Тижневий огляд: переслідування християн (24.10– 30.10)
  • Пон, 31/10/2016 - 20:58

24 жовтня повідомляється, що у Республіці Конго був убитий 52-річний священик. Це вже 13-й священик, убитий цього року у світі. Отець Джозеф Мулімбі Нгулія був парохом у парафії св. Мартіна у м. Катуба. Він зазнав нападу озброєних злочинців у масках, коли повертався після відпочинку з родиною. Все вказує на те, що злочинці чекали його. Як тільки він з'явився вдалині, на нього спрямували смертельні постріли. Мотиви злочину досліджує місцева поліція.

У Facebook в групі «Спільнота шанувальників історії та архітектури Тарнополя» опублікували фотографії Парафіяльного костелу, який колись підірвали в Тернополі. Парафіяльний собор Пресвятої Діви Марії Неустанної Помочі зруйнували у 1954 році. На його фундаменті звели ЦУМ. Простояв Парафіяльний костел лише 51 рік.

Відповідно до інформації за 25 жовтня читаємо, що завершилася каталогізація та оцифрування матеріалів періоду військової диктатури в Аргентині (1976-1983), які зберігаються в архівах єпископату країни, ватиканського держсекретаріату і Апостольської нунціатури в Буенос-Айресі. Користуватися цими документами зможуть жертви і прямі родичі осіб, зниклих в період диктатури або що піддавалися переслідуванню, в тому числі священики і ченці, також і їх вищі настоятелі.

Апеляційній суд у Белфасті (Півн. Ірландія) виніс вердикт, який залишає в силі рішення суду першого ступеня, що засудив власника цукерні Ашера Бейкері до штрафу в розмірі 500 фунтів стерлінгів за відмову прикрасити торт написом «Підтримайте ґей-шлюб» і логотипом ЛГБТ організації Queerspace. Отримавши це замовлення, в цукерні вічливо відмовили, зіславшись на свої християнські переконання. Через це цукерню звинуватили в незаконній дискримінації.

26 жовтня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що Афганістан займає 4-у позицію в рейтингу країн, де найчастіше переслідують і порушують права християн через їх віросповідання. В країні не залишилося жодної офіційної християнської церкви, але невелика громада там є і вона зростає.

Дванадцять християн були вбиті в результаті нападу ісламських терористів з угруповання «Аль-Шабаб» на гостьовий будинок в графстві Мандера в Кенії. Терористи використовували гранати, потім вони відкрили вогонь по жителях будинку. Ісламське угрупування заявило, що напад скоєно цілком свідомо - з метою розправи над християнами, що там знаходилися.

Католицька черниця з монастиря святого Якова в Сирії Агнесс Маріам Ас-Саліб повідомила, що двоє викрадених в районі Алеппо в 2013 році сирійських єпископи живі і утримуються терористами в Раці.

Невідомі вандали пробралися в базиліку Преображення Господнього на горі Тавор, викрали бронзову фігуру Богородиці, яка була розміщена над кивотом, а також осквернили посвячені хостії, що зберігалися в кивоті та викрали чаші й дарохранительниці. У базиліці вандали пошкодили також й частину ікон. Ізраїльська поліція проводить розслідування цього випадку.

Згідно з інформацією за 27 жовтня читаємо, що поліція муніципалітету Ріонегро (провінція Антіокия, Колумбія) розслідує раптову смерть 91-річного священика за не цілком зрозумілих обставин. За словами поліції місіонер був знайдений мертвим на дорозі. У той же час, за словами перехожих, о. Хосе Фортунато Бедойя Франко зазнав нападу зловмисника зі шприцом в руці. Очевидці припускають, що священик загинув при спробі пограбування.

Апостольський Адміністратор Моґадішо (Сомалі) монс. Джорджо Бертен розповів для фундації «Церква в потребі», що на сьогоднішній момент на території Сомалі функціонує одна єдина католицька церква св. Антонія Падейського. Проте, навіть просто відвідувати св. Меси у цій країні є небезпечно для життя. Стосовно католицької присутності в сомалійській столиці Моґадішо, то це взагалі є неможливо через небезпеку для життя. Навіть присутність католицьких працівників Карітасу в сомалійській столиці просто неможлива.

