Тижневий огляд: переслідування християн (30.12.13-05.01.14)
  • Втр, 07/01/2014 - 21:00

31 грудня повідомляється, що щонайменше 70 тис. християн було вбито за віру в 2013 р., стверджує італійський соціолог Массімо Інтровіньє в інтерв'ю Радіо «Ватикан». Згідно торішньої статистики, 100 тис. християн було вбито в 2012 р. Нинішня ситуація не стала менш драматичною.

Згідно з інформацією за 2 січня читаємо, що пакистанська католичка Асія Бібі, засуджена на батьківщині до смертної кари за «хулу на пророка Мухаммада», написала різдвяного листа Папі, в якому є такі слова: «Не знаю, як довго я це зможу витримати. Нині я жива виключно завдяки Вашим молитвам».

Ватикан застерігає від чергових «одкровень» Евдженіо Скальфарі, італійського журналіста, який влітку спілкувався з Папою Франциском і на основі цієї розмови опублікував нібито інтерв'ю зі Святішим Отцем. Кілька тижнів потому він визнав, що розмову відтворив з пам'яті, а що більше, приписав Святішому Отцеві слова, яких він не говорив.

3 січня з’явилося повідомлення про те, що заарештували патріарха Ефіопської Православної Церкви Тавахедо, Абуна Матіаса (Matthias). Після допиту, який тривав 72 годин, патріарха відпустили. Причини його тимчасового утримання досі не відомі, але вважають, що це може бути пов’язано з критичними зауваженнями єрарха щодо влади, яку він звинуватив у існуванні більшості нинішніх проблем Церкви.

Відповідно до інформації за 4 січня читаємо, що крім позитивних і радісних новин в період Різдва, є також і сумна статистика. Інформаційне агентство "Fides" повідомляє, що протягом 2013 р. в світі було вбито 19 священиків, 1 монахиня і 2 миряни, які займалися душпастирським служінням. Ця кількість майже вдвічі більша в порівнянні з 2012 р., коли було вбито 13 пастирів і їх соратників.