Тижневий огляд: переслідування християн (29.08– 04.09)
  • Втр, 06/09/2016 - 20:24

29 серпня повідомляється, що 17-річний студент, який намагався вбити священика в римо-католицькій церкві св. Йосифа в індонезійському місті Медан, за словами начальника поліції цього міста, зробив це, натхненний вбивством о. Жака Амела у Франції. Нападник прийшов у церкву, спочатку зайняв місце в лавках разом з вірними, після проповіді він активував самородбний вибуховий пристрій, який нікому, окрім нього самого не завдав шкоди. Після цього хлопець кинувся з ножом на о. Альберта Пандіаджана, поранивши його у ліву руку. Вірним, які були присутні на Месі, вдалося знешкодити атакуючого і передати його поліції.

Суд Московського районну міста Твері (Росія) визнав винним у скоєнні незаконної місіонерської діяльності студента-християнина з Гани. Адвокат «Слов'янського правового центру» Костянтин Андрєєв повідомив, що суд призначив студенту адміністративне покарання у вигляді штрафу в розмірі 50 000 рублів (770 доларів США) без адміністративного видворення за межі Російської Федерації. Доказом вини, вказаного судом, стало те, що студент, перебуваючи на території орендованого ним на кілька годин басейну, здійснював релігійні обряди (в тому числі хрещення), чим порушив закон про місіонерську діяльність.

У Ноябрьску представники влади ліквідували дитячий майданчик, який був організований в липні 2016 року біля Будинку молитви євангельських християн-баптистів. Комісійна перевірка, до складу якої увійшли співробітники прокуратури, МНС, адміністрації міста, Росспоживнагляду і комісії у справах неповнолітніх, розцінила батут, тарзанку та ігри з дітьми як «несанкціонований дитячий табір».

217 років тому, 29 серпня 1799р. у містечку Валанс у Франції помер Папа Пій VІ, як заручник французьких революціонерів.

Відомий ісламознавець священик-єзуїт Самір Халіл Самір переконаний, що значна частина мусульман погоджується з тим, що справжній іслам - це терпимість і мир і не має ніякого зв'язку або сприяння ІДІЛ. Мусульмани не хочуть війни і не хочуть тероризму. Однак, наголошує отець Самір, в Корані все ж є слова про насильство. Можна сказати, що тут присутні обидва аспекти. Таким чином, багато мусульман вже давно пропонують по-новому витлумачити Коран і традицію і стверджують, що іслам не можна розуміти буквально, але слід тлумачити.

Згідно з інформацією за 30 серпня читаємо, що поліція штату Міссісіпі заарештувала Родні Ерлі Сандерса, якого звинувачують у жорстокому вбивстві двох католицьких монахинь – с. Марґарет Гелд і Поли Меррілл у їньому домі в місті Дюранті. Поліція не вказує мотиви вбивства, але наголошує, що пограбування – це найменш ймовірний мотив.

Навернений з ісламу бангладеський католик Аніл просить про молитву. Він не може утримувати власну сім’ю, не може знайти роботу, а будучи віруючим в Ісуса, постійно стикається з проблемами. Аніл викладав в ісламському університеті, але коли колеги застали його за читанням Біблії – його вигнали з університету. З того часу Аніл став постійною жертвою нападів, насильства, погроз смертю. І тепер, коли Бангладеш постійно дрейфує у бік ісламізму, його життя знаходиться під постійною загрозою.

Сестри Місіонерки Божої любові в аргентинському місті Мар дел Плата стали жертвами нападу. Невідомі злочинці увірвалися до їхнього монастиря, осквернили освячені Євхаристійні Дари, побили сестер та відібрали у них 50 песосів.

Роберт Р. Рейлі, старший радник з питань інформаційної стратегії в апараті Міністерства оборони США, гостро розкритикував християнських лідерів, які замовчують проблематику просування ЛГБТ ідеології. Рейлі заявив, що католицька доктрина про природний моральний закон – єдина доктрина, яка дійсно відповідає вимогам розуму і християнської віри. Проте, маючи на «озброєні» навіть таку сильну зброю, католицькі лідери часто ігнорують питання поширення та пропаганди ЛГБТ ідеології. Рейлі гостро висловився проти отримання релігійними лідерами ґрантів, які закривають їм рот.

