Тижневий огляд: життя УГКЦ (01.12 - 07.12)
  • Втр, 09/12/2014 - 22:57

1 грудня розпочалася конференція у смт. Брюховичі, яку організовує Комісія УГКЦ у справах родини на тему: «Передподружнє душпастирство: актуальний стан, виклики, перспективи».  Конференцію розпочав владика Дмитро (Григорак) ЧСВВ.

3 грудня Глава УГКЦ відслужив Панахиду за упокій Євгена Сверстюка. «Відійшов у вічність великий син українського народу. Син, який справді всім своїм життям жив для Бога і для України. Терпів за вільну Україну. Молився і жертвував усі свої таланти для нашого народу», − відзначив Архиєрей.

4 грудня, у свято Введення у храм Пречистої Діви Марії:

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав очолив Богослужіння в Київській Трьохсвятительській духовній семінарії. Архиєрей зауважив, що це свято глибоко відкриває нам зміст християнського духовного життя: «Богородиця є справжнім храмом, в якому замешкає Боже Слово. Вона є відповіддю Бога на пошук людини за Ним».

У день храмового празника, Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський здійснив пастирський візит до парафії Введення у храм Пресвятої Богородиці (Львів вул. Чукаріна, 5), де святив іконостас. Владика також звершив Архиєрейську Божественну Літургію та виголосив проповідь.

Парафію Введення в храм Пресвятої Богородиці у с.Перегноїв з душпастирським візитом відвідав єпископ-помічник Львівський Кир Венедикт Алексійчук, який очолив Божественну Літургію. Цього дня також було відкрито меморіальну табличку з нагоди 105-річчя з дня народження, а також 20-річчя з дня відходу у вічність о. Германа Будзінського.

«Монастир – це не притулок для тих, хто не може порадити собі у житті», - митрополит Василій Семенюк. Архиєпископ і митрополит Василій Семенюк під час Святої Літургії з нагоди храмового празника парафії Матері Божої Неустанної Помочі, що на бульварі Данила Галицького (Тернопіль).

5 грудня у Львові відзначили День місцевого самоврядування. У зв’язку з подіями на сході України, цьогоріч захід відзначили спільною молитвою у храмі Пресвятої Євхаристії (площа Музейна, 1). У спільній молитві люди просили у Бога миру і спокою для нашої країни, для усіх місцевих громад України – і на Сході, і на Заході. Очолив Молебень владика Венедикт, єпископ-помічник Львівської архиєпархії.

6 грудня 2014 року, в день Збройних сил України:

Гарнізонна святиня свв. апп. Петра і Павла відзначила третю річницю з дня відкриття. З нагоди свята відбулась Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолив Преосвященніший владика Михаїл – Керівник Департаменту Патріаршої Курії УГКЦ у справах душпастирства силових структур України. 

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав скерував особливі слова привітання до тих, хто знаходиться сьогодні на передовій: «Ви сьогодні є нашими ангелами-хоронителями. Ви сьогодні виконуєте святу справу – захищаєте свободу і незалежність України».

Також Привітання військовослужбовцям до Дня Збройних Сил України надіслали Архиєпископ і Митрополит Львівський владика Ігор і владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівської Архиєпархії УГКЦ та Єпископ Михаїл (Колтун) привітав військовослужбовців Збройних Сил України з їхнім професійним святом

6 грудня 2014 року, з благословення Кристофа Кардинала Шенборна, Архиєпископа Відня та Ординарія для вірних візантійського обряду в цілій Австрії, у Відні відбувся Собор громад УГКЦ під назвою «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом». У події взяли участь делегати церковних громад та духовенство з Відня, Зальцбурга, Інсбрука, Лінца і Граца. Офіційне відкриття Собору громад розпочалося зі звернення владики Євгена (Поповича) до учасників зустрічі.

7 грудня,  Преосвященний владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівської архиєпархії, відвідав з пастирським візитом парафію Воскресіння ГНІХ (м. Винники, вул. Галицька, 62). Владика звершив Архиєрейську Божественну Літургію і виголосив проповідь.

Згодом у Соборі Св. Юра, відбулася екуменічна молитва Тезе. Участь у дійстві взяли Преосвященний владика Венедикт Алексійчук, єпископ-помічник Львівської архиєпархії та брат Георг зі спільноти Тезе (Франція).

До вашої уваги:

Ми стали свідками зродження Нової політичної нації, - Блаженнійший Святослав. Вперше Блаженнійший дав ексклюзивне інтерв'ю Радіо Марія.

"Щоб побороти корупцію потрібно навернутися до Бога..." - Глава УГКЦ

Блаженніший Любомир: не маючи поняття Бога, тепер трудно, щоби було добре суспільство "Громадський простір" мав нагоду поспілкуватися із духовним лідером Блаженнішим Любомиром Гузаром, кардиналом, главою Української греко-католицької церкви у 2001-2011 роках.

"Майдан: усна історія". Розмова з Любомиром Гузаром Кардинал Любомир Гузар у проекті Українського інституту національної пам'яті та Фонду збереження історії Майдану "Майдан: усна історія" розповів, що дня нього означають події зими 2013-2014.

Анонс:

13 грудня, у день пам’яті св. ап. Андрія, о 12:00 на площі Святого Юра відбудеться молитва за прославу слуги Божого Митрополита Андрея. З цієї нагоди Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський, запрошує духовенство та вірних узяти участь у цій спільній молитві.

10 грудня 2014 року о 19:00 у Катедральному Соборі святого Юра відбуватиметься наживо телеміст нічних чувань з Патріаршого собору Воскресіння Христового, а також з Маріуполем та Одесою.