вашингтоні наступного дня після канонізації Святішим Отцем о. Джуніпера Серра вандали здійснили осквернення не лише його пам’ятника, але і Місії Кармель, яку він заснував і де похований. Святий францішканин, який жив у Каліфорнії у 18 столітті, заснував багато місій і зробив великий вклад у розвиток американського католицизму, був канонізований у середу 23 вересня. Фарбою облили не лише його фігуру, але також інших святих і надгробки, а у багатьох місцях написано образливі написи, зеленим кольором помальовано хрест, двері та інші місця.

2 жовтня з’явилося повідомлення про те, що Кріс Харпер Мерсер, який влаштував, за даними влади, стрілянину в Коледжі Умпква в американському місті Роузбург (штат Орегон), цілеспрямовано вбивав християн. Мерсер заходив в аудиторії і, погрожуючи зброєю, змушував деяких з учнів відповідати на питання про те, ким вони є за віросповіданням. Вбивця стріляв у тих, хто говорив, що сповідує християнство. В результаті стрілянини в коледжі загинуло 10 осіб, поранення отримали семеро.

Згідно з інформацією за 3 жовтня, читаємо, що на островах Негрос (центральна частина Філіппін) був зарізаний 44-річний католицький священик Антоніо Магалсо. Факт вбивства підтвердив декан коледжу Святої Катерини брат Натаніель Б. Гомес. Священик вирушав на месу, але по дорозі на нього напали і зарізали. Його доставили в лікарню вже мертвим. За свідченнями очевидців, вбивця був спійманий поліцією. Після допиту з'ясувалося, що у вбивці були психічні розлади.

У Непалі на три протестантські церкви напали індуїстські екстремісти, лідери яких одночасно висунули вимогу про те, щоб усі духовні лідери церков і громад інших релігій, що мають іноземне громадянство, покинули Непал. Заворушення почалися після того, як парламентарії Непалу відхилили поправку до конституції про оголошення індуїзму державною релігією країни.

В британському місті Аккрінгтон з крематорію прибрали хрест, щоб він не дратував представників інших релігій. Таке рішення було прийнято у зв'язку зі зростаючим занепокоєнням з приводу того, як його сприймають нецерковні частини населення. Тепер хрест, який півстоліття перебував у головному залі крематорію, повертатимуть туди лише у разі проведення індивідуальних церемоній прощання.