Окружний прокурор Міссісіпі Акіллі Мелон-Олівер заявила, що ще не вирішила чи вимагатиме смертної кари для вбивці монахинь у Дюранті, оскільки родичі монахинь і їхні монаші Згромадження звернулись до офісу прокурора з проханням не вимагати для вбивці смертної кари.

У Франції невідомі жорстоко побили 20-річного молодого чоловіка через католицький хрестик на шиї. Молода людина була доставлена в лікарню з серйозними травмами. За словами медиків, його життю нічого не загрожує. Поліція почала розслідування.

У Тернополі невідомі підпалили дерев’яну Лемківську церкву, що на вул. Львівській. Пожежа виникла близько 6 години ранку. Вогонь побачив водій маршрутки громадського транспорту, який проїжджав повз та зупинився біля храму, аби помолитися. Також зловмисники розмалювали фундамент церкви та браму довкола.

31 серпня з’явилося повідомлення про те, що провідник американської pro-life організації «Human Life International» о. Шін Буке вважає, що можливо у США прийшов час для створення християнських міст-святилищ. Це пов’язано зі швидким поширенням гендерної ідеології, ЛГБТ-руху, одностатевих шлюбів, контрацепції. Міста-святилища, в пропозиції о. Буке, – це не місця втечі для християн від реальності, а місця безпеки для християн. Це – місця потенційної консолідації руху християн США за свої права. 

Відповідно до інформації за 1 вересня читаємо, що Саудівська Аравія депортує з своєї території 27 ліванських християн, яких релігійна поліція країни спіймала на спільній молитві на свято Успіння Богородиці та виявила в домі примірник Біблії.

Індійські католики відзначили День мучеників. У Баллігуді, штат Орісса, пройшла масова маніфестація. Близько 15 тисяч людей вимагали відновити справедливість для жертв насильства, створення державної комісії у справах меншин і публікації розслідування даних погромів. Учасники акції також зажадали «ліквідації поділу суспільства на основі касти або релігії».

Прокуратура Марі-Турекського району Республіки Марій Ел порушила стосовно керівника релігійної групи християн віри євангельської Олександра Якимова справу за ч. 4 ст. 5.26 КоАП РФ (здійснення місіонерської діяльності з порушенням вимог законодавства про свободу совісті, свободу віросповідання та релігійні об'єднання). Приводом для порушення справи стала його участь у святі села Марі-Шолнер, що прокуратура розцінила  як місіонерську діяльність в місці, не передбаченому законом «Про свободу совісті та релігійні об'єднання».

2 вересня повідомляється, що на північному заході Пакистану сталося два напади бойовиків на християн. Напади сталися в християнському районі поряд Пешавару та в місті Мардан. У першому випадку загинув один християнин, а в другому – 10 людей загинуло і 41 людина поранена.

Німецька поліція заявила, що розшукує невідомого зловмисника, який здійснив серію атак на хрест на горі Шафройтер на кордоні між Німеччиною та Австрією. Остання спроба повалити хрест зафіксована пілотом гелікоптера, який у момент здійснення вандалізму пролітав над горою Шафройтер.

Згідно з інформацією за 3 вересня читаємо, що сенат Каліфорнії проголосував за закон, яким забороняється розкриття подробиць злочинної діяльності «Planned Parenthood», абортивного бізнесу, працівників абортивних клінік, або волонтерів. Покарання за порушення цього закону передбачене у формі штрафу 10 тис. американських доларів і одного року в’язниці за кожне конкретне порушення. Критики уже зазначають, що даний закон є прямим порушення Першої поправки до Конституції США, яка гарантує право на свободу слова. 

На думку халдейського католицького Патріярха Луїса Рафаела Сако, останні заяви Ісламського халіфату – не що інше, як частина інформаційної кампанії ІДІЛу проти Заходу. На його думку, реальний напад на Папу дуже мало ймовірний. Більше того, погрози ІДІЛу в сторону Папи, насправді, спрямовані проти поміркованих мусульманських лідерів, які ведуть діалог з Ватиканом.