Тижневий огляд: життя УГКЦ (07.09 - 13.09.15)
  • Втр, 15/09/2015 - 18:19

Нагадуємо, що від 30 серпня до 6 вересня 2015 року Божого в м. Івано-Франківську проходив Синод Єпископів Української Греко-Католицької Церкви, в якому взяли участь 40 єпископів із України, країн Центральної та Західної Європи, Пiвнiчної та Пiвденної Америки і Австралiї.

До Вашої уваги:

Комунікат Синоду Єпископів 2015 року Божого Української Греко-Католицької Церкви.

Постанови Синоду Єпископів УГКЦ 2015

Синод УГКЦ нагадав владі про моральний обов’язок боротися з корупцією

Синод УГКЦ нагадав Голові ВР про моральний і громадський обов’язок ВР захищати духовні цінності держави

У понеділок 7 вересня 2015 року минув 31 рік з дня відходу до вічності Патріарха Йосипа (Сліпого). З цієї нагоди Медіаресурс УГКЦ пропонує переглянути інтерв’ю Романи Навроцької, голови Товариства св. Софії в Америці, про завершення земного шляху Блаженнішого.

У червер 10 вересня Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав провів зустріч із представниками Міністерства закордонних справ Німеччини, під час якої обговорили суспільно-політичну ситуацію в Україні.

У п’ятницю 11 вересня:

У Івано-Франківську відкрили перший в Україні Музей Небесної Сотні. Він розміщений за адресою вулиця Коновальця, 46. Перед урочистостями Івано-Франківський Архієпископ і Митрополит Володимир (Війтишин) очолив його освячення.

Нестаріючого духом найстаршого ієромонаха Василіянського Чину о. Доротея Шимчія, ЧСВВ відвідав Преосвящений Іриней Білик, ЧСВВ, - канонік Папської Базиліки Санта Марія Маджоре. Подячну Святу Літургію очолив владика Іриней у храмі Воздвиження Чесного Христа Господнього у м. Бучачі. Владиці співслужили отець-ювіляр Доротей Шимчій, ЧСВВ, який 16 вересня відзначатиме свій 100-ий день народження, о. Володимир Палчинський, ЧСВВ - економ Івано-Франківського монастиря та ігумен Бучацького монастиря о. Іриней Гумен, ЧСВВ. 

Як ми вже інформували у Святій Землі відбувається чергова щорічна пленарна Асамблея Ради Єпископських Конференцій Європи. Вона проходить від 11 до 16 вересня на запрошення латинського Патріарха Єрусалиму. Вранці в суботу 12 вересня виступав Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук. Він наголосив на стражданні народу України, на понад мільйоні жертв та мовчанні міжнародної преси. Блаженніший подякував Церквам Європи, благодійній організації «Карітас» за їхню допомогу, одночасно закликаючи підвищити обізнаність щодо триваючого конфлікту та страждань, яких зазнає український народ.

У неділю 13 вересня Глава УГКЦ англійською, італійською, іспанською та української мовою озвучив заклик до миру й примирення, який записав кореспондент Радіо Ватикану Фабріціо Мастрофіні.

В найбільшому місті Туреччини відкрито першу громаду УГКЦ. На черзі заснування парафій в Анкарі та Ізмірі. Голова пасторально-міграційного відділу УГКЦ владика Йосиф Мілян відслужив для українців греко-католиків Стамбулу Божественну Літургію у церкві святого Антонія Падуанського.

У рамках 22-го Форуму видавців, що відбувся у Львові було презентовано книгу «Роздуми до літургійних читань Апостола» авторства Преосвященного Владики Венедикта, Єпископа-помічника Львівської архиєпархії. Присутній на презентації Владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський у своєму привітальному слові відзначив: «Насамперед дякую владиці Венедикту, що він ризикнув та написав книгу із коротким коментарем на цілий рік, на кожен день читань Апостола. Думаю для багатьох буде цікаво це почитати, коротко декілька речень кожного дня». Митрополит, також зазначив: «Радий, що ця книга видана у 150-ту річницю від народження праведного Митрополита Андрея». 

З нагоди Року Митрополита Андея Шептицького працівники Державного Архіву Івано-Франківської області (ДАІФО) спільно з парафією Святих Кирила і Методія в Івано-Франківську (Крихівцях) підготували пересувну виставку інформаційно-просвітницьких банерів, які мають на меті ознайомити якнайширшу громадськість із біографією, документами і світлинами про більш як півстолітнє служіння Митрополита Андрея своєму народові і Церкві.

Анонси:

14-18 вересня у Львові триватиме Асамблея греко-католицького та римсько-католицького монашества України. На подію, що відбуватиметься в конференц-залі стадіону «Арена-Львів», з’їдуться близько 600 монахів і монахинь різних чинів та згромаджень Греко-Католицької Церкви та Римсько-Католицької Церкви в Україні з різних куточків України. Тема Асамблеї «Євангельськe coпричастя богопосвячених осіб РКЦ та УГКЦ в Україні».

17 жовтня 2015 р. стартує освітня програма “Суспільно-політичної етики і теології”. Програма розроблена Соціальною Академією Комісії УГКЦ Справедливість і Мир (Київ, Україна) та Інститутом релігійних наук ім. Томи Аквінського (Київ, Україна) у співпраці з Кафедрою богослов’я УКУ (Львів, Україна).

«Фундація Духовного Відродження» запрошує молодих людей, віком 17-35 років, взяти участь у європейській зустрічі молоді Тезе у Валенсії (Іспанія)