Тижневий огляд: Життя УГКЦ (06.06.16-12.06.16)
  • Пон, 13/06/2016 - 23:50

Триває візит Преосвященного владики Венедикта, Єпископа-помічника Львівської архиєпархії, до парафій УГКЦ в Австралії.  У часі мандрівки Владика відвідав парафії Покрови Пресвятої Богородиці у м. Джілонг, св. Андрія Первозванного у Сіднеї, звершуючи Архиєрейські Божественні Літургії,  долучився до пресвітерського рукоположення на катедральній парафії Святих апостолі Петра і Павла у Мельбурні. Також Преосвященний владика провів реколекції для священнослужителів у м. Мілґрув.

6 червня 2016 року отець-протосинкел Володимир Коткевич під час зборів духовенства Бродівського деканату оприлюднив Декрет єпископа Сокальсько-Жовківського Михаїла Колтуна про створення Старобрідського деканату.

9 червня, на свято Вознесіння ГНІХ:

В Українській Греко-Католицькій Церкві розпочалася Декада мiсiйностi. Триватиме Декада до 18 червня. 

Кир Василій (Івасюк), правлячий архієрей Коломийсько-Чернівецької єпархії очолив Божественну Літургію в храмі Вознесіння Господнього, що в місті Коломия. Співслужив з владикою адміністратор даного храму отець Маркіян Лоїк.  У своїй проповіді архієрей розповів про те, яке значення це свято має в сьогоденні.

Владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, очолив Літургію та виголосив проповідь, у Патріаршому соборі Воскресіння в Києві.

 У Тернополі на вул. Львівській Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій (Семенюк) освятив новозбудовану лемківську церкву. Храм збудований за зразком святинь на полишених українських землях Лемківщини, Надсяння і Холмщини. Він також є культурною святинею, яка пригадує про горезвісну депортацію українців із своїх споконвічних рідних земель.

Парафіяни с. Завадка на Старосамбірщині відсвяткували 10-ту річницю посвячення місцевого храму. З цієї нагоди в церкві відбулась архиєрейська Літургія, яку очолив владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, у співслужінні о. Михайла Николина (декана старосамбірського), о. Богдана Добрянського (декана самбірського) і священиків Старосамбірського деканату.

Цими днями в Марійському духовному центрі в Зарваниці відбувається Синод Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ. Одним із питань, що розглядаються на Синоді, є питання використання в душпастирстві незрячих шрифту Брайля.

У синодальних засіданнях брали участь усі діючі єпископи Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ, окрім оправдано відсутнього Владики Венедикта (Алексійчука). На цій Сесії в синодальних засіданнях взяв повноцінну участь новохіротонізований Преосвященний Владика Володимир (Ґруца), єпископ-помічник Львівської архиєпархії. На синодальних засіданнях також був присутній запрошений Преосвященний Владика Ніл (Лущак), Єпископ-помічник Мукачівської греко-католицької єпархії. Головною темою цієї Сесії Синоду Єпископів Верховного Архиєпископства було питання допомоги біженцям в єпархіях та екзархатах нашої Церкви в Україні, пов’язані з цією проблематикою виклики сьогодення та ймовірні способи відповіді на них. 

10 червня 2016 р., в Патріаршому домі у Львові Комісія УГКЦ у справах родини та Інститут родини та подружнього життя Українського Католицького Університету представили післясинодальне Апостольське Напоумлення Папи Франциска Amoris laetitia  («Радість любові»), яке було оприлюднене в Римі 8 квітня 2016 року. У презентації взяли участь духовенство, монашество і миряни УГКЦ, а також представники РКЦ в Україні. З вітальним словом до присутніх звернувся Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук.

Напередодні гей-параду в Києві Глава УГКЦ висловив іператив, що «Колись українська сім’я врятувала Церкву, тепер святим обов’язком Церкви є врятувати сім’ю». Йдеться про загрози українській сім'ї з боку новітніх ідеологій,я кі прагнуть зруйнувати сім'ю як таку.

У Неділю свв. отців I-го Вселенського cобору, 12 червня:

Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав відслужив Божественну Літургію у Патріаршому соборі Воскресіння в Києві. За словами проповідника, попри те, що ми живемо у світі сучасних технологій, поруч є багато людей, які ще не знають Бога. Тому завдання, яке ставить Ісус Христос у своїй Архиєрейській молитві перед нами, – ділитися з такими людьми нашою вірою.

Військові капелани Львівської Архиєпархії УГКЦ відвідали солдатів строкової та контрактної служби у 184-у навчальному центрі Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного.

Синод Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ прийняв звернення щодо пожежі на Грибовицькому сміттєзвалищі

Глава УГКЦ привітав Згромадження сестер милосердя святого Вінкентія із 90-річчям заснування

Анонси:

14 червня у Києві відбудеться «Форум соціального служіння УГКЦ». У ньому візьмуть участь представники різних структур та організацій нашої Церкви, які здійснюють соціальне служіння. 

17-18 червня 2016 року, студентські капелани Львівської Архиєпархії УГКЦ запрошують молодь Львова на велопрощу до Гошівської чудотворної ікони Матері Божої.
Маршрут цьогорічньої велопрощі: Львів – Сколе – Гошів – Стрий – Львів

БО «Фундація Духовного Відродження» ЛА УГКЦ під духовним супроводом отця Тараса Миляна організовує прощу для воїнів АТО. Паломницька подорож триватиме з 5 до уже вчетверте організовує унікальну паломницьку подорож до Тезе для учасників АТО 20 серпня. Організатори планують, щоб у поїздці взяли участь 25 військовослужбовців, які воювали на сході країни.