Тижневий огляд: переслідування християн (31.07– 13.08)
  • Срд, 16/08/2017 - 22:26

31 липня повідомляється, що конференція єпископату Колумбії в короткій заяві засудила вбивство 31-річного о. Діомера Елівера Чаваррія Переза. Вбивство відбулось в парафії Раудал, неподалік Пуерто Вальдівія, департаменту Антьокія, розташованому в північно-західній частині країни. У священика здійснили кілька пострілів. Поки інших деталей не відомо.

Відповідно до інформації за 2 серпня читаємо, що у штаті Квінсленд, другому за величиною в Австралії, оголосили війну проти дітей-християн: їм заборонили говорити про Ісуса на території шкільного подвір’я. Також заборонили поширювати різдвяні картки, пов’язані із народженням Ісуса, та створювати прикраси на ялинку. Окрім того, під заборону потрапили і браслети, що поширюють «добру новину про Ісуса».

3 серпня повідомляється, що отець Хосе Мігель Мачорро, на котрого в травні напали під час відправи літургії в митрополичій катедрі міста Мехіко, помер у лікарні. За день до смерті священик впав у стан коми.  

4 серпня з’явилося повідомлення про те, що християнське населення дев’яти держав Близького Сходу становить 14 526 000 осіб. В 2010 році ця цифра становила 14 740 000 осіб. Відповідно до даних, на цій території спостерігається різке та історичне зменшення кількості християнського населення.

Згідно з інформацією за 5 серпня читаємо, що нещодавно в Камеруні сталося жорстоке вбивство єпископа Бафії владики Жана марі Бенуа Бала. Тіло єпископа знайдено у річці близько 4 миль в низ за течією від місця, де було знайдене покинуте авто єпископа. Теперішній Апостольський адміністратор єпархії Бафії монсеньйор Джозеф Аконґа Ессомба звинуватив у вбивстві єпископа священиків-гомосексуалістів та камерунську владу, яка робить спроби оголосити загиблого єпископа самогубцем.

7 серпня повідомляється, що на півдні Нігерії в місті Осубулу невідомі зі зброєю увірвалися до католицької церкви і відкрили вогонь, внаслідок чого загинули не менше 12 осіб. За даними медиків, ще кільком потерпілим надається необхідна допомога.

Під час Літургії в катедрі єпархії Бутембо-Бені в Демократичній республіці Конго єпископ Мелчіседек Сікулі Палуку сказав, що католики повинні «захищати один одного». Він нагадав про викрадення двох священиків в його єпархії. Троє інших священиків, викрадені ще п’ять років тому, залишаються під вартою.

Окружний суд штату Вісконсин постановив, що християнка-фотограф може посилатись на свою віру і відмовити проводити фотозйомку одностатевого «весілля». Основною причиною для такої постанови стало те, що офіс її бізнесу не має вітрини. Суд зазначив, що її онлайн-бізнес не буде підлягати судовому переслідуванню за законом Дейна, що забороняє «дискримінацію» на основі «сексуальної орієнтації».

8 серпня з’явилося повідомлення про те, що в Худжанді, Таджикистан, заарештували пастора протестантської церкви. Йому присудили три роки перебування у в’язниці. Секретна поліція затримала Бахрома Холматова ще в квітні і піддавала тортурам членів його згромадження. Поліція вважає, що гімни на основі біблійних рядків, як наприклад, «наша боротьба не проти тіла і крові», є «екстремістськими і закликають народ до повалення уряду».

Згідно з інформацією за 10 серпня читаємо, що іспанський єпископ-місіонер в Центрально-Африканській Республіці розповів, що бойовики, пов’язані із мусульманським повстанським угрупуванням «Séléka» розтрощили католицьку місію у селі Ґамбо. Єпископ Хуан-Хосе Аґірре Муноз зазначив, що бойовики вбили 50 осіб та «відрізали горла кільком чоловікам і дітям». Він також додав, що впродовж останніх трьох тижнів не зміг відправити Літургію в катедрі Банґассу.

12 серпня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що у старій частині Єрусалиму арабка, озброєна ножем, напала на чоловіка, завдавши йому поранень в плече. Постраждалий є арабом-християнином, працівником компанії, що обслуговує єрусалимські трамваї. Терористка напала на нього з ножем, думаючи, що перед нею єврей, оскільки чоловік був вбраний у футболку з івритським написом.

Іспанська прокуратура відмовила у клопотанні ЛГБТ організації, яка вимагала відкрити кримінальне провадження проти Архиєпископа Ґранади монс. Фрациска Хав’єра Мартінеза Фернандеса. Прокуратура відмовила у відкритті провадження проти Архиєпископа Мартінеса, покликаючись на те, що вона не виявила порушень іспанського законодавства у висловлюваннях Архиєпископа та відзначивши, що Конституція країни гарантує свободу слова і переконань. ЛГБТ організації не сподобалась проповідь Архиєпископа Ґранади, у якій він критикував ґендерну ідеологію, як таку, яка не враховує реалій людської антропології.

У вівторок, 15 серпня, виповнюється 100 років від дня народження блаженного Оскара Арнульфо Ромеро, Архиєпископа Сан-Сальвадору, столиці Сальвадору, який загинув від рук ескадрону смерті 1980 року під час того, як служив Святу Месу.