Тижневий огляд: переслідування християн (28.10 – 03.11)
  • Втр, 05/11/2013 - 09:12

28 жовтня повідомляється, що в Алеппо під час боїв між сирійською армією з угрупуваннями Фронту Аль-Нусра, т. зв. Вільною сирійською армією, зазнав нападу ісламістів монастир св. Вардана. Обитель вдалося відстояти. До останнього часу цей жіночий монастир у районі Мідан перебував під захистом армії Башара Асада.

В індійському штаті Карнатака в цьому році зафіксовано 40 нападів на членів християнських громад з боку індуїстських радикалів. За останні 3 роки, за даними Глобальної ради індійських християн (GCIC), було скоєно 222 антихристиянські акції, частина яких мала смертельні наслідки.

У Василькові, що на Київщині, невелика групка людей перешкоджає будівництву храму УГКЦ. Своє невдоволення мешканці  пояснюють браком місця - начебто дітям не буде де бавитися чи вигулювати собак, хоча вільного місця поруч із будинком є чимало.

Згідно з інформацією за 30 жовтня читаємо, що екуменічна організація Open Doors звертає увагу на драматичну ситуацію в Центральноафриканській Республіці: там ні дня без насильства, вбивають священників, ґвалтують жінок, руйнують храми, спалюють будинки. Повстанські війська «Селека», з того часу як повалили режим президента Бозізе, змушуючи його тікати з країни, постійно сіють тривогу серед жителів Центральноафриканської Республіки. Більше 200 000 людей перебуває у вигнанні.

Мусульманські повстанці підпалили чергову християнську святиню в Сирії. Йдеться про церкву, що належать вірменській спільноті в місцевості Таль Абьяд на півночі країни. Нападники, які перед підпалом зламали хрести на церкві, є членами угрупування під назвою «Ісламська держава Ірак і Левант».

Напади і переслідування, яких зазнають копти в Єгипті, не спонукають їх діяти всупереч християнській вірі. Це б зашкодило справжнім інтересам корінних християнських спільнот у країні.

Погрожуючи викрасти родичів священиків, злочинні угруповання спробували вимагати гроші у трьох священнослужителів в Агуаскальєнтесі і кліриків, щонайменше, в семи інших мексиканських штатах. Священики проігнорували погрози з боку злочинців і продовжують своє служіння.

Шестеро сектантів осквернили католицьке святилище Богоматері в Мушіме, що неподалік від ангольської столиці. Зокрема, вандали розбили статую Діви Марії. Влада провінції Луанда рішуче засудила акт вандалізму.

Церква Архиєпархії Сан-Сальвадору побоюється маніпуляцій інформацією, що зберігається в секретних архівах. Конференція Єпископату цієї країни поінформувала, що церковні архіви закритого бюро прав людини у столиці Сальвадору не можна розкривати. Передбачається, що цей архів може містити інформацію про понад 50 000 випадків порушення прав людини, в основному скоєних під час громадянської війни в 1980–1992 рр.

Християни у Великобританії готуються до дискримінації, якої вони можуть зазнати після легалізації псевдошлюбів, укладених особами однієї статі. Міжконфесійна Коаліція за Подружжя, котра раніше безуспішно діяла супроти зміни визначення шлюбу, тепер підготувала брошуру, яка радить, як вчителі і батьки можуть запобігти порушенню спокою їх сумління та ідеологічному переконанні дітей.

Під тиском турецької влади і за саудівські гроші поширюється ісламізація північного Кіпру, який майже 40 років є окупований турецькою армією. На даний час Туреччина тримає на острові 40 тисяч вояків. Вони супроводжують 300-тисячну турецьку колонію, до якої безперервно прибувають ісламські фундаменталісти. Натомість їм вдалось вигнати звідти майже усіх християн, що були присутні на острові  вже 2 тисячі років.

31 жовтня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що один із «шейхів» сирійських бойовиків перед камерою розбив статую Богородиці. Він заявив: «Волею Аллаха Всевишнього не будуть на сирійській землі поклонятися нікому, крім Аллаха, і не буде в цій країні іншого суду, крім суду Аллаха! Не буде славитися тут ідол або нечестя після цих днів, волею Аллаха!»

У північному передмісті Асмери-Майтеменаї арештовані 150 християн. Членів протестантської громади заарештували під час молитовного зібрання. Громада належить до числа незареєстрованих релігійних організацій, її діяльність з 2002 р. знаходиться поза законом. Християни збиралися таємно.

У Малайзії знову обговорюють питання використання у християнській літературі слова «Аллах» для позначення Бога. Тамтешня влада тимчасово конфіскувала дві тисячі примірників католицького тижневика «Catholic Herald», призначеного для поширення в штаті Сабах. Конфіскатори послалися на постанову апеляційного суду, який заборонив використання цього слова у християнських публікаціях. Це була перевірка, чи католицькі видавці не порушують заборону. Після перегляду видання тижневик дозволили розповсюджувати.

Жителі панамського міста Колон приголомшені смертю католицького священика іспанського походження Анібала Гомеса, тіло якого було знайдено при вході в резиденцію єпископа-емерита Карлоса Марії Аріза Болео, якого в цей час не було вдома. У поліції з’ясували, що причиною вбивства був грабіж, оскільки на тілі вбитого священика знайшли численні забої, він був зв'язаний і помер, найімовірніше, від сильного удару, завданого йому злочинцем.

Відповідно до інформації за 1 листопада читаємо, що сирійськоправославний митрополит Селванос Бутрос Алнемех назвав смерть 45 визнавців Христа з Сададу в Сирії найбільшим винищення християн за останні 2,5 роки. Там знайдено братські могили з тілами 30 цивільних осіб, серед яких були старші люди, жінки і діти, а інші 15 тіл знайшли по дорозі з Хомсу до Дамаску.

Мусульмани-бойовики в Сирії, злісні переслідувачі християн, в більшості своїй є ісламістами, які прибули з Європи. Цю шокуючу правду повідомив патріарх Григорій ІІІ Лахам з Дамаску.

В Польщі невідомі особи облили легкозапальною сумішшю статую Христа, а потім запалили вогонь. Страшно уявити, що могло б трапитись, якби вогонь поширився на древній храм. Це просто чудо, що двері не загорілись і вогонь сам погас.

2 листопада повідомляється, що з нагоди Дня Всіх Святих єпископ-помічник Загребський д-р Валентін Позаіч виголосив проповідь, в якій звернув увагу, що християнофобія прийняла загрозливий розмах як в світі, так і в Хорватії зокрема. Люцифер – головний противник Ісусових Блаженств, Люцифер головний автор революції зла в серці й у світі. Він замість Блаженств пропонує Содому і Гомору, війни і переслідування, знищені сім’ї й родини. 

Згідно з інформацією за 3 листопада читаємо, що у Сирії кількість жертв війни зросла до 120000 чоловік, починаючи з першої жертви в березні 2011 року під час маніфестації в місті Дераа на півдні країни. Останнім часом хвиля насильства забрала життя багатьох християн.

Черговий напад на християнську церкву в Єгипті стався у східній частині Каїра: натовп студентів − прихильників Братів-мусульман − відразу по виході з п'ятничної молитви в сусідній мечеті напав на храм Діви Марії. Група молодих християн завадила нападникам вдертися до храму.

Влада Нью-Джерсі заборонила співати в школах колядки та інші релігійні пісні. На їх думку, колядки можуть порушувати чиїсь релігійні почуття і їх спів суперечить конституції.