Тижневий огляд: життя УГКЦ (06.03 – 12.03)
  • Пон, 13/03/2017 - 21:03

В понеділок, 6 березня, в Івано-Франківську презентували програму праці з несакраментальними подружжями. Інститут постійної формації Івано-Франківської Архієпархії разом із Патріаршою Комісією у справах родини УГКЦ спільно організували семінар на тему «Представлення програми праці із несакраментальними подружжями». Звертаючись до слухачів отець-доповідач, д-р Богдан Тимчишин, зазначив, що на сьогоднішній день статистика подружь, які з тих чи інших причин розривають спільність життя, вражаюча та стрімко зростає, а тому завданням Церкви і зокрема парафіяльних священиків є допомагати подругам у пошуку порозумінь між собою. О. Роман Тереховський - безпосередній розробник прогами праці з людьми, що живуть поза церковним шлюбом, зазначив: «Церква, як добра Мати не повинна залишати без опіки усіх своїх дітей. Душпастирі повинні із терпеливістю ставитися до життя таких осіб, водночас давати їм час і виражати духовну підтримку».

 Від 6 по 9 березня 2017 р. в Б’ялобжеґах (Польща) під керівництвом Високопреосвященного Архиєпископа і Митрополита Євгена (Поповича) відбулись чергові формаційні зустрічі та соборчик духовенства Перемисько-Варшавської архиєпархії УГКЦ.

В середу Владика Венедикт звершив пастирський візит до семінарії. Владика заохотив користати з благодаті Великого Посту та уважно вчитуватись в тексти, які допоможуть нам побачити, що невимовно благий Господь і велика милість Його.

9 березня, в четвер, в Празі відбулося вшанування пам’яті Тараса Григоровича Шевченка з нагоди 203-ї річниці від дня його народження. Колектив Посольства України в Чеській Республіці спільно з представниками української громади, громадськими активістами зібралися в цей день біля пам’ятника Великому Кобзареві у Празі, де кожен бажаючий мав можливість прочитати улюблений твір Шевченка. Почесним гостем заходу став Глава і Отець УГКЦ Блаженніий Святослав.

 В цей день в Патріаршому Домі у Львові відбулась зустріч Єпархіальних голів Комісії УГКЦ у справах мирян. У заході взяли участь Голови комісій та їх заступники з Київської, Львівської, Тернопільсько-Зборівської архиєпархій, Самбірської, Стрийської, Бучацької, Кам’янець-Подільської, Коломийсько-Чернівецької єпархій а також Луцького екзархату. На зустрічі учасники поділились результатами діяльності Комісій в єпархіях та екзархатах з формування та вишколу членів парафіяльних рад в рамках стратегії «Жива парафія - 2020».

До Полтавського військового госпіталю надійшла чергова гуманітарна допомога, яку зібрала українська греко-католицька громада з м. Ганновер (Німеччина). Даний проект знову став можливим за співпраці Львівської громадської організації «Волонтерська сотня», що діє при Українському Католицькому Університеті, та Полтавським благодійним фондом «Всесвіт». За словами військового капелана о. Максима Кролевського, це вже третій гуманітарний вантаж для військового шпиталю за останній рік.

11 березня 2017 року, На Тарасовій Горі, що у місті Канів, за участі духовенства та вірних УГКЦ започаткували Всеукраїнську акцію «Паростки єднання». Захід провели в рамках третього паломництва Київської архиєпархії УГКЦ до Тарасової гори. Очолив прощу Отець і Глава УГКЦ, Блаженніший Патріарх Святослав. В акції також взяли участь Міністр культури України Євген Нищук, Міністр екології та природних ресурсів  України Остап Семерак, Генеральний директор Шевченківського національного заповідника Мар’ян Піняк. По завершенні літургії було висаджено символічне дерево єднання з жолудів вікових дубів, які ростуть на Тарасовій Горі. 

11 березня в Дрогобицькій духовній семінарії відбувся семінар для семінаристів та священнослужителів на тему: "Психотравмуючі наслідки воєнних дій на Сході України: наше служіння як відповідь на нові виклики війни АТО", організований Координаційною радою з питань душпастирства у кризових ситуаціях Патріаршої Курії УГКЦ.

12 березня 2017 року, в неділю,  у слідчому ізоляторі у м. Чортків єпископ-ординарій Бучацької Єпархії УГКЦ Дмитро Григорак здійснив чин освячення першої і, поки-що, єдиної в Україні каплиці, яка знаходиться у секторі вʼязнів з довічним утриманням. Відтак владика освятив приміщення для жінок з дітьми чи вагітних.

Пропонуємо до Вашої уваги:

УГКЦ продовжує діяти на окупованих територіях – Глава УГКЦ Святослав (Шевчук)

Владика Теодор (Мартинюк): "Сповідь - могутній засіб Божої благодаті"

Владика Діонісій (Ляхович): «Хто більший чоловік чи жінка?»

Згідно Постанов Сорок шостої сесії Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ, яка відбулася 13-14 вересня 2009 року у Львів-Брюховичі, було затверджено «Програму протидії абортам в Україні». Серед заходів, передбачених програмою, встановлений в УГКЦ День пам’яті абортованих дітей. Цей день відзначається щороку в другу суботу Великого посту. Цього року цей день припадає на 11 березня. Було подано рекомендовані заходи душпастирям по відзначенню Дня пам’яті абортованих дітей.

Стрийський єпископ видав декрет про створення спільного парафіяльного священичого фонду

Кілька порад бібліста щодо того, як читати Євангеліє від Матея в парафіях

О.Любомир Яворський про службу військового капеланства

У Хмельницькому започатковують школу християнського аніматора