Тижневий огляд: переслідування християн (28.12-03.01.16)
  • Нед, 03/01/2016 - 22:40

28 грудня повідомляється, що благодійна організація «Допомога Церкві в потребі» зібрала дані, згідно з якими переслідування і дискримінація християн з кожним роком збільшується. В Африці послідовники Христа піддаються тиску з боку терористичного угрупування «Боко Харам». На Близькому Сході йдеться передусім про переслідування з боку терористів «Ісламської держави». В Азії драматична ситуація спостерігається в Пакистані. В Індонезії в особливо важкій ситуації опинилися християни провінції Ачех. Папа Франциск закликав молитися за християн, яких переслідують, часто при ганебному мовчанні багатьох.

Папа Франциск висловив співчуття у зв'язку з трагедією, що сталася в Нігерії, де через вибух на газопереробному заводі в Нніве загинули понад сто осіб. Святіший Отець скерував послання із співчуттями родичам жертв і пораненим, а також уряду і всьому народу країни. Стало також відомо, що насильство радикальної ісламської секти «Боко Харам» сколихнуло країну навіть у день Різдва.

У кустодії Святої Землі повідомили, що втрачено зв'язок зі священиком Дхійєм Аззізом, парафіяльним настоятелем в сирійському селищі Якубійя. Разом з іншими людьми він відправився на таксі з Латтакії в Якубійю, де мав відвідати парафію  у зв'язку з різдвяними святами. У кустодії не виключають викрадення і просять про молитву і про солідарність з братами о. Аззіза, з його парафіянами і з усіма пастирями, що присвячують себе благу жителів Сирії.

Відповідно до інформації за 29 грудня читаємо, що у Конгресі США мають намір розширити список меншин, які стали жертвами геноциду з боку ІД. 30 конгресменів на чолі з головою комітету у закордонних справах палати представників конгресу США Едом Ройсом закликали Білий дім включити християн в список жертв геноциду з боку «Ісламської держави».

Незважаючи на те, що триває війна і відбуваються широкомасштабні руйнування, в Дамаску відкриють нову каплицю. Маронітській Церкві вдалося її спорудити в передмісті Качкоула в східній частині міста. Освячення заплановано на 8 січня. Маронітський Архиєпископ Дамаска визначає цю подію як правдивий різдвяний подарунок.

31 грудня з’явилося повідомлення про те, що серед християн, які продовжують вмирати за віру, є священики, монахи і монахині, а також миряни, що беруть активну участь у діяльності Церкви. Як зазначено в драматичній статистиці агенції «Fides», у 2015 році християн вбивали майже на всіх континентах. У звіті зафіксовано, що 2015 року загинули 22 душпастирі. Вже сім років найбільше загиблих є в Америці. Там торік загинуло сім священиків і одна монахиня. В Африці вбито п’ять осіб, в Азії – сім, а в Європі – двоє священиків. 

У США сім'я, що має пекарню, була змушена заплатити штраф у розмірі понад 136 тис. доларів за відмову обслужити у своєму закладі лесбійську пару. За словами їхнього адвоката, рішення судді про накладення штрафу буде оскаржено.

Згідно з інформацією за 1 січня читаємо, що репресії щодо віруючих і порушення релігійної свободи в Китаї в даний час сильніше, ніж будь-коли, починаючи зі смерті Мао Цзедуна в 1976 р. У східній провінції Чжецзян до Різдва 2015 р. 1000 церков  були повністю знищені або втратили свої хрести (роком раніше ця доля спіткала 500 церков).

2 січня повідомляється, що вбивство у лютому 21 єгипетського коптського християнина ІДІЛ-ом відкрило двері для більш широких переслідувань. Маріс Тадрос, автор і дослідник питання переслідувань в арабському світі, минулого тижня виступив на конференції в Римі, назвавши жахливі обезголовлення «тільки початком». Зараз ісламістські рухи почувають себе дуже піднесено, відчуваючи  мінімальну відповідальність, і, таким чином, мовчання тільки ширше відкриває двері для вкорінення екстремістських настроїв.

Відповідно до інформації за 3 січня читаємо, що у період перед Різдвом, китайська комуністична влада атакувала «домашні церкви», які досі толерувала. Однією з них є протестантська «Церква Живого Каменю» в місті Гуйян. Поліцейські увірвалися туди під час богослужіння і конфіскували примірники Святого Письма та пісенники. Вірянам наказали зайнятися «нормальною релігійною діяльністю».

В населеному переважно християнами курдському районі міста Камішло, на північному сході Сирії, два терористи-смертники з вибухівкою в поясах активували її біля ресторанів. Загинули щонайменше 17 осіб, з яких 13 послідовників Христа. Організацію теракту взяла на себе Ісламська Держава.

На даний час нічого не відомо про викраденого о. Дхійю Аззіза з сирійської парафії Якубійї. Намагання встановити контакт з викрадачами не дали результату.