Тижневий огляд: життя УГКЦ (1 - 7 липня)
  • Втр, 09/07/2013 - 12:32

2