Тижневий огляд: Життя УГКЦ (03.10.16 - 09.10.16)
  • Пон, 10/10/2016 - 20:15

З 3 по 6 жовтня 2016 року, у південно-італійському містечку Віко Екуенсе, що неподалік від Неаполя, в Салезіанському реколекційному центрі відбулися загальні піврічні збори душпастирів УГКЦ в Італії. Провідною темою зборів була - «Свята тайна Покаяння (Сповідь) в контексті душпастирства мігрантів».

У вівторок, 4 жовтня, стало відомо, що 1 жовтня у Варшаві відбувся Міжнародний форум «Тато.нет», присвячений чоловікам, які щодня стараються бути справжніми героями для своїх дітей. Темою цьогорічного з’їзду була: «Відвага та Розсудливість». Близько тисячі чоловіків з усієї Польщі, різних куточків Європи та Америки зібралися разом, щоби ділитися досвідом, слухати та спілкуватися про те, чим є справжня відвага в житті чоловіка-батька. УГКЦ гідно представляла група батьків з клубу «Супер-Тата» від «Осередку Відповідального Батьківства» та Руху Християнських Сімей зі Львова на чолі з головою Комісії УГКЦ у справах родини о. д-р Богданом Тимчишинoм.

У вівторок,  в межах міжнародного обміну досвідом взаємодії працівників пенцтенціарної системи та капеланів відбувся колоквіум «Співпраця душпастирів і психологів для превенції суїцидів у пенітенціарних установах» за участю здобувачів магістратури психологічного факультету Інституту кримінально-виконавчої служби та капеланів з Латвії. Завдяки проведеному заходу магістри мали змогу розглянути питання профілактики суїцидів з точки зору християнського віровчення та познайомитися з практикою вирішення даної проблеми в Латвії.

В середу, перед початком Синоду Єпископів УГКЦ, владика Іриней Білик, Канонік Папської базиліки Санта Марія Маджоре, прибув до храму Святого Духа в м.Калуші (Височанка), щоб передати довгоочікувану Святу реліквію - мощі Святого великомученика і цілителя Пантелеймона для привселюдного почитання та отримання обильних ласк і потрібних благодатей Божих за його заступництвом. Великомученик Пантелеймон вшановується в Східній Церкві як грізний святий, покровитель воїнів, що розкриває його перше ім'я - Пантолеон, що означає "лев у всьому". Друге ім'я дане при хрещенні - Пантелеймон, тобто "всемилостивий", розкриває великомученика як цілителя. У західних християн він вважається покровителем лікарів.

Цими днями стало відомо, що 26 вересня 2016 р., внаслідок обстеження території парку Аскольдова могила, поблизу храму Святого Миколая Чудотворця УГКЦ у Києві, було віднайдено ймовірне поховання студентів, загиблих під Крутами. Враз із повідомленням про знахідку, парох храму Святого Миколая Чудотворця, звернувся до Голови Печерської районної в місті Київ державної адміністрації, з проханням про допомогу в проведенні дослідження братської могили, з метою подальшого її благоустрою, щоб молитвою на віки увінчувалась їхня пам’ять.

6 - 9 жовтня в Князівстві Монако проходить Пленарна асамблея Ради єпископських конференцій Європи. У суботу, 8 жовтня, на черговому робочому засідання глави католицьких єпископатів різних країн Європи заслухали повідомлення про душпастирські виклики Церкви в їхніх спільнотах.

Блаженніший Святослав у своєму слові повідомив своїх співбратів у єпископстві про третій рік страждань українського народу від війни: «На сьогодні наша країна налічує більше від двох мільйонів внутрішньо переселених осіб. Мільйони людей були прямо уражені бойовими діями зі сотнями загиблих і зниклих безвісти, тисячами поранених, які потребують довготривалого лікування».  Блаженніший Святослав також  детально описав ознаки гуманітарної та економічної кризи, яку внаслідок військової агресії переживає Україна. Він розповів, що чверть економіки України було знищено. Предстоятель Церкви підкреслив, що сьогодні для стражденного народу Україні дуже важливою є міжнародна солідарність та незамовчування правди про війну в нашій країні. 

