Тижневий огляд: життя УГКЦ (06.10 - 12.10)
  • Чтв, 16/10/2014 - 11:47

5 жовтня відбулася непересічна для Паризької єпархії святого Володимира Великого подія — дияконські свячення Юрія Лещинського. Святителем був владика Борис Гудзяк, єпископ Паризької єпархії святого Володимира Великого для вірних греко-католиків у Франції, Швейцарії та країнах Бенілюксу. На свяченнях були присутні священики єпархії та рідні нововисвяченого диякона, які прибули заради цього торжества з України.

В другий день роботи III Надзвичайної асамблеї Синоду Єпископів, що проходить цими днями у Ватикані, Глава УГКЦ говорив про основні проблеми та виклики родинного життя та подружжя в Україні. У спеціальній доповіді на післяобідній сесії перед Синодальними Отцями він наголосив, що особливо в умовах війни сім’я стала «останньою фортецею та захистом людської гідності».

Доповідь Блаженнішого Святослава на Надзвичайному Синоді Католицької Церкви, присвяченому питанню сім’ї

Наступного дня на зустрічі зі Святішим Отцем Франциском Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, подарував йому книжку “Діти емігрантів про себе”. До видання увійшли листи дітей до своїх батьків, які виїхали за кордон у пошуках роботи. На її сторінках біль дітей, історії про їх життєві та дитячі роздуми. Перебуваючи у Ватикані для участі в Папському Синоді про сім’ю, Блаженніший Святослав у такий спосіб вирішив пригадати також проблему виховання та душпастирства дітей іммігрантів. Відомо, що українці, 80 відсотків з яких жінки, є п’ятою за кількістю етнічною спільнотою серед іммігрантів  Італії.

8 жовтня 2014 року:

Подячним молебнем завершився ІІІ-й тур реколекцій для священиків Самбірсько-Дрогобицької єпархії. На запрошення владики Ярослав (Приріза), єпископа Самбірсько-Дрогобицького, цьогорічні реколекції провів владика Йосафат (Мощич), єпископ-помічник Івано-Франківської архиєпархії. Упродовж трьох реколекційних циклів владика Йосафат виголосив науки для 260 священиків єпархії.

У приміщенні школи святої Софії, що у Львові, Батьківська Християнська Асоціація «Алетея» провела зустріч з Міністром Освіти і Науки Сергієм Квітом. Про це повідомили у Комісії УГКЦ у справах освіти і виховання. Новостворена Громадська Організація «Батьківська Християнська Асоціація «Алетея» створена у співпраці Комісії освіти і виховання УГКЦ та свідомих батьків, що сповідують християнські цінності.

9 жовтня 2014 року в Коломиї відбувся Собор Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ “Жива парафія - місце зустрічі з живим Христом”. Праця собору розпочалася Архієрейською Божественною Літургією, яку очолив владика Василій (Івасюк), Єпарх Коломийсько-Чернівецький, у катедральному соборі Преображення Христового.  На початок робочого засідання прибув архієпископ і митрополит Івано-Франківський кир Володимир (Війтишин). Архієрей закликав присутніх до співпраці в організації Синоду єпископів УГКЦ, що відбудеться 30.08-06.09 2015 р. у м. Івано-Франківськ. Оскільки напрацювання Собору в Коломиї також будуть представлені на розгляд Синоду. Роботу Cобору координував протосинкел єпархії о. мітрат Богдан Іванюк, представляючи на конференції доповідачів.

10 - 11 жовтня 2014 року:

 У Провінційному домі сестер служебниць у Львові відбулася чергова зустріч настоятельок. Понад 20 сестер прибуло з різних спільнот в Україні, щоб поділитися досвідом свого служіння, а також накреслити напрямні для подальшої праці для Церкви та Згромадження. Гостями під зустрічі були Преосвященний владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівської архиєпархії, ігумен Свято-Успенської Унівської лаври о. Теодор Мартинюк, Провінційна Настоятелька сестер редемптористок с. Теодора Шулак, які поділилися різними аспектами про настоятеля спільноти.

У Парижі пройшла Генеральна асамблея Комітету католицької освіти Європи, в роботі якої взяла участь с. Христофора Буштин, СНДМ, голова Комісії УГКЦ у справах освіти та виховання, що є постійним представником України в цьому Комітеті. Про це повідомили в Комісії УГКЦ у справах освіти та виховання.

У суботу, 11 жовтня 2014 р.:

Блаженніший Святослав Шевчук, Глава УГКЦ, що бере участь в Синоді Єпископів у Ватикані, присвяченому викликам душпастирства сім’ї, провів зустріч з журналістами, під час якої відповів на запитання англійською, італійською та українською мовами, розповідаючи про перебіг Синоду, про особливий досвід, яким у цьому контексті може поділитися УГКЦ та про теперішню суспільно-політичну ситуацію в Україні.

