Тижневий огляд: життя УГКЦ (02.02–09.02)
  • Втр, 11/02/2014 - 20:03

Від 3 до 7 лютого 2014 року в Парижі (Франція) проходила XXV Міжнародна конференція головних військових священиків (капеланів) Збройних сил країн-членів НАТО. Конференція була присвячена аналізу результатів стратегічного розвитку сучасного військового капеланства.. Українську Греко-Католицьку Церкву та Департамент Патріаршої курії УГКЦ у справах душпастирства силових структур України представив о. Любомир Яворський, заступник керівника Департаменту. Цього року в ході зустрічі було обговорено тему «Страждання і надія – слово священика (капелана) у вирішенні сучасних проблем».

4 лютого 2014 року Божого, Блаженніший Святослав, Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви, на запрошення комісії Конгресу Сполучених Штатів Америки відбув до Вашингтона для участі в 62-му Національному молитовному сніданку з членами Конгресу та Президентом США.

Наступного дня Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет разом з Верховним Архиєпископом УГКЦ Святославом (Шевчуком) звершили молебень за Україну на площі перед пам'ятником Тарасу Шевченку у Вашингтоні.

Блаженніший Святослав заявив у Вашингтоні, що протести в Україні не політичні, а викликані вибором майбутнього держави, і закликав владу США бути посередником у врегулюванні сьогоднішньої ситуації в Україні.

Читайте також:

Глава УГКЦ до посадовців США: «Те, що відбувається в Україні, рано чи пізно зачепить кожного американця»

Глава УГКЦ з Вашингтона: «На молитовному сніданку ми мали унікальну можливість говорити правду про те, що відбувається в Україні»

4 лютого 2014 р. Комісія у справах молоді УГКЦ провела засідання Молодіжних комісій єпархій та екзархатів УГКЦ, із якого бере початок співпраця із монашими Згромадженнями у розвитку молодіжного апостоляту.  Його учасниками вперше були священики, відповідальні за працю з молоддю у згромадженнях «Воплоченого Слова», Салезіян Святого Івана Боско, отців Василіян, отців Оріоністів. Під час засідання було визначено три головні проекти для молодіжного апостоляту УГКЦ на 2014 рік:

5 лютого 2014 року:

Владика Діонісій (Ляхович), Апостольський візитатор українських греко-католиків Італії та Іспанії, взяв участь у прес-конференції президента Постійного комітету з прав людини Камери депутатів Маріо Марацціті щодо ситуації в Україні.

Владика Василій (Івасюк)  разом із священиками Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ очолив Молебень за мир в Україні на Майдані Незалежності у Києві. Протестувальники почули звуки карпатських трембіт.

 

«Подивімося на ту жінку, яка тихо, смиренно виявляє свою релігійність. Вона віддає в руки Бога всю свою долю і своє життя… Та жінка є образом нашої України, зневаженої, приниженої, на яку сильні цього світу не зважають і мають її нізащо». Про це 6 лютого 2014 року під час Літургії для працівників Патріаршої курії УГКЦ сказав владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ. Літургія відбулася в Патріаршому соборі Воскресіння Христового УГКЦ у Києві.

Владика Богдан (Дзюрах) подякував матерям як протестувальників, так і службовців силових структур за заклик до миру, який вони несуть на барикади

9 лютого 2014 р.:

Преосвященний владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівський з пастирським візитом відвідав храм Зіслання Святого Духа, що в м. Пустомити (вул. Глинська). Впродовж візиту архиєрей очолив Божественну Літургію та виголосив проповідь. Разом з владикою молились: парох храму Зіслання Святого Духа прот. Омелян Василишин, протопресвітер Пустомитівського деканату прот. Богдан Когут та численна парафіяльна спільнота.

Завершився офіційний візит Отця і Глави Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішого Святослава (Шевчука) до США. Візит, головною метою якого була участь у 62-му Національному молитовному сніданку, розпочався 4 лютого. Упродовж свого перебування у США Предстоятель УГКЦ мав низку зустрічей із державними службовцями та політикумом цієї країни, а також бачився з чисельними вірними УГКЦ.

Слово Митрополита Львівського на неділю про митаря та фарисея

А також до вашої уваги:

Студенти Школи журналістики Українського католицького університету записали відеоподяку полякам за підтримку української революції. Небайдужим полякам вдячні українці прочитали вірша Олександра Олеся «Пам’ятай».

Нещодавно октет «Теофорос» Львівської духовної семінарії Святого Духа колядував в Італії та Франції. На запрошення владики Бориса (Ґудзяка), Єпарха Паризького, семінаристи разом із ректором о. Ігорем Бойком вирушили з колядою в подорож містами Європи.