Тижневий огляд: переслідування християн (9.01 – 15.01)
  • Пон, 16/01/2017 - 23:20

10 січня повідомляється, що поліція німецької федеральної землі Північна Рейн-Вестфалія за останніх п’ять років, з 2011 по 2016 рік зафіксувала 3500 випадків вандалізму, тобто осквернення християнських церков у цій федеральній землі. Більшість європейців, ймовірно, ніколи не отримають цю інформацію, оскільки поліція у деяких європейських країнах боїться викликати паніку.

Вночі, 5 січня 2017 р. о 22:00 на парафію УГКЦ Святої Трійці в м. Кривому Розі був вчинений напад поліції. Зі слів отця Ігора невідомі особи ввірвалися на подвір’я приватного домоволодіння, намагалися проникнути в дім, де проживає священик з сім’єю, також ломилися до церкви, трапезної, піднімалися сходами на горище. Коли приїхали патрульні, вони самовільно відкрили ворота і відразу приїхало 4 патрульні машини. 

Відповідно до інформації за 11 січня читаємо, що 12 січня 1972 року у Львові та Києві відбулися масові обшуки та арешти. Загалом було арештовано 19 осіб, які були учасниками різдвяної коляди та вертепу у Львові. Операція, яку провели радянські спецслужби, супроводжувалася справжнім погромом інтелігенції. Організатори вертепу кинули виклик атеїстам-пропагандистам та намагалися повернути до життя національні традиції українського народу.

Безліч мусульман на Близькому Сході навертаються до християнства, сприймаючи вчення Христа на тлі радикального ісламського фундаменталізму і триваючого кровопролиття в цьому регіоні, як релігію свободи. Багато християнських храмів відзначають зріст зацікавлення жителів регіону християнським віровченням.

Криворізька Рада Церков оприлюднила заяву щодо спроби «невідомих» сил вчинити тиск на отця Ігоря Дмитришина, члена Криворізької Ради Церков, священика Української Греко-Католицької Церкви в Кривому Розі. Рада підтримує отця Ігора і суворо засуджує будь-які дії поліції, що суперечать законним процедурам.

12 січня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що в єпархії Сальтільйо, на півночі Мексики, зник священик. На даний час про місце перебування отця Хоакіна Хернандеса Сіфуентеса нічого не відомо.

В 2016 році найбільш небезпечними для християн країнами були Північна Корея і Сомалі, крім того істотне зростання рівня дискримінації християн сталося в Індії. За словами представника правозахисної організації Лізи Пірс, зростання переслідувань християн обумовлено в основному крайнім релігійним націоналізмом,  якому «мовчазно потурають - а іноді і заохочують - місцеві і національні уряди».

Відбулася прес-конференція щодо заяви про напад поліцейських та спробу чинити тиск на отця Ігоря Дмитришина. Криворізька рада церков звернулася до керівництва поліції з вимогою провести прозоре службове розслідування задля встановлення правомірності описаних дій працівників. Про деталі зустрічі читайте у наступних публікаціях.

Згідно з інформацією за 13 січня читаємо, що представникам Донецької єпархії УПЦ МП в окупованій Макіївці доручили зібрати інформацію про католицькі, протестантські та мусульманські общини, які діють на території міста. На підставі зібраних даних планується провести «інвентаризацію майна» даних громад. Станом на 12.01.2017 встановлено 21 деномінацію і дві мусульманські громади.

14 січня повідомляється, що понад 215 мільйонів християн зазнають важких переслідувань – такими є дані рапорту, який опублікувала благодійна організація «Open Doors» на своєму веб-порталі, що містить «World Watch List 2017» – список п’ятдесяти країн світу, де найбільше переслідують християн. Цей рапорт подає дані про те, наскільки вільно християни могли виявляти свою віру у п’яти різних сферах щоденного життя: в сім’ї, в приватній сфері, у своїй спільноті, в церкві, яку відвідують, і в публічному житті своєї країни. Під шостим пунктом вказано рівень насильства, якого зазнавали християни.

Зниклого отця Хоакіна Хернандеса Сіфуентеса, священика з північної Мексики, шукали від 3 січня, а в четвер 12 січня знайшли його тіло. Разом зі священиком зникло його авто, мобільний телефон, планшет і комп’ютер. Сусід бачив, як двоє чоловіків сідали в авто священика і в ньому поїхали. Поліція відкрила кримінальне провадження, двох осіб було затримано.