Швейцарський суд ухвалив вирок, згідно з яким християнський будинок для перестарілих мусить надати своїм користувачам можливість евтаназії, інакше він втратить статус благодійної організації. Цей будинок перестарілих знаходиться у власності протестантської деномінації Армія Спасіння.

Майбутнє християнства в Іраку залишатиметься під знаком питання навіть тоді, коли в країні буде встановлено мир і ІДІЛ зазнає поразки. Так Іракський парламент проголосував за закон, згідно з яким на всій території країни забороняється виробництво, імпорт та продаж будь-яких напоїв, що містять алкоголь. Це серйозний удар по християнській меншині Іраку, яка для звершення Таїнства Євхаристії потребує вина. Існують і серйозні побоювання за безпеку християн навіть на звільнених територіях, оскільки експерти фіксують зріст мусульманського екстремізму по всій території країни.

Закон, прийнятий Національними зборами Іраку про заборону продажу, виробництва та імпорту в країну будь-яких алкогольних напоїв, на думку іракського парламентарія-християнина Йонадама Канна суперечить Конституції Іраку, обмежує права громадян і є ознакою ісламізації країни. Саме тому християни готують подання до Конституційного суду про скасування цього закону.

28 жовтня повідомляється, що протягом листопада католицька Вестмінстерська катедра та католицька катедра в Брентвуді (Англія) будуть освітлені червоним світлом, щоб привернути увагу до переслідуваних християн, особливо на Близькому Сході.

Блаженніший Патріярх Вавилону Луїс Рафаель Сако відвідав звільнені іракською армією християнські міста рівнин Ніневії. В ході свого візиту Патріярх зустрівся з генералами іракської армії та федеральної поліції. Від свого імені та від імені своїх вірних Його Блаженство висловив подяку іракським силовикам за визволення християнських міст від ІДІЛ-у та побажав швидкої перемоги та визволення Мосулу й інших теренів, які наразі знаходяться під окупацією ІДІЛ-у.

У Вашингтоні відбулося зібрання на тему «Совість і творчі професії» в організації Альянсу захисту свободи. На зустрічі йшлося про випадки переслідування християнських власників бізнесу з боку ЛГБТ груп.

США мають інформацію, яка свідчить, що наліт на сирійську школу 26 жовтня цього року, в часі якого загинуло 22 дитини та шестеро вчителів, здійснили літаки віськовоповітряних сил РФ або режиму Башара Асада. Росія традиційно свою участь у цьому злочині відкидає.

Відповідно до інформації за 29 жовтня читаємо, що спеціальний представник ЄС з питань свободи віросповідання Ян Фігель висловив переконання, що питання свободи віросповідання на Близькому Сході має вплив на цілий світ. Він також вважає, що для ЄС питання геноциду християн та єзидів має стати пріоритетним. Фігель переконаний, що гоніння проти християн та єзидів на Близькому Сході мають бути визнані геноцидом.

Злочини та звірства бойовиків ІДІЛ-у починають доходити до західного світу. Так у Сирії, захопивши християнську пекарню, ісламісти спалили живцем шестеро пекарів-християн, а близько 250 дітей-християн, які не зреклися Христа, розчавили у машині для замішування хліба. Як свідчать докази, знайдені у визволених від ІДІЛ-у містах і селах, ісламістські бойовики не просто страчували людей, вони їх вбивали найгіршими можливими способами. 

30 жовтня з’явилося повідомлення про те, що у Мадриді проголошено чотирьох нових блаженних мучеників часів громадянської війни в минулому столітті в Іспанії. Урочистості проголошення нових блаженних провадив кардинал Анджело Амато, префект Конгрегації у справах святих. Нові блаженні – священики-бенедиктинців, вбиті за свою віру.