Тижневий огляд: переслідування християн (30.06 – 06.07)
  • Срд, 09/07/2014 - 11:25

30 червня повідомляється, що на півночі Нігерії озброєні вибухівкою невідомі, які ймовірно є бойовиками угрупування "Боко Харам", атакували кілька церков поблизу міста Чібок. В результаті нападів загинули щонайменше 100 осіб, серед них і жінки, і діти.

В іракському Мосулі пропали останні дві монахині, що залишилися там. За даними Карітасу німецької єпархії Ессен, сестри разом з трьома дітьми-сиротами були викрадені з дитячого будинку, що неподалік катедри. Незважаючи на постійні погрози, сестри залишалися в місті до останнього, бо не хотіли залишити дітей, якими опікувалися.

Християнин Джабар Масих з місцевості Нахла, що в Лахорі (Пакистан) постраждав від екстремістів. «Якщо ти не приймеш іслам, ти не зможеш далі займатися своїм бізнесом», сказали вони йому. Жертвою подібних нападів також став інший християнин у цій місцевості, який продає фрукти.

Відповідно до інформації за 1 липня читаємо, що російські терористи вважають, що вбиваючи українців, вони захищають православ’я від Ватикану. В Інтернеті з’явилось відео, на якому терористи, серед яких є і чоловік у православному підряснику, під «Вставай, страна огромная» закликають воювати проти «фашистських, гітлерівських і жидобандерівських військ».

Сирійські митрополити, викрадені 14 місяців тому, живі і, можливо, незабаром будуть звільнені. В даний час вони знаходяться в руках бойовиків «Ісламської держави Ірак і Леванту». Переговори з викрадачами вийшли на фінішний етап. Бойовики готові звільнити християнських єрархів в обмін на ряд супротивників режиму Башара Асада.

Суданська влада звільнила Меріам Ібрахім з-під варти під заставу після декількох днів напружених переговорів з командою її адвокатів. І все ж скрутне становище суданської християнки, матері двох дітей, ще не закінчилося. Її все ще звинувачують у підробці документів та надання неправдивої інформації за статтями 123 і 97 Кримінального кодексу, нібито через помилки у проїзних документах.

Угрупування Ісламської держави Іраку та Леванту, яке веде боротьбу в Іраку і Сирії, оголосило про запровадження халіфату, тобто політично-релігійного режиму. В задумі екстремістів ісламська держава має охоплювати увесь світ. Це викликає велике занепокоєння серед християн, що проживають на цій території.

2 липня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що ісламські екстремісти використовують хрести, символ християнства, щоб тероризувати своїх ворогів. В околицях Алеппо було розп'ято щонайменше дев'ять ворогів джихадистів. Також ісламісти руйнують християнські релігійні символи, хоча проти цього протестують місцеві імами.

Халдейський Патріарх Вавилонії Луїс Рафаель Сако I звернувся із закликом до тих, хто утримує викрадених три дні тому в іракському місті Мосулі монахинь та дітей-сиріт. У заклику висловлюється тривога про долю двох монахинь і трьох дітей-підлітків - двох дівчаток і хлопчика - з вимогою негайно звільнити їх. Патріарх звертається до релігійних очільників мусульман і до шейхів сунітських племен Мосула, просячи їх зробити все можливе, щоб домогтися звільнення викрадених.

По всьому світу найбільших труднощів Католицька церква зазнає у Північній Кореї. Християни, котрі ще залишилися у цій країні змушені приховувати свою віру. Їх переслідують з кінця Другої Світової війни, хоча так було не завжди.

Згідно з інформацією за 3 липня читаємо, що на насильство, яке сіють у Нігерії ісламські фундаменталісти, християни відповідають молитвою. У всій країні триває шестимісячна молитва за мир і примирення. Вона є дуже потрібною, бо терористи з «Боко Харам» здійснюють щораз кривавіші напади.

Заклик уберегти Ірак від дезінтеграції та до захисту християнської спадщини цієї країни видали католицькі та православні патріархи Антіохії. Вони зустрілися в ліванському осередку греко-православного патріархату в Баламанді. Разом з Патріархом Антіохії Іваном X Язіджі, заклик підписали очільники: маронітів кардинал Бешара Бутрос Раї, сирійсько-православних вірних Ігнатій Єфрем II Карім, сирійських католиків Ігнатій Йосип III Юнань і мельхітів Григорій III Лахам.

4 липня повідомляється, що в Донецьку зник греко-католицький священик. Відомо, що йому погрожували. Отець Тихон неодноразово висловлювався з критикою так званої ДНР.

Пограбовані церкви і тисячі людей, що рятуються від бомбардування – так виглядає ситуація в іракському Мосулі. «З кожною хвилиною стає щораз гірше», – каже халдейський Архиєпископ Амель Шамон Нона. Він наголошує, що раніше вдавалося захистити багато церков від розграбування завдяки мусульманам, які охороняли їх, але тепер і вони втікають від джихадистів.

В Каїрі підірвали чотири вибухові пристрої. Транспортний засіб, що містив один з них, вибухнув в районі Аббасія, недалеко від коптсько-православного собору, але, на щастя, жертв не було. Інші бомби вибухнули біля поліційного відділку та мечеті. Поліція заарештувала одного з чотирьох злочинців. 

Суданський уряд зруйнував християнську церкву в Хартумі. Уряд поінформував  вірян про свої наміри за день до цього. Поліція увірвалася в храм під час недільної Літургії. У ній брали участь 430 осіб. Поліціянти наказали всім вийти і оголосили, що наступного дня церкву зруйнують. Згодом приїхали бульдозери і зрівняли церкву з землею

Протягом усього червня на Донеччині терористи захоплюють будівлі християнських євангельських церков та реабілітаційних центрів. Забирають в полон пасторів, їхніх дружин і дітей, парафіян. Знущаються над тими, хто потребує лікування (колишні нарко-, алкозалежні). Громлять і грабують майно церков, а також служителів. Від осколків снаряда бойовиків загинув пастор церкви в Маріуполі.

Відповідно до інформації за 6 липня читаємо, що францішканський Кустодій Святої Землі поділився з італійською церковною агенцією SIR баченням ситуації християн на Близькому Сході. У цих краях спостерігається розбиття спільнот і їх поляризація. Про це йшла мова під час засідань Справи Допомоги Східнім Церквам ROACO, які закінчились 26 червня у Римі.

У Сімферополі до Катедрального собору Володимира та Ольги УПЦ КП підтягнулися близько 30 екіпірованих чоловіків з нашивками козацтва та кримської самооборони. Ними здійснювалися спроби захоплення храму та єпархіального управління. «Казаки» заявили, що проводять «антифашистський мітинг», оскільки вважають храм Київського Патріархату «фашистським розсадником».

Суд в аргентинському місті Ла-Ріоха засудив до довічного ув'язнення двох колишніх членів військового режиму в 1976-1983 роках. Колишній генерал Лучано Бенджамін Менендес і колишній капітан Луїс Фернандо Естрелла були визнані винними у вбивстві єпископа Енріке Анджелеллі. На лаві підсудних мали сидіти п'ять осіб, але інші три померли перед судом.