Тижневий огляд: життя УГКЦ (07.07 – 13.07)
  • Втр, 15/07/2014 - 16:57

В день Різдва Івана Хрестителя – 7 липня в Перемишлі відбулися святкування храмового празника Архікатедрального Собору та потрійного ювілею Митрополита і Архієпископа Івана Мартиняка: 25 – ліття єпископського служіння, 50 – ліття священства та 75 – ліття з дня народження. В часі Літургії проповідь виголосив Владика Володимир Ющак – єпископ Вроцлавська-Гданського. Проповідь та привітальні слова Владик можна прослухати за цим посиланням.

Роздуми Блаженнішого Любомира Гузара: «Чи будуть судді і надалі діяти за наказом з гори і виносити вироки іменем України за хабарі?»

8 липня 2014 року у Полтаві в приміщенні обласної державної адміністрації відбулася прес-конференція на тему: «Українська Греко-Католицька Церква та її місце й роль в умовах сучасного процесу державотворення». Мета прес-конференції більш глибше і детальніше познайомити широкий загал з історією, місцем та специфічною роллю УГКЦ в контексті історії та сучасності України.

Лист підтримки Митрополита Львівського військовослужбовцям України

13 бронежилетів четвертого рівня захисту передав Тернопільскому батальйону територіальної оборони о. Віталій Козак, декан ТернопільськийБронежелети - німецького виробництва, їх придбано на суму понад 60 тисяч гривень, які надійшли від вірних УГКЦ до фонду цільової допомоги військовим. Бронежилети прийняв підполковник І. В. Ларін. Військові одразу приміряли їх та подякували Церкві за допомогу.

У розташуванні підрозділів, які беруть участь в Антитерористичній операції, здійснює свій обов'язок капелан Української греко-католицької церкви отець Іван Гопко Отець Іван уже був на Майдані, добровільно та перебував у зоні бойових дій, коли ще тільки починалося збройне протистояння на Сході країни.

З 27 по 30 червня у Карпатах у с. Яблуниця проходив табір для жінок. Це один із літніх заходів Чернечої Родини Воплоченого Слова. 42 жінки з Івано-Франківська та області, з Києва, Вінниці та Одесив супроводі 3 сестер монахинь на чолі із с. Марією Гошівською та духівником табору молитовно відпочивали та набиралися сил для свого служіння в родинах після повернення з гір. Тема табору: «День Господній».

Група паломників з України прибули в Тaize (Франція) в рамках програми «Люди для Майдану»,де зустрілися з бр. Бенуа. Організатор - БФ «Фундація духовного відродження» Львівської архиєпархії.

У липні 2014 р. минає 20-річчя єпископських свячень владики Юліана (Ґбура) − першого правлячого єпископа Стрийської єпархії УГКЦ.

40-річний Олег Гулько із м.Заліщики Тернопільської області загинув 7 липня  2014р.Б. у Антитерористичній операції на Сході. В Чорткові  на подвір’ї храму Верховних Апостолів Петра і Павла теж зібралася велика кількість людей, які разом із духовенством Бучацької єпархії УГКЦ молилися поминальну панахиду за упокій душі воїна Олега. Панахиду очолив владика Дмитро (Григорак), єпарх Бучацький.

10 липня в приміщенні музею Визвольних змагань Митрополит Володимир благословив відкриття виставки особистих речей о. Андрія Бандери.

Львівська Архиєпархія УГКЦ офіційно повідомила, що о. Іван Гарат не є католицьким священиком.

На потреби військових у Гарнізонному храмі свв. апп. Петра і Павла станом на 9 липня 2014 р. Б. починаючи від 7 березня 2014 р. Б. було зібрано 1.126.995,03 грн., 25.792 євро та 6.862 $ США.

11 липня у Департаменті Патріаршої Курії Української Греко-Католицької Церкви у справах душпастирства силових структур України відбулася зустріч військових капеланів, що прибули зі східних теренів України, з о. Любомиром Яворським, заступником керівника Департаменту капеланства.

Сюжет Львівської Духовної Семінарії Святого Духа про фестиваль «Вітер На-Дії», який проходив у Львові з 10 по 13 липня.

Греко-католицький священик о.Тихон Кульбака, що 4 липня був захоплений терористами у Донецькку, звільнений з полону. Священика захопили представники «Русской православной армии».

Стаття отця Ореста-Дмитра Вільчинського «Наш обов’язок боронити».

Анонси:

З 27 по 30 липня Пасторально-Міграційний відділ УГКЦ організовує духовно-формаційний семінар для підвищення кваліфікацій для місіонерів-отців, монахів та монахинь із-за кордону, які опікуються вірними Церкви в тих країнах, де немає церковних структур УГКЦ.

Цього року Всеукраїнська та Молодіжна проща до Зарваниці відбудеться 19−20 липня. Особливою вона стане для в'язничних душпастирів, адже саме в ці дні блаженного священномученика Василія Величковського буде проголошено покровителем в'язничних капеланів УГКЦ.

3 серпня 2014 року об 11 годині на Підлиській горі відбудеться Архієрейська служба Божа, яку очолить Митрополит  Львівський УГКЦ Ігор (Возьняк).