Тижневий огляд: життя УГКЦ (04.012-10.01)
  • Втр, 12/01/2016 - 01:01

4 січня, учасники «Фронтового вертепу» відправились в дорогу. Благословити молодих добровольців завітав Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Кир Володимир. Разом з священнослужителями Владика помолився за щасливу дорогу, добре перебування та успішне повернення учасників «Фронтового вертепу», а також окропив усіх присутніх та автобус свяченою водою.

5 січня в с. Верчани на Стрийщині прощались з померлим учасником АТО Тарасом Яворським. В останню путь, полеглого бійця, якому мало б виповнитися 42 роки, численно прийшли провести односельчани та мешканці сусідніх сіл, його найрідніші люди та далекі родичі, друзі, знайомі та вдячні краяни. На похороні були присутні також бойові побратими загиблого. Чин похорону  очолив Преосвященний Владика Богдан Манишин, єпископ-помічник Стрийської єпархії.

6 січня 2016 року Блаженніший Святослав у навечірня Різдва Христового розділив трапезу із вимушено переселеними людьми зі Сходу України. У цей день у Патріаршому Соборі Воскресіння Христового на спільний Святвечір з Главою УГКЦ Блаженнішим Святославом зібрались родини, тимчасово переселені з Донецької та Луганської областей.

Українська громада Рима спільною молитвою в соборі Святої Софії та святвечором в українських традиціях вшанували Різдво Христове. У день празника Різдва Христового в соборі Святої Софії відбулась Архієрейська Божественна Літургія, яку очолив владика Діонісій, Апостольський візитатор для українців греко-католиків в Італії та Іспанії.

7 січня, Блаженніший Святослав, з нагоди свята Різдва ГНІХ у Патріаршому соборі Воскресіння ГНІХ, що в Києві, очолив Архиєрейську Божественну Літургію. Із Главою Церкви співслужили: Архиєпископ Клаудіо Гуджеротті, Апостольський нунцій в Україні, владика Йосиф, Єпископ Київської єпархії УГКЦ, владика Богдан, Адміністратор Патріаршої курії УГКЦ.

Різдвяне послання Блаженнішого Святослава

Різдвяне привітання Преосвященного Владики Михаїла (Бубнія)

Архиєпископ і Митрополит Тернопілсько-Зборівський Василій (Семенюк) з нагоди празника Різдва Христового очолив святкове богослужіння в Архикатедральному Соборі Тернополя. Молитва, на яку прибули сотні вірних, була сповнена подяки Богові за прожитий нелегкий рік, а також проханнями про мир для України.

Глава УГКЦ: «Інституцію сім’ї намагаються знищити за допомогою ідеології під назвою "гендер"». Про це говорив Блаженніший Святослав у другий день Різдвяних свят, у день Собору Пресвятої Богородиці, під час проповіді до вірних у Патріаршому соборі Воскресіння Христового.

Також у цей день в Монастирі Отців Василіян в Брюховичах (Львів), відбулися святкування празника Святого Йосифа Обручника, під час яких Архієрейську Божественну Літургію очолив Преосвященний Владика Богдан Манишин, Єпископ-помічник Стрийської єпархії УГКЦ. Після Богослужінь, відбулася також різдвяна вистава, яку підготували ченці-студенти Василіянського Інституту Філософсько-Богословських Студій, що діє при Монастирі Св. Йосифа.

Преосвященний владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівської архиєпархії звершив пастирський візит до парафії Собор Пресвятої Богородиці (с. Пикуловичі, Пустомитівський р-н). Владика Венедикт під час пастирських відвідин звершив Архиєрейську Божественну Літургію та виголосив проповідь.

Проповідь Блаженнішого Любомира у день свята Собору Пресвятої Богородиці і св. Йосифа Обручника

9 січня, у день Первомученика і архидиякона Степана:

У Домі милосердя м. Чорткова зібрались на коляду родини дітей з особливими потребами, родина переселенців з м. Горлівка, жертводавці, священники та люди, які своїм милосердям вже стали частинкою цього дому. До спільної коляди приєднався Правлячий Архієрей Бучацької Єпархії УГКЦ Владика Дмитро Григорак, ЧСВВ та вертеп Катедрального собору Верх. Апп. Петра і Павла.

У резиденції Блаженнішого Любомира, Архиєпископа-емерита УГКЦ, що в Княжичах поблизу Києва, відбулася ювілейна коляда із сусідами. Завданням такої зустрічі є хоча б раз на рік збирати мешканців однієї вулиці разом. Цьогоріч привітати Блаженнішого Любомира також прийшли учні ДМШ №27, лауреати Всеукраїнських і міжнародних конкурсів. Між їхніми виступами були різдвяні розважання та пояснення традицій.

Парафія Успіння Пресвятої Богородиці Володарки Вселенної міста Манчестера мала ще одне свято – відкриття Дверей Божого милосердя. На парафію завітав єпарх Гліб (Лончина). У присутності численних вірних владика у притворі перед зачиненими дверима розпочав Чин Молебню до Божого милосердя і, благословляючи Двері, відчинив їх, щоб «духовно» із своєю паствою «увійти в милосердя Бога Отця».

10 січня, у неділю по Різдві ГНІХ, Високопреосвященний  Митрополит Ігор, молився у храмі святого обручника Йосифа (вул. Залізняка, 11), яким опікуються сестри милосердя згромадження святого Вінкентія. З нагоди храмового празнику Архиєрей освятив хрест на подвір"ї храму та благословив культові речі та усіїх присутніх свяченою водою

Глава УГКЦ: Українці є героями, які будують своє майбутнє. Про це у Неділю після Різдва сказав Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час проповіді до вірних у Патріаршому Соборі Воскресіння Христового.

До вашої уваги:

Владика Венедикт: Чого Бог хоче від мене? Різдвяний час спонукає до глибших роздумів про духовні речі. А що може бути для душі хосеннішим за довірливу розмову з людиною, яка все своє життя посвятила служінню Богові? Сьогодні пропонуємо увазі наших читачів інтерв’ю з владикою-монахом єпископом-помічником Львівської архієпархії УГКЦ Венедиктом (Алексійчуком).

7 фактів про просфору: чому, як та коли споживати?

Любомир Гузар: 25 грудня чи 7 січня? Переконаний, всі християни повинні святкувати Різдво разом

Блаженніший Святослав: «В УГКЦ розглядають питання святкування Різдва за Григоріанським календарем»

Глава УГКЦ: «У 2016 році ми не маємо причини для занепаду духом»

Глава УГКЦ та Архиєпископ Харківсько-Полтавський УАПЦ обмінялися взаємними Різдвяними привітаннями

"Студія Захід" Декомунізація і які помилки робить Україна в інформаційній політиці. Владика Венедикт, єпископ УГКЦ, колишній ігумен Святоуспенської Унівської лаври ділиться своїми міркуваннями, чому Бог не завжди чує людські молитви, якою б мала бути правдива декомунізація і які помилки робить Україна в інформаційній політиці.