Тижневий огляд: переслідування християн (7.10 – 13.10)
  • Втр, 15/10/2013 - 23:12

7 жовтня повідомляється, що в суботу на Родосі завершився 11-й форум «Діалог цивілізацій», учасники якого приділили багато уваги захисту християн на Близькому Сході, християнсько-ісламському діалогу, стрімкій політизації релігійного життя та включенню релігійних ідей в політичні процеси в різних країнах світу. Учасники щорічної сесії форуму закликали світове співтовариство до припинення дискримінації християн на Близькому Сході і в Африці.

Церква в Індії подає апеляцію у справі вироку суду в Пхулбані, штат Орісса, котрий засудив до довічного увʼязнення сімох невинних християн. Таке покарання їм приписали за вбивство в 2008 році провідника індуїстів-націоналістів в Оріссі, а також чотирьох його товаришів. Однак фактом залишається те, що від самого початку у вбивстві призналась маоістична партизанка. Проте індуїстські фанатики звинуватили християн.

Згідно з Open Doors, щорічно, щонайменше, 700 християнок в Пакистані змушують приймати іслам і виходити заміж за мусульман. НВО регулярно фіксує випадки зґвалтувань християнок мусульманами і відмову місцевої поліції розслідувати ці злочини. Християни живуть в нестабільній країні, де численні ісламістські угруповання чинять тиск на владу. Стан меншин, у т. ч. християн, навряд чи покращиться в найближчі роки.

У католицькій церкві в Алувіа, місті з населенням 25 000 осіб у південно-західному індійському штаті Керала, осквернили Дарохранительницю. У скоєнні цієї блюзнірської акції, яка супроводжувалася викраденням гостії, освячених облаток для Причастя, підозрюють сатаністів.

У католицькому храмі в Маниківцях Хмельницької області невідомі вчинили святотатство. У церкві зірвали бічні двері, зі стіни вирвали дарохранительницю з Пресвятими Дарами та забрали гроші зі скарбничок. Також вандали збезчестили вівтар – порозливали на нього оливу зі свічок. На думку священика, це не була звичайна крадіжка, тому що хоча злодії і влаштували в сакристії безлад, проте коштовний літургійний посуд не забрали. Багато що вказує на те, що пограбування мало ритуальний характер.

Під загрозою арешту і дисциплінарного покарання американські військові капелани не можуть служити Євхаристію по своїх базах. Таке становище склалося внаслідок т. зв. «shutdown», тобто обмеження державної діяльності через неухвалення федерального бюджету. Відкликано хрещення й навіть шлюби. Капеланів також не можна просити про сповідь чи навіть про звичайну розмову.

Згідно з інформацією за 9 жовтня читаємо, що Глава Папської Ради у справах міжрелігійного діалогу виступив на дебатах щодо викликів сучасного світу, що пройшли у Римі в рамках святкування 50-річчя енцикліки «Pacem in terris». Кардинал Торан зазначив, що кількість переслідуваних християн сьогодні становить вже 100 чи 150 мільйонів. І це явище щоразу набирає сили. Християни не можуть мовчати перед обличчям переслідування своїх співбратів у світі. Переслідувачі повинні знати, що за кожним християнином стоять мільйони братів і сестер, яким він не байдужий.

Принаймні 14 осіб загинуло під час сутичок, які відбулись між християнами і ісламськими бунтівниками у Центрально-Африканській Республіці. Події відбувались у відносно ізольованому місті Бангассу, 750 км від столиці країни. Християни організували мирний марш протесту проти постійних нападів, зґвалтувань, грабування і вбивств, якими займаються ісламісти з угрупування Селека. Ті в свою чергу принесли на маніфестацію зброю і відреагували хвилею насильства.  

Після недавнього нападу терористичного ісламістського угруповання «Боко Харам» на християн в Нігерії кардинал Джон Онаійєкан звернувся до ісламських лідерів із закликом виступити проти насильства. Він зазначив, що протягом всієї історії між християнами і мусульманами часто виникали конфлікти. Християнський світ поставив перед собою завдання покласти край насильству і мусульмани повинні зробити те ж саме.

У Парижі під час зустрічі братства Генерального альянсу проти расизму і за повагу французької та християнської ідентичності прозвучали дані про чисельність акцій ворожості стосовно християн у період з 1 січня по 30 вересня. Статистика представлена директором L'Observatoire de la Christianophobie Даніелем Амішем.

Завдяки інтернет-ресурсу CREDO події навколо будівництва римо-католицького храму в Оболонському районі міста Києва набули широкого розголосу. Після останніх подій, коли вкотре було знищене огородження навколо території будівництва, Провінція святого Михаїла Архангела Ордену Менших Братів в Україні зробила заяву.

Влада шкільного округу Джексон Сіті (штат Огайо) погодилася зняти зі стіни коридору однієї з державних шкіл зображення Ісуса і сплатити штраф у розмірі 95 тис. доларів. Підстава? Нараження учнів на «постійне страждання, серйозні та непоправні пошкодження і травми». Це наслідок тиску з боку атеїстів з Американського союзу громадянських прав.

10 жовтня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що на постійні атаки в’єтнамських ЗМІ та провокативні тренування військових, католики єпархії Вінь продовжують відповідати молитвою. Вони відслужили чергову Літургію, на яку зібралось близько 50 тисяч вірних з 13 парафій. Учасники молитви мовчки несли прапори Ватикану і плакати з вимогами звільнення двох католиків, яких від червня незаконно утримують в ув’язненні, і взагалі припинити переслідування католиків.

У Сирії тривають переслідування християн. Бойовики зруйнували 60 храмів, півмільйона християн змушені були емігрувати з країни. Такі дані навів на зустрічі в Москві з представниками Держдуми архиєпископ Мар Сілуан Петр Аль-Немех.

Священик-єзуїт Паоло Далл'Оліо, що зник на території Сирії в кінці липня, живий, але утримується групою повстанців, пов'язаною з «Аль- Каїдою».

У Франції форум «Східні християни в небезпеці» звернувся до Національних зборів з петицією вжити заходів для захисту християнської присутності на Близькому Сході, діючи на національному, європейському і рівні ООН. Форум закликає парламентаріїв створити дослідницьку групу в Національних зборах, яка координуватиме ситуацію, чинитиме тиск на уряди і опозицію в різних країнах, щоб забезпечити безпеку християн на Близькому Сході.

Більше 63 християнських пасторів та інших релігійних лідерів відбувають терміни в жахливих умовах в 4 таборах у В'єтнамі. Їх трудовий день може тривати до 14 годин, доступ до медичної допомоги є досить обмеженим. Всі вони засуджені на терміни від 5 до 18 років і перебувають у в'язницях з 2004 р., коли в'єтнамська влада розпочала жорстокі репресії проти тих, хто протестував проти незаконної конфіскації земель. 

У своїй новій книзі «Світова війна проти християн» ватиканський аналітик Джон Аллен Молодший описує насильство над християнами по всьому світу, підкреслюючи величезні масштаби насильства проти найбільш переслідуваної в світі релігії. «Я не думаю, що потрібно мати якісь релігійні переконання чи конфесійні інтереси в цілому, щоб побачити, що захист переслідуваних християн заслуговує того, щоб вважатися проблемою прав людини № 1», − розповів Аллен.

Чиновники Флорида Сіті, штат Флорида, випустили постанову, що регулює присутність написів на газонах перед будинками городян. Жителям, у яких з Дня незалежності залишилися щити зі слоганом «Боже, благослови Америку», наказано прибрати їх.

Відповідно до інформації за 12 жовтня читаємо, що у Колумбії повстанці FARC (Революційної озброєної сили Колумбії) забороняють католицьким священикам проводити богослужіння і виганяють їх з парафій. Як повідомив єпископ Мокоа, Сібундоя Луїс Альберто Парра Мора, насильство було застосовано до 6 священиків, які служили на парафіях в регіоні Путумайо, зокрема в муніципалітетах Пуерто- Гусман і Пуерто - Легісамо.

Сотні коптських християн взяли участь у молитовній ході зі свічками, що пройшла в Каїрі на честь другої річниці демонстрацій Масперо. У 2011 р. солдати єгипетських збройних сил вбили 28 християн, які протестували проти руйнування коптської церкви. Інформаційне агентство Fides повідомило також, що учасники молитовного походу спробували досягти площі Тахрір, але їх спробу зупинили армійські підрозділи, які розсіяли демонстрацію, застосувавши сльозоточивий газ.

13 жовтня повідомляється, що  в Нігерії вбили місіонерку-мирянку. Афра Мартінеллі, 78-річна місіонерка, померла внаслідок серйозних поранень, яких вона зазнала під час нападу на її квартиру. Все вказує на те, що метою нападників був грабунок. У місіонерки вкрали ключі від комп'ютерного класу, звідки забрали комп'ютер і навчальні матеріали.