Тижневий огляд: переслідування християн (5.12 - 11.12)
  • Пон, 12/12/2016 - 23:34

5 грудня повідомляється, що у неділю знову стався напад на католицьку церкву на Філіппінах, на острові Мінданао, де більшість населення сповідує іслам. Ймовірно, напад вчинило Фундаменталістське угруповання «Мауте», пов'язане з ІДІЛ. Єпископи звернулися до президента Дутерте з проханням забезпечити безпеку віруючих, інакше доведеться призупинити богослужіння. Віруючі побоюються нових замахів.

Федеральне бюро розслідування США оприлюднило звіт, в якому йдеться про те, що у 2015 році у США 69 осіб стали жертвами 59-ти кримінальних злочинів на основі ненависті, скерованої проти католиків.

Національні збори Франції схвалили законопроект, згідно з яким до вже існуючої тимчасової заборони «чинити перешкоди перериванню вагітності» додане поняття «цифрових перешкод». По суті, ця реформа, яка очікує схвалення Сенату і проводиться за ініціативою соціалістів, має на меті заборонити інтернет-сайти різних асоціацій захисту життя.

Відповідно до інформації за 6 грудня читаємо, що у Белфасті християнська пара, власники цукерні «Ashers», відмовились писати на торті «Підтримка ґей-шлюбам». За це ЛГБТ організація «QueerSpace» розпочала проти них судове переслідування. Християни змушені були заплатити штраф. Верховний суд Північної Ірландії підтвердив цей штраф, фактично скасувавши своєю постановою свободу совісті й віросповідання у тих випадках, коли йдеться про сексуальну орієнтацію. Проте, перемога ЛГБТ організації в суді обернулася її поразкою у суспільній думці.

Єпископ з Сирії зібрав кілька мільйонів доларів для викупу 226 ассирійських християн, які в лютому 2015 року були взяті в заручники бойовиками терористичного угрупування «Ісламська держава» під час християнських погромів, що сталися одночасно в 35 поселеннях вздовж річки Хабур на північному сході Сирії.

Суд зобов'язав адміністрацію французького міста Публье прибрати скульптуру Діви Марії з міської площі під приводом того, що «вона порушує загальнонаціональну заборону на демонстрацію релігійних символів в громадських місцях». Суд дав адміністрації міста три місяці на те, щоб позбутися фігури. Після цього строку, якщо рішення суду не буде виконано, місту буде виставлений штраф розміром у 100 євро в день. 

7 грудня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що ісламісти напали на єгипетське село Маншіт Аль-Нагаміш після того, як пішла чутка про те, що християни планують будувати там нову церкву. В результаті нападу постраждало четверо християн, був зруйнований невеликий готель і чотири магазини, власниками яких є християни, а також спалено дев’ять будинків християн. Поліція заарештувала 18 мусульман.

У 2008 році в Непалі було прийнято демократію. З того часу християнство там почало розвиватись. Вже зараз в країні є понад 8 тисяч церков і більше мільйона навернених. Звичайно, цей розвиток не проходить без перешкод. Християни Непалу часто відчувають дискримінацію, а часами і переслідування за їх віру. Минулого року, після голосування за те, щоб країна залишилась світською демократією, а не стала індуїстською нацією, на три церкви відбулись напади.

У М’янмі у повітряному нападі м’янмських ВПС на місто Мунґ Кое в штаті Шан було повністю розбомблено католицьку церкву св. Франциска Ксаверського. Бойові дії спричинили смерть чисельного цивільного населення та щонайменше 120 тис. людей вигнали з їхніх домівок. Католики з Мунґ Кое, на чолі із своїм парохом, змушені були втікати в Китай, щоб зберегти життя.

Згідно з інформацією за 8 грудня читаємо, що церква у В’єтнамі продовжує зростати, незважаючи на різноманітні утиски. Тільки цього року католицького священика побили 20 нападників, в іншому випадку відбувся напад на монахів в монастирі. В червні поліція напала на католиків, зібраних на зустрічі в домашній церкві. Водночас католики В’єтнаму спостерігають збільшення кількості католицьких шкіл, а народ поважає і цінує благодійну роботу, яку Церква проводить у В’єтнамі. Відзначається також збільшення кількості покликань до священства.

11 грудня повідомляється, що внаслідок вибуху поблизу коптського собору Каїра загинули щонайменше 25 осіб, 35 людей отримали поранення. Нападник проніс бомбу до каплиці поблизу зовнішньої стіни коптського Собору Святого Марка, у якому знаходиться резиденція православної церкви Єгипту. Наразі ніхто не взяв на себе відповідальність за вибух.