Тижневий огляд: життя УГКЦ (07.11– 13.11)
  • Срд, 16/11/2016 - 08:39

У понеділок, 7 листопада у м. Кропивницькому  відбулося освячення монашого дому Стрітення Господнього Згромадження сестер Пресвятої Богородиці Фатімської. Урочистості розпочалися Божественною Літургією у храмі Різдва святого Івана Хрестителя, яку очолив Преосвященний Владика Михаїл (Бубній), Екзарх Одеського та адміністратор Кримського екзархатів у співслужінні духовенства Кіровоградського й Одеського деканатів та місцевих римо-католицьких священиків.

У Перемишлі відсвяткували Ювілей 25 – річчя відродженої української школи ім. о. Маркіяна Шашкевича. Школа відновила свою діяльність в 1991 році. Урочистості розпочалися Святою Літургією в Катедральному Соборі святого Івана Хрестителя, яку очолив і на якій проповідував Митрополит Перемисько-Варшавський Архиєпископ Євген Попович.

8 листопада 2016 року, в День великомученика Димитрія Мироточця:

У рамках Ювілею Божого Милосердя для в'язнів, до Львівської Виправної Колонії № 48 завітав владика Венедикт, єпископ-помічник Львівської Архиєпархії УГКЦ. Преосвященніший владика Венедикт очолив Архиєрейську Божественну Літургію, спів якої супроводжував квінтет Гарнізонного храму свв. апп. Петра і Павла ЛА УГКУЦ (м. Львів, вул. Театральна, 11).

Івано-Франківську установу виконання покарань №12 відвідав єпископ-помічник Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ Преосвященний владика Йосафат Мощич.

Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський відвідав парафію Святого великомученика Димитрія (с. Рясна-Руська). Митрополит звершив Архиєрейську Божественну Літургію й освятив престіл та іконостас у храмі Святого великомученика Димитрія.

Архиєрейську Святу Літургію у Катедральному Соборі Верховних Апостолів Петра і Павла в м. Чорткові очолив Правлячий Архиєрей Бучацької єпархії Владика Димитрій (Григорак) у співслужінні духовенства єпархії, митрофорного протоієрея Андрія Говери - представника Тернопільсько-Зборівської архиєпархії, а також отців Василіян. Під час проповіді Єпарх Бучацький звернув увагу вірних на святе життя Димитрія і Його правдиві християнські чесноти, за які Він поплатився життям.

Владика Василь (Івасюк) відвідав село Ковалівка, в якому храм посвячений в честь  великомученика.  Після традиційної зустрічі архієрей розпочав Божественну Літургію у співслужінні декана Печеніжинського о. Юрія Максим’юка, адміністратора храму о. Руслана Надвірнянського та ще дванадцяти священиків.

Від 7 до 10 листопада 2016 року у містечку Ла Субія, неподалік від м.Ґранади, у домі Формації і Апостоляту Ґранадської Архідієцезії проходили  чергові загальні збори священиків УГКЦ в Іспанії. Очолював збори Владика Діонісій Ляхович, Апостольський Візитатор для українців греко-католиків в Італії та Іспанії.

8-11 листопада у Ватикані відбувалася чергова пленарна асамблея Папської ради для сприяння єдності між християнами. Темою цієї зустрічі є одне із ключових питань сучасного екуменізму: "Єдність між християнами: якою повинна бути модель повного сопричастя?" Блаженніший Святослав, як член цієї Папської ради, брав участь у її роботі разом з іншими кардиналами та архиєпископами, членами та експертами цієї Ради.

У четвер, 10 листопада 2016 р., Папа Франциск прийняв на приватній аудієнції Блаженішого Святослава Шевчука, Верховного Архиєпископа Києво-Галицького, Главу УГКЦ, який цими днями перебуває у Римі, беручи участь в Пленарній Асамблеї Папської Ради сприяння єдності християн.

Цього ж дня Глава УГКЦ зустрівся зі студентами Української папської колегії святого Йосафата напередодні свята покровителя закладу. У своєму слові до студентів Блаженніший Святослав закликав відповідально ставитися до часу навчання, яке дароване кожному студентові для здобування знань та зростання у святості.

У п’ятницю, 11 листопада 2016 р:

 В переддень літургійного спомину святого Йосафата, Архиєпископа Полоцького за новим календарним стилем, українська греко-католицька громада Риму, представники інших Церков свого права, які почитають цього святого, а також паломники з України, як і щороку, зібралися у серці католицького світу, щоби на місці спочинку його нетлінних мощей відслужити молитися за єдність християн. Урочисте богослуження, яке очолив Блаженніший Святослав у співслужінні з владикою Діонісієм Ляховичем, ЧСВВ, Апостольським візитатором для українців греко-католиків Італії та Іспанії, й численно зібраним духовенством, стало також відкриттям святкувань, приурочених 400-річчю заснування Чину Святого Василія Великого.

Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський побував із пастирським візитом у монастирі Контемплятивних Редемптористок. Митрополит звершив Архиєрейську Божественну Літургію, освятивши престіл, богослужбовий одяг та речі для служіння у стінах нового монастиря.

Працівники Курії Львівської Архиєпархії пройшли Двері Милосердя в Архикатедральному Соборі святого Юра (м. Львів, пл. св. Юра, 5) та спільно помолились Молебень до Божого Милосердя на отримання повного відпусту. Очолив моління Преосвященний владика Володимир, Єпископ-помічник Львівської Архиєпархії.

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав прибув до Відня з першим душпастирським візитом, який триватиме до 13 листопада. На летовищі Главу УГКЦ зустрічали представники посольства України в Австрії, вірні та священнослужителі УГКЦ в Австрії.

Цього ж дня, у рамках свого душпастирського візиту до Австрії, Блаженніший Святослав зустрівся з політичним директором Міністерства закордонних справ Австрії Александром Маршіком та директором наукового співробітництва доктором Маркусом Бергманом. Результатом бесіди українського греко-католицького духовенства і представників Міністерства закордонних справ Австрії має стати візит Міністра закордонних справ Себастьяна Курца на Донбас та окуповані території. Нагадаємо, що з січня 2017 року Австрія очолюватиме ОБСЄ та обіцяє глибше розглянути українське питання.

Згодом Глава УГКЦ зустрівся з Апостольським Нунцієм в Австрії Архиєпископом Петером Цурбріггеном, дипломатом Святого Престолу.

12 листопада, Блаженніший Святослав зустрівся з українським духовенством, яке душпастирує для громад УГКЦ в Австрії. Опісля, Глава УЦКЦ відвідав Українську суботню школу, де на нього чекали діти, батьки та молодь.

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав очолив урочисте святкування з нагоди 100-річчя перенесення мощів св. Йосафата до Австрії. Святкування проходили 12 листопада в Архиєпископському палаці Відня. Ця подія стала основною у триденному душпастирському візиті Предстоятеля УГКЦ до Австрії.

У неділю, 13 листопада 2016 року, в церкві Святої Варвари у Відні відбулася Архиєрейська Служба Божа, яку разом із українським греко-католицьким духовенством в Австрії відслужив Глава УГКЦ Блаженніший Святослав.

У неділю, 13 листопада, Архиєрейською Божественною Літургією закінчився в Патріаршому соборі Воскресіння Христового Надзвичайний ювілейний рік Божого милосердя. Подячну Літургію відслужив владика Богдан (Дзюрах), голова Оргкомітету Ювілейного року в УГКЦ

У храмі св. Онуфрія у Львові, єпископ-помічник Львівської Архієпархії Владика Володимир Груца відслужив вечірню. Архиєрей завітав до василіянського храму щоб разом із ченцями помолитись і таким чином благословити їх на Ювілейний рік Василіянського Чину Святого Йосафата.

Міжнародна семінарія св. Вітальяна, Папи, Згромадження Воплоченого Слова, приймала особливого гостя – Владику Діонісія (Ляховича), Апостольського візитатора для українців Італії. Цього дня Владика завітав до семінарії, щоб освятити іконостас у каплиці для Східних обрядів.

До вашої уваги:

Владика Богдан (Дзюрах), голова оргкомітету Ювілейного року Божого милосердя в УГКЦ повідомив про літургійні заходи, пов’язані із завершенням цього року у нашій Церкві.

Блаженніший Святослав про Рік Божого Милосердя в УГКЦ

Єпископ Йосиф Мілян: «Стабільною державність є тільки тоді, коли вона основується на мовному принципі»

Анонси:

У неділю, 20 листопада 2016 р., об 11.00 год. у Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла ЛА УГКЦ (м. Львів, вул. Театральна, 11) Преосвященніший владика Венедикт, єпископ-помічник Львівський УГКЦ, помолиться Божественну Літургію з нагоди завершення Ювілейного Року Божого Милосердя.

27 листопада 2016 р. у Архикатедральному Соборі Святого Юра відбудуться урочистості з нагоди завершення Року Божого Милосердя та 5-ти річчя відновлення Львівської Митрополії.