«Наша Церква ніколи не зрадить свого народу», - митрополит Василій Семенюк. Про це сказав архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський під час подячної Архиєрейської Літургії з нагоди 25-тиліття виходу УГКЦ з підпілля.  Архирей, як очевидець, розповів вірним, що зібралися у Архикатедрі Тернополя, про нелегкі часи переслідувань УГКЦ.  Відтак архиєрей нагородив священиків, монахів та мирян, які у часи підпілля берегли свою віру. Владика подякував кожному за молитву, за свідчення віри, за безстрашність перед тоталітарним режимом та вручив подячні грамоти й медалі.

У Тернопільсько-Зборівській архиєпархії розпочався Собор під гаслом «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом». Подія, завданням якої є пожвавити життя і діяльності парафіяльних спільнот УГКЦ, зібрала близько 100 делегатів від різних парафій УГКЦ Тернопільщини, серед яких священики, монахи та миряни, представник Бучацької єпархії. Собор розпочався з Архиєрейської Святої Літургії, яку очолив архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій у храмі Переображення Господнього селища Велика Березовиця. Відтак вступним словом у приміщенні бібліотеки Тернопільської духовної семінарії (смт. Велика Березовиця) архиєрей відкрив засідання.

У неділю, 12 жовтня 2014 року:

 Українська громада Рима вшанувала 100-річчя з дня народження владики Степана Чміля (1914-1978), першого українського салезіанина візантійського обряду, згодом ректора Української папської малої семінарії в Римі. З цієї нагоди в соборі Святої Софії Глава УГКЦ очолив Божественну Літургію та поминальну Панахиду в крипті собору, де похований владика Степан.

Згодом в приміщенні Української папської колегій Святої Покрови в Римі Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, зустрівся з українськими студентами. Зустріч відбулась з нагоди початку нового навчального року в папських університетах Рима.

Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський, здійснив пастирський візит до парафії Святого великомученика Димитрія, що в с. Оброшино Сокільницького протопресвітеріату, з нагоди столітнього ювілею храму. Під час відвідин Митрополит Ігор очолив Божественну Літургію та виголосив проповідь. 

Слово Митрополита Львівського на 18-ту неділю по Зісланні Святого Духа

З нагоди храмового празника Покрова Пресвятої Богородиці Преосвященний владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівської архиєпархії, відвідав парафіяльну спільноту с. Хильчиці Золочівського протопресвітеріату. Архиєрей очолив Божественну Літургію та виголосив проповідь. Після Божественної Літургії владика Венедикт поблагословив усіх освяченою водою, відтак парафіяни привітали єпископа та представили свої мистецькі таланти. 

У Марійському духовному центрі Зарваниця відбулася ІІІ і заключна сесія Собору Тернопільсько-Зборівській архиєпархії. Розпочинаючи Собор, митрополит Василій очолив Святу Літургію у соборі Матері Божої Зарваницької, після якої нагородив священиків та мирян, як залишилися вірними УГКЦ у часи її підпілля, грамотами та медалями. Водночас архиєрей привітав працівників Тернопільського, Львівського, Івано-Франківського та Волинського облавтодорів, які цього дня з нагоди свого професійного свята, прибули на прощу до Зарваниці. Керівників нагородив іконам та побажав відповідальної і чесної праці на благо українського народу.

Відбулося освячення нового храму Покрови Пресвятої Богородиці в с. Лучани Жидачівського району. Чин освячення здійснив Преосвященний владика Богдан Манишин, єпископ-помічник Стрийський. Владиці співслужили численні священики з Ходорівського деканату, а також запрошені душпастирі з інших деканатів та єпархій УГКЦ. 

Читайте також:

«Християни відповідають на зло любов’ю. Даруймо тим, хто агресивно знущається з українців, любов, тобто Бога…» - владика Венедикт. 9 жовтня Церква святкувала Переставлення cвятого апостола і євангелиста Івана Богослова. Про постать наймолодшого серед апостолів - Івана Богослова, а також про те, чи варто любити своїх «агресорів», розповідає владика Венедикт, голова Патріаршої літургійної комісії УГКЦ.

Блаженніший Святослав: Україна надалі терпить, але ми не втрачаємо надії

«Слухайте уважно!» кир Борис ҐУДЗЯК

Анонс:

З нагоди 25-річчя виходу Української Греко-Католицької Церкви з підпілля 19 жовтня 2014 року у Львові буде проведена молитовна хода. У Львівській архиєпархії зазначили, що хода відбудеться «на знак цієї знаменної події, а також піднесення молитви до всемилостивого Бога за дар миру та свободи для народів світу».