Тижневий огляд: переслідування християн (30.09. – 06.10)
  • Втр, 08/10/2013 - 09:50

30 вересня повідомляється, що в колумбійському місті Медельїн вбили англіканського священика. Його позбавили життя за допомогою вогнепальної зброї. 48-літній о. Луїс Хав'єр Сарразола Усуга був фізично неповносправним. Він керував фундацією, що підтримує англіканську спільноту. Про те, що щось відбувається у квартирі священика на першому поверсі будівлі, поліцію повідомили сусіди, які почули його крик. Наразі невідомі мотиви злочину, не затримали також злочинців.

У Туреччині відкрили католицьку церкву, яка майже півстоліття була  мілітаризована і використовувалася як база для американських солдатів. Тепер, завдяки зусиллям Апостольського адміністратора Анатолії Архиєпископа Руджеро Франческіні, церкву повернули і після великого ремонту її відкрили. В урочистостях в Ізмірі головував секретар італійського єпископату єпископ Маріано Кроціата.

Бойовики зруйнували стародавню християнську церкву Святих Сергія і Вакха в Маалулі, викравши або знищивши її всесвітньовідомі ікони. "Винною" церква Святих Сергія і Вакха виявилася в тому, що поруч з нею був побудований готель "Сафір", в якому раніше зупинялися численні християнські паломники і туристи, а потім зайняли позиції ісламські екстремісти. Сирійська армія практично зрівняла готель із землею, але бойовики і раніше ховаються в його підвалах та прилеглих гротах, перероблених у келії. Звідти, де в ще стародавні часи жили монахи, ведеться безперервний вогонь.

Згідно з інформацією за 1 жовтня читаємо, що у Сирії ісламісти продовжують атакувати християнські поселення. Після вторгнення в Маалулу джихадистські групи спробували встановити контроль над Сайєднаєю, що розташована на північ від сирійської столиці. Жителями села є християни. Вони розмовляють арамейською мовою. З цим місцем пов'язано багато біблійних подій. 

У Єгипті мусульмани намагались вбити коптського єпископа. Після того, як автомобіль єпископа міста Мінья Анби Макаріоса потрапив під обстріл, він і його супутники заховалися в будинку коптської сім'ї неподалік від місця, де стався інцидент, в місті ель-Саріо в Абу-Куоркасі. Тим не менше, бандити продовжували обстрілювати єпископа в будинку, де він переховувався, впродовж майже півтора години, після чого прибули представники поліції, і злочинці розбіглися.

У Центрально-Африканській Республіці повстанці «Селек» скоїли два напади на католицькі місії. Італійський місіонер з Вальтелліни і місцевий диякон Менге, яких протягом декількох годин тримали в заручниках, стали останніми жертвами ісламістів.

У Ханої тисячі католиків взяли участь у мирній демонстрації за звільнення активіста Ле Куок Куана. У разі обвинувачувального вироку Куану загрожують кілька років в'язниці і високий грошовий штраф. Ле Куок Куан є одним з найбільш відомих дисидентів у В'єтнамі. Він займався справами щодо захисту прав християн, які стосувалися захоплення їх власності і звинувачень у пропаганді проти режиму та ін. Організації з захисту прав людини бачать у цьому процесі спробу заткнути рота критикам режиму.

Викрадені в Сирії митрополити Алеппо - сиро-яковит Йоханна Ібрагім і православний Павло (Язігі) - живі. Турецький уряд і спецслужби надали інформацію в Бейрут про здоров'я священнослужителів. Відповідно до отриманих даних, митрополитів все ще утримують в районі міста Аазаз, на півдні Сирії, який знаходиться під контролем озброєної опозиції. Викрадачі дозволяють єпископам виходити на короткі щоденні прогулянки.

2 жовтня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що через день після терористичної атаки на англіканську церкву в Пешаварі в Пакистані, яка забрала 80 людських життів, натовп з 150 мусульман напав на християнський район у Карачі. Спалено, щонайменше, 17 будинків, пошкоджено десятки інших будівель. Близько 300 жителів-християн були змушені втікати, щоб врятувати свої життя від мусульман.

На Шрі-Ланці зростає число конфліктів на релігійному ґрунті і дискримінації християн. Worthy News повідомляє про напад натовпу з 30 буддистів на чолі з 3 ченцями на християнську громаду в Меегоде. Буддисти побили пастора і його матір, зруйнували меблі в церкві. Фонд Варнава нарахував 45 нападів на християн і християнські церкви на Шрі-Ланці в цьому році.

Відповідно до інформації за 3 жовтня читаємо, що у Сирії християни продовжують ставати жертвами атак ісламістів. У результаті повторного рейду бойовиків на християнське село Сайєдна убитий ще один християнин. Раніше повідомлялося, що під час зіткнення між невідомими озброєними групами, які намагалися проникнути в селище, і місцевими жителями, загинув греко-католик.

Саморобний вибуховий пристрій невеликої потужності спрацював в кафедральному соборі Богоматері Пілар в іспанській Сарагосі; поліція припускає, що вибух могли влаштувати ліві радикали. Незважаючи на те, що в момент вибуху храм був відкритий для відвідувачів, ніхто не постраждав.

Ісламські фундаменталісти блокують побудову церкви в Індонезії. Однак проблема в тому, що влада цієї ісламської країни видала офіційний дозвіл на побудову церкви. Такі дії мають на меті підсилення міжрелігійних поділів і поширення ненависті супроти меншин.

4 жовтня повідомляється, що в ході короткої бесіди з архиєпископом Тадеушем Кондрусевичем, Митрополитом Мінсько-Могилевським, Папа поцікавився долею о. Владислава Лазаря, заарештованого священика. Папа висловив свою велику стурбованість цією справою і сказав, що він хоче знати, як вона розвивається.

Згідно з інформацією за 6 жовтня читаємо, що судді Великої Британії запропонували вилучити з церемонії складання присяги у суді клятву на Біблії через побоювання, що свідки і обвинувачені не сприймають клятву серйозно. Замість клятви на Біблії свідки зможуть пообіцяти говорити правду без згадки Бога.