Тижневий огляд: життя УГКЦ (05.10 - 11.10)
  • Втр, 13/10/2015 - 01:01

У вівторок, 6 жовтня:

 Зустріч Голів Комісій УГКЦ у справах родини  мала завершальний, робочий день. Відслуживши спільну Божественну Літургію в Архікатедральному і Митрополичому соборі Воскресіння Христового, делегати зібралися на засідання. Завітав на це засідання також і Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Володимир (Війтишин). Голова Комісії у справах родини УГКЦ о. Богдан Тимчишин представив Митрополиту Володимиру загальну програму та плани діяльності Комісії на 2016 рік. 

Преосвященний владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівської архиєпархії, звершив Чин благословення храму св. Йоана Хрестителя, (с. Передвір'я, Яворівського р-н.). Завершився пастирський візит єпископа словами вдячності вірних, молитвою «Боже великий єдиний», архиєрейським благословенням та спільною світлиною, на згадку про ці відвідини.

Молодіжні душпастирі з різних єпархій, екзархатів та монарших згромаджень УГКЦ зустрілися, аби разом визначити основні напрямки праці з молоддю на найближчі місяці. Головною темою зустрічі стало спільне підготування всіх молодіжних провідників УГКЦ до Світового дня молоді.

Священним обов’язком Церкви є захистити і зберегти сім’ю. Виступ Блаженнішого Святослава на Синоді Єпископів у Ватикані, доповідаючи вранці 6 жовтня 2015 р. під час третього загального засідання Синоду Єпископів

6-7 жовтня 2015 р.Б. в Єпархіальному управлінні Бучацької єпархії УГКЦ, м. Чортків, проведено семінар-тренінг єпархіальних священиків на тему: «Шляхи духовно-психологічної віднови та попередження посттравматичного стресового розладу в учасників АТО».

У середу, 7 жовтня:

У Військовому інституті Київського національного університету імені Тараса Шевченка начальник Генерального штабу генерал-полковник Віктор Муженко нагородив військових капеланів, серед яких вісім представників УГКЦ на чолі з керівником Департаменту Патріаршої курії у справах душпастирства силових структур владикою Михаїлом Колтуном.

Священика із Київської архиєпархії УГКЦ - о. Віталія Воєцу, військово-медичного капелана, нагороджено відзнакою-медаллю «За служіння Богу і Україні». Нагороду священикові вручили владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київський УГКЦ, та о. Любомир Яворський, заступник керівника Департамету Патріаршої курії УГКЦ. Церемонія вручення відбулася після Божественної Літургії, яку архиєрей з багатьма священиками, звершував за мир в Україні. 

У Львівському національному університеті імені Івана Франка Блаженніший Любомир Гузар представив книгу «Андрей Шептицький Митрополит Галицький (1901 – 1944) провісник екуменізму». Це не тільки велика праця про діяльність митрополита у справі відновлення єдності церкви, а й важливе історичне джерело вивчання думок і поглядів Любомира Гузара.

З благословення Верховного Архиєпископа і Митрополита Ігоря (Возьняка) та за ініціативою Комісії УГКЦ Справедливість і Мир в середу, з нагоди Всесвітнього дня дій за гідну працю у храмах Львівської Архиєпархії УГКЦ молилися за плоди гідної праці в Україні.

8 жовтня 2015 р., в римській греко-католицькій базиліці Санта-Марія-ін-Космедін відбулась спільна молитва за мир у світі, зокрема, на Близькому Сході та в Україні. Ініціатором цієї молитовної зустрічі був Патріарх Григорій ІІІ, Глава Греко-Католицької Мелхітської Церкви. До участі були запрошені усі ієрархи, що представляють Східні Католицькі Церкви на Синоді Єпископів про сім’ю, який проходить у Ватикані.

7-8 жовтня у м. Івано-Франківськ проходила зустріч Голів єпархіальних Комісій УГКЦ сприяння єдності християн. 8 жовтня, після спільної Божественної Літургії у храмі Різдва Христового, представники Комісії зустрілись з Архиєпископом і Митрополитом Івано-Франківським Володимиром (Війтишиним) та Єпископом помічником Преосвященним Владикою Йосафатом (Мощичем).

9 жовтня Бровари відвідав Верховний архієпископ, кардинал Католицької церкви Любомир Гузар. Мета приїзду – розповісти про Андрія Шептицького: єпископа Української греко-католицької церкви, графа, митрополита, благодійника, мецената, інтелектуала, котрий був і залишається для багатьох прикладом любові,  доброти та безкорисливого служіння людям. 