У рамках Ювілейного Року Милосердя в Римі розпочався Марійський Ювілей, присвячений Пресвятій Богородиці, що триває від 7 до 9 жовтня ц.р. З усього світу до Вічного Міста з’їхались представники чернечих Чинів і Згромаджень, асоціацій та церковних Рухів, а також тисячі мирян, які черпають натхнення з Марійської духовності, щоб спільно урочисто вшанувати Пресвяту Богородицю. Ювілейні святкування відбувалися в базиліці Santa Maria Maggiore. 

У суботу 8 жовтня 2016 року, у Ватикані повідомлено, що Папа Франциск призначив Владику Даниїла Козлінського Нетто, дотеперішнього Апостольського Адміністратора вакантного осідку (sede vacante) української греко-католицької Єпархії Покрова Пресвятої Богородиці в Буенос-Айресі (Аргентина), правлячим архиєреєм цієї єпархії.

У субботу відбулася духовно-пізнавальна поїздка Вівтарної дружини Гарнізонного храму свв. апп. Петра і Павла до Крехівського монастиря святого Миколая ЧСВВ. Учасники поїздки побували у печерних келіях перших монахів та помолилися біля джерела Божої Матері.

В неділю, 9 жовтня 2016 р. парафіяни святкували ювілей 400 ліття від закладення наріжного каменя Луцької Катедри. Впродовж 4 століть катедральний костел св. ап. Петра і Павла був місцем зустрічі людини з Богом, котрий очікує на повернення свого сина. В проповіді архієпископ Клаудіо підкреслив значення цього катедрального костелу впродовж століть на території Волині, перехресті різних світових культур.

Близько тисячі осіб взяли участь у традиційній прощі до Зарваниці Чернечої Родини Воплоченого Слова. Проща була присвячена Ювілейному рокові Божого Милосердя і як намірення мала молитву за мир в Україні, за мир у родинах та за нові покликання до богопосвяченого життя.

В рамках 27 міжнародного фестивалю “Київ Музик Фест”, в Патріаршому соборі Воскресіння Христового УГКЦ у Києві, відбувся концерт Духовної хорової музики. Пані Леся Дичко, одна з найвидатніших хорових композиторів України, у своєму слові подякувала Владиці Йосифу Міляну та о. Ніканору за можливість проведення цієї програми у Патріаршому Соборі. У концерті приймали участь Хор студентів Київського інституту музики імені Рейнгольда Глієра та Камерний дівочий хор Київської середньої спеціальної музичної школи-десятирічки імені Миколи Лисенка. У їхньому виконанні прозвучали твори відомих композиторів таких як Віктор Степурко, Микола Лисенко та Леся Дичко.

Пропонуємо до Вашої уваги:

В Уневі відбулися реколекції для катехитів Донецького екзархату УГКЦ

Передчасний похорон догналізму

Владика Йосиф Мілян відвідає з душпастирським візитом громаду УГКЦ в Дубаї

Упродовж жовтня – листопада 2016 р.  відбудуться «Місії тверезості» для молоді та місцевих мешканців в районних містах та селах задля пропагування тверезого способу життя. Поїздки охоплять м. Броди, м. Червоноград, м. Кам’янка-Бузька, м. Жовква, м. Золочів, смт. Поморяни, с. Ставчани, с. Шпиколоси, м. Яворів, с. Солонка, м. Новий Розділ, с. Трибоківці. 

15-16 жовтняпіша проща за мир, єдність, любов в Україні. Проща з повним відпустом почнеться від храму Святого Миколая Чудотворця, що в Харкові, до Покотилівського монастиря оо. Василіян Покрови Пресвятої Богородиці.

Лист-співчуття Глави УГКЦ Євгенові Нищуку з приводу смерті його дружини Оксани

В рамках Ювілейного року Божого Милосердя, Святіший Отець Франциск оголосив 6 листопада Днем Ювілею для в’язнів. 5-6 листопада 2016 року у пенітенціарних установах відбудуться духовно-молитовні зустрічі з ув’язненими. У підготовчий період у парафіяльних спільнотах УГКЦ проводяться доброчинні збірки гуманітарної допомоги: засобів особистої гігієни, теплого одягу, взуття, Святого Письма, молитовників, натільних хрестиків, образків, вервичок.  Кожна родина у парохії здатна зібрати пакет гігієнічних засобів: мило, зубна паста, зубна щітка.  Очікуємо сприяння Карітас і приватних доброчинців щодо теплого одягу і взуття, банних капців, нової спідньої білизни для чоловіків, підлітків та жінок.