Тижневий огляд: переслідування християн (8 - 14 липня)
  • Втр, 16/07/2013 - 01:21

8 липня повідомляється, що на Синайському півострові вбили православного коптського священика. Найімовірніше, що він загинув від рук ісламських фундаменталістів угрупування Ель-Аріш. На отця Міна Харон Аббуда в обідній час напала група озброєних чоловіків, які відкрили стрільбу по ньому із автомобіля. Отець помер за кілька годин у лікарні. Йому було 39 років, працював секретарем місцевого коптсько-православного єпископа.

У багатьох областях Єгипту поновилися акції насильства проти християн. «Міжнародне об'єднання за права людини» (МОЗПЛ) повідомило, що в селі Наг-Хассан (провінція Луксор) вбито чотири копти. Багато коптів залишили свої будинки, побоюючись за своє життя. За повідомленнями МОЗПЛ, будинки і крамниці багатьох християн розграбовані і спалені.

У Лондоні заарештували колишнього офіцера поліції з Лос-Анджелеса Тоні Міано (Tony Miano) за те, що він, проповідуючи на вулиці, назвав гомосексуалізм – гріхом.

Згідно з інформацією за 9 липня читаємо, що польське Католицьке Товариство Журналістів підготувало спеціальну заяву, яка є відповіддю на публікацію журналом "Newsweek"  неправдивої інформації про архиєпископа Хосеру. В заяві Товариство протестує проти лукавої і ганебної інформації. "Newsweek" у своїй публікації робить лукавий закид архиєпископу в тому, що нібито він в часі виконання ролі Апостольського Нунція в Руанді мовчав на масовий геноцид в 1994 році. 

11 липня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що за 2011 рік за віру загинуло понад 100 тис. християн. Про це сказав Фернандо де Харо, іспанський письменник на 66 Іспанському Місіологічному Тижні в Бугросі. Він також підкреслив, що релігійні переслідування сьогодні ігноруються громадськістю, особливо коли мова йде про явне порушення права на свободу віросповідання.

Єгипетські копти зазнають нещадного насильства від рук ісламських екстремістів. На цвинтарі міста Хейш Цвейд знайшли обезголовлене тіло 60-річного Магди Хабаші. Чоловіка викрали минулої суботи, він став другим убитим мусульманами за менш, ніж тиждень. По всьому Єгипту християнські спільноти повідомляють про численні атаки на їхні церкви і доми.

У Північному Іраку вбили християнина Салема Дауд Кока. Тіло 63-річного ассирійця знайшли в районі Тармії у вантажівці, за кермом якої він перебував, коли його викрали. Згідно з Assyrian International News Agency, його примушували вчинити теракт, але він відмовився це зробити.

У Венесуелі осквернили католицький храм. У церкві Ла Бегонья муніципалітету Нагуанагуа в штаті Карабобо невідомі зламали дарохранительницю і викрали 500 освячених облаток, решту розкидали по підлозі. Священик Рікардо Герра припускає, що Святі Дари вкрали з метою використання їх в якому-небудь «темному» ритуалі.

Католицький мислитель та історик Роберто де Маттеї опублікував у Correspondance Européenne статтю «Християнофобія: антихристиянська революція, що стала потрясінням для світу», яка систематизує найбільш повну аналітику з цього питання. Маттеї стверджує, що в різних частинах світу продовжує зростати кількість інцидентів, пов'язаних з порушенням прав християн.

Відповідно до інформації за 12 липня читаємо, що офіс християнської правозахисної організації «World Vision» у місті Ньяла, столиці штату Південний Дарфур в Судані, обстріляли з РПГ (ручний протитанковий гранатомет). Про це інформує ООН. У результаті загинули два співпрацівники організації, ще один важко поранений.

Американський громадський аналітичний центр право-релігійного спрямування "Family Research Council" представив доповідь, відповідно до якої вище керівництво військово-повітряних сил США негативно ставиться до християн і порушує їхні права.

13 липня повідомляється, що православний храм Святої Софії в турецькому місті Трабзон (Трапезунд) почав діяти в якості мечеті. Тут вже був здійснений перший намаз, на час якого розписи і мозаїки музею Святої Софії закривають килимами і шторами.

14 липня з’явилося повідомлення про те, що у своїх повчаннях Папа Франциск неодноразово говорив про переслідування християн та про витривалість. Бути християнами означає наслідувати Ісуса, і тому слід також бути готовими і не боятися переслідування. Як навчав Христоc: «Вас ненавидітимуть за моє ім’я».