Тижневий огляд: життя УГКЦ (03.03 – 10.03)
  • Втр, 11/03/2014 - 16:25

4 березня 2014 року у львівському храмі св. Йосафата вже вдруге відбулося молитовне зібрання для працівників сфери освіти (вчителів, професорів, вихователів…). На початку зустрічі була духовна наука, яку виголосив о. д-р Володимир Груца, редемпторист. Опісля був час на застанову та молитву в тиші. На завершення всі молилися Молебень до бл. Миколая Чарнецького. 

У рамках Суспільних Днів УГКЦ, які ініціює Комісія УГКЦ Справедливість і Мир, 5 березня 2014 року відбулася відкрита зустріч у Львівській Духовній Семінарії із представниками Руху «Фазенда Надії» з Німеччини на тему «Відповідальність як суспільна чеснота». Фолькер Дорнхайм та Марк Мюллер були гостями зустрічі, на якій представили історію та діяльність міжнародного руху, який у своїй діяльності спрямований на лікування та реабілітацію узалежнених людей від алкоголізму, куріння, інтернету, наркоманії та інших шкідливих і згубних впливів. Також поділилися особистим досвідом праці у даній ділянці.

6 березня 2014 р.Б у м.Чорткові, в приміщенні РБК ім. К Рубчакової відбулося святкування 200-річчя від дня народження Т.Г. Шевченка. У програмі “Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття!” та вшануванні світлої пам’яті Героїв Майдану взяли участь художні колективи Чортківського гуманітарно-педагогічного коледжу ім. О. Барвінського. На свято запрошені були  також представники Бучацької єпархії. Преосвященний владика Дмитро (Григорак), звертаючись до присутніх у залі,  наголосив: “В свій час Господь сказав Боже Слово через нашого пророка і збудив дух українського народу. Сьогодні цей дух не тільки оживає, але й дивує увесь світ, будить всю Україну.  Вона вже встала з колін і утверджується як жива нація, як Божий вибраний народ.”

9 березня 2014 року, у Неділю Православ’я, Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук)  відслужив Архиєрейську Літургію у Соборі Воскресіння Христового. «Щоб зрозуміти зміст того, що ми переживаємо сьогодні з таким страхом і трепетом, потрібно в одній руці тримати Священне Писання, а в другій – Кобзар нашого Тараса», - сказав Проповідник і попросив усіх нас молитися за нашу Святу землю, яка дала нашому народу і цілому світові такого великого пророка. У кінці Богослужіння Архиєрей подякував усім, хто молився разом з ним за наш народ, за нашу державу, за нашу Україну. І пригадав, що наша Церква по Україні та в усьому світі продовжує молитву і піст за Україну. 

Також у цей день у Києві Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, зустрівся з міністром закордонних справ Австрії Себастіаном Курцом. У зустрічі також взяли участь генеральний секретар МЗС Австрії Міхаель Лінгарт та посол Австрії в Україні Вольф Дітріх Хайм. Під час діалогу сторони обговорили події, які в ці місяці відбуваються в Україні. Глава УГКЦ подякував європейській спільноті за увагу і турботу, які вона приділила і приділяє Україні, зокрема за готовність лікувати у своїх клініках постраждалих мітингувальників.

Слово Митрополита Львівського на І–шу неділю Великого Посту

Молитва за мир на Україні є меседжем солідарності та підтримки української громади Італії. Архиєпископ Генуї Анджело Баньяско разом з капеланом української спільноти о. Віталієм Тарасенком та директором відділу мігрантів доном Джакомо Мартіно молився за мир в нашій державі, під час якої віддав наш народ під опіку Богородиці.

Департамент Патріаршої Курії Української Греко-Католицької Церкви у справах душпастирства силових структур України звертається з проханням до єпископів УГКЦ про допомогу у забезпеченні українського війська капеланами.

Департамент координуватиме співпрацю капеланів та військових формувань, які потребують опіки. «На жаль, п’ятдесяти семи священиків у сьогоднішній ситуації недостатньо: душпастирі не в змозі охопити потреби військовослужбовців у ці складні дні в нашій державі. Капеланам Департамент надасть методичну підтримку для праці у війську», - зазначається у листі.

Глава Української Греко-Католицької Блаженніший Святослав (Шевчук) узяв участь у телевізійному проекті «Україна єдина» телеканалу «1+1». Він просить задуматися над тим, що «всі ми є різні, як і є різними листочки на кроні древнього українського дуба, але всі ми є діти однієї й тієї самої землі, того самого народу». «Єднаймося, бо ми – єдиний народ і єдина Україна», – закликав Глава Церкви.

Як повідомив на своїй фесбук-сторінці о. Степан Сус, настоятель львівського гарнізонного храму свв. Апостолів Петра і Павла, у цьому храмі розпочато збір допомоги для українських військовослужбовців на Кримі.

«Слід зняти рожеві окуляри, бо завтра може бути надто пізно…» - владика Богдан (Дзюрах)

Владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, в інтерв’ю для німецькомовного видання КNA.

Блаженніший Святослав (Шевчук) говорить правду світській владі

Michael J. Miller, «The catholic world report»

 

Анонс:

З 1-го вересня цього року на базі салезіянського професійно-технічного центру ім. Св. Івана Боско розпочне свою діяльність дяківсько-катехитична школа Львівської архиєпархії. Таку пропозицію з боку Салезіянського Згромадження підтримав і благословив своїм листом від 5 березня 2014 р. Б. Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський.