Тижневий огляд: переслідування християн (30.01 – 5.02)
  • Пон, 06/02/2017 - 22:32

30 січня повідомляється, що нігерійський єпископ закликав християн, що живуть під страхом нападів з боку ісламських радикалів зі скотарських племен фулани, озброюватися. За підрахунками благодійної організації Aid to the Church in Need, в останні місяці 2016 року в Нігерії терористами племен фулані було по-звірячому вбито понад 800 християн і помірних мусульман, причому при цих нападах було знищено не менше 16 християнських храмів.

Монахиням, через закон штату Небраска (США), заборонили носити монаший одяг в школу. Закон був прийнятий в 1919 році під тиском з боку Ку-клукс-клану. Монахині Мадлен Міллер в штаті Небраска, яка викладає в середній школі, сказали, що вона не може носити духовний одяг на виклади в школі. 37-річна черниця була вражена, дізнавшись, що маловідомий закон 100-річної давнини діє й надалі в цьому штаті.

Відповідно до інформації за 31 січня читаємо, що у Хартумі суд виніс вирок чеському місіонеру Петру Ясеку: позбавлення волі до 20 років за незаконну допомогу гнаним християнам у Судані. Вирок Ясеку став несподіванкою. МЗС Чехії поширило заяву, в якій підкреслюється, що судове рішення не підтверджено фактами, встановленими в ході процесу, і, отже, МЗС негайно вживатиме заходів для звільнення Ясека.

За весь період своєї терористичної діяльності в Нігерії організація джихадистів «Боко Харам» зруйнувала понад 900 церков у 19 штатах на півночі країни. Християнська асоціація Нігерії закликає федеральний уряд відбудувати храми і відновити в Нігерії Міжрелігійну раду з метою стримувати безперервне релігійне насильство в країні.

Більш як 50 тис. осіб взяло участь у цьогорічному марші за життя у французькій столиці. Цьогорічний марш за життя в Парижі відбувся за практично повного ігнорування цієї події провідними французькими та світовими ЗМІ на фоні намагань французької влади заборонити pro-life інтернет-ресурси.

В різних регіонах Єгипту протягом січня були виявлені тіла п'ятьох віруючих. У всіх було перерізане горло. При цьому поліція відмовляється кваліфікувати ці злочини, які були здійсненні на ґрунті релігійної ненависті, незважаючи на те, що у всіх п'яти випадках нічого вкрадено не було.

Халдейський католицький патріарх Рафаель Луїс Сако відвідав регіон Іраку, нещодавно звільнений від Ісламської держави, щоб зустрітись на нараді з представниками влади, яка розпочинає процес відбудови. Візит Халдейського патріарха також включав м. Батная, яке вважається найбільш зруйнованим внаслідок бойових дій.

1 лютого з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що представник угорського уряду Бенсе Ретварі заявив, що Угорщина має намір стати допомогою і підтримкою для переслідуваних християн. Ретварі додав, що ця допомога не буде у формі політики відкритих дверей. 

Пакистанський адвокат Ґхулам Муртаза розповів, що суд виправдав усіх його 155 клієнтів, звинувачених у підпалі будинків християн. За словами адвоката, суд відпустив підозрюваних через відсутність очевидних свідків. Місцевий прокурор Вакар Бхатті зазначив, що держава подаватиме апеляцію.

Згідно з інформацією за 2 січня читаємо, що ще напередодні свого приходу 2017 р. Б. обіцяв стати цікавим і в перший свій місяць не обманув відповідних очікувань. І не тільки в міжнародній політиці.