Тижневий огляд: життя УГКЦ (07.12 – 13.12)
  • Пон, 14/12/2015 - 22:35

5 грудня в м. Миколаєві, у парафії Покрови Пресвятої Богородиці, парохом якої є о. Тарас Павлюс, відзначили 150-ліття з дня народження митрополита Андрея Шептицького. Урочистості розпочали з Архиєрейської Божественної Літургії, яку очолив екзарх Одеський та Адміністратор Кримський Михайло (Бубній), а до участі долучилися священики з Миколаївського та Херсонського деканатів.

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав освятив храм Різдва Пресвятої Богородиці в Ірпені (Київщина). У проповіді до вірних Блаженніший наголосив, що лише той народ, який уміє любити ближнього, може бути народом вільним, народом, який прямо й гордо дивиться історії в очі і з усіма своїми здібностями та силами будує в Бозі своє майбутнє.

У понеділок, 7 грудня, Блаженніший Святослав побував на відкритті конференції на тему християнської опіки над літніми людьми, яка проходила в Брюховичах поблизу Львова, з ініціативи Комісії УГКЦ у справах родини. У вітальному слові Блаженніший зауважив, що для Господа і Церкви важливою є кожна людина: чи вона молода, чи зрілого віку. Глава Церкви наголосив, що завдання церковної спільноти в тому, щоб опікуватися над старшими людьми.

З нагоди 150-ти річчя від дня народження та 70-ти річчя від дня смерті у Кіровоградському деканаті проходили заходи щодо вшанування Митрополита Андрея  Шептицького. 7 грудня у місті Знам’янці було проведено захід на тему: «Життя та діяльність Митрополита Андрея»  Шептицького". Підготували та провели даний захід сестра Софія (Дереш), Згромадження Непорочного Серця Марії Фатімської та отець Іван Проць, парох парафії Успіння Пресвятої Богородиці м. Знам’янка.

10 грудня тисячі тернополян вітали Главу УГКЦ Блаженнішого Святослава, який прибув, щоб очолити Молебень за Україну та освятити пам’ятну дошку митрополиту Андреєві Шептицькому. Меморіал на честь митрополита Шептицького встановили на фасадній стіні Тернопільської українській гімназії.

11 грудня Блаженніший Святослав Шевчук, підписав Декрет про відкриття «Дверей Божого милосердя» в двох Соборах Київської архиєпархії Української Греко-Католицької Церкви. «Згідно Булли «Misericordiae vultus» («Обличчя милосердя»), Святішого Отця Папи Франциска, ВИЗНАЮ та ПОРУЧАЮ відкрити «Двері Божого милосердя» у Соборах Київської архиєпархії: Патріаршому Соборі Воскресіння Христового, м. Київ та в Соборі Вишгородської Богородиці в м. Вишгород» – йдеться в декреті.

Глава УГКЦ написав послання до усіх вірних з нагоди проголошення Святого року Божого милосердя в УГКЦ. Повний текст послання можна прочитати тут.

Разом з усією вселенською Церквою, згідно із закликом Святішого Отця, також і в Україні в катедральних, прокатедральних соборах та в інших визначених храмах відкрилися «Двері Милосердя». За цими посиланнями можна дізнатисьдетальнішу інформацію проте, як відбулось відкриття Надзвичайного ювілейного року Божого милосердя у Золотоверхому КиєвіВишгороді, Сокалі, Івано-Франківську, Коломиї, Львівській Архикатедрі св. Юра, Архикатедрі княжого Галича, в рідному селі митрополита Андрея Шептицького Прилбичах, Тернополі та Перемисько-Варшавській Архиєпархії. Двері Божого Милосерді були відкриті навіть в окупованій Євпаторії.

Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав відкрив в Патріяршому Соборі Вокресіння Христового в Києві Двері Божого милосердя, згідно з проголошеним Папою Франциском Роком Божого милосердя. Після урочистого хресного ходу навколо Патріаршого собору Воскресіння Христового Блаженніший Святослав разом із вірними відкрив Двері Божого милосердя, якими, згідно з окремою буллою Папи Франциска, є визначені вхідні двері всіх катедральних соборів Вселенської Церкви. «Ми сьогодні урочисто разом із Вселенською Церквою розпочали Рік Божого милосердя, - святий рік, який в усьому світі проголосив Папа Франциск. Дивлячись, як сьогодні люди потребують Божого милосердя, як сьогодні людство зранене, скільки неспокою і війни у світі, досвід власної сили починає перетворюватися на досвід безсилля людського роду. І дивлячись на страждання у цілому світі, Святіший Отець закликав на Землю Боже милосердя для всіх нас», – пояснив Глава Церкви.

13 грудня у Львівському оперному театрі відбулась ораторія Мирослава Волинського під назвою «Я тебе кличу». Ораторія була приурочена до завершення ювілейного року митрополита Андрея Шептицького.

У неділю в Житомирі відбулись заходи із вшанування пам'яті митрополита Андрея Шептицького.

Минулого тижня оприлюднено Декрет проголошення типового правильника єпархіальної курії УГКЦ.

У робочій зустрічі, що відбувалась нещодавно  в рамках проекту  «Соціальна інклюзія і розвиток інтеграційних центрів для молодих людей з особливими потребами в Україні» за сприяння Карітасу України, взяли участь представники соціальних центрів зі Стрия, Коломиї, Івано-Франківська, Дрогобича, Львова, Борислава. Тренер – Ольга Маруда, директор БТ «Джерела» (Київ) для людей з інтелектуальною недостатністю. Тема тренінгу -«Організація зайнятості осіб із інтелектуальною недостатністю: практичні аспекти».