Єпископ помічник Івано-Франківський Преосвященний Владика Йосафат (Мощич)  відвідав оо. Редемптористів. Унікальністю цих відвідин стало те, що Владика приїхав очолити Божественну Літургію на якій було близько 200 дітей. Перед початком Божественної Літургії було проведено катехизацію. Під час проповіді Преосвященний Владика Йосафат наголосив на важливості дружби з Ісусом та підтримки одне одного.

У Києві на Михайлівській площі разом молились духовенство та вірні різних конфесій. Екуменічна молитва проводилась в наміренні єдності християн і миру в Україні, за заступництвом Блаженної Марти Вєцкої. В моліннях взяли участь Блаженніший Любомир (Гузар), Єпископ Йосиф (Мілян), священики, семінаристи КТДС, монахині та вірні Української Греко-Католицької Церкви.

У Вишгорді пройшов VII фестиваль «Вишгородська Покрова». Фестиваль розпочали спільною молитвою, яку очолив Владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київський. Участь у заході взяли також семінаристи Київської Трьохсвятительської духовної семінарії та хорові колективи з різних частин України.

10-11 жовтня у м. Трускавці відзначали 150-літній ювілей від дня народження митрополита Андрея (Шептицького). У рамках святкувань 10 жовтня вірні трьох трускавецьких парафій УГКЦ здійснили паломництво до с. Прилбич Яворівського району, де народився Митрополит. З  нагоди ювілейних святкувань у храмі св. Миколая Чудотворця м. Трускавця відбулась Божественна Літургія, яку відслужив владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, у співслужінні священиків Трускавецького деканату.

11 жовтня 2015 року Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський, відвідав храм Святого Івана Богослова, що с. Зимна Вода, та привітав парафіяльну спільноту із храмовим святом. Митрополит звершив Архиєрейську Божественну Літургію. Після молитви Владика Ігор освятив відреставрований хрест, біля якого освячують воду. Після освячення митрополит поблагословив водицею молільників.

На парафії Покорову Пресвятої Богородиці (м. Яворів, Львівська обл.) Владика Венедикт звершив Архиєрейську Божественну Літургію та Пресвітерське рукоположення у диякони Михайла Ганяка.  Додамо, що владика Венедикт під час пастирських відвідин освятив камінь під спорудження пам’ятника воїнам-героям 24 ОБМР ім. Д. Галицького, котрі загинули у зоні проведення АТО.

У Римі на території комплексу Свята Софія відкрито пам'ятник князю Київському Володимиру Великому, хрестителю Київської Руси-України, повідомляє на своїй офіційній сторінці у Facebook Посольство України при Святому Престолі 

У Ватикані закінчився перший тиждень роботи 14-ї Звичайної Загальної Асамблеї Синоду Єпископів, тема якої «Покликання та місія сім’ї в Церкві та сучасному світі». Про підсумки цього тижня, про методологію праці Синоду та про вклад українських єрархів розповідає Глава УГКЦ Блаженніший Святослав, з яким спілкувався редактор україномовної редакції Радіо Ватикан о. Теодосій Грень, ЧСВВ.

До вашої уваги:

Проповідь Блаженнішого Святослава на Дні молоді 11-10-2015, Рим, Базиліка Святої Софії

Владика Венедикт: «Саме там наші священики є совістю для військових»

«Перемогою України ми вважаємо справедливий мир», - Глава УГКЦ, коментуючи для австрійського видання «Kathpress» закиди, що, мовляв, наша Церква закликає зі зброєю боротися до цілковитої перемоги. 

Владика Гліб Лончина, СУ, на Синоді Єпископів у Ватикані: Церква не повинна боятися говорити правду

Вибори 2015: як не помилитися. Розмова з о. Ростиславом Пендюком – Головою Патріаршої Комісії у справах молоді УГКЦ. Чи варто брати участь у виборах, як обирати, якими критеріями керуватися?

Анонси:

З нагоди Дня захисника України 14 жовтня у Гарнізонному храмі відбудеться низка заходів

18 жовтня 2015 року, в межах святкування 150-ліття від дня народження Праведного Митрополита Андрея, о 15.00 год. розпочнеться молитовна хода вулицями міста. Від храму Святого Архистратига Михаїла і до Архикатедрального собору Святого Юра, духовенство УГКЦ, вірні та мешканці Львова йтимуть, молячись на вервиці за мир і Божу мудрість для українського народу.

У вівторок, 20 жовтня 2015 року, відбудеться семінар для усіх працівників Пасторального відділу Курії Львівської архиєпархії УГКЦ, організований комісією у справах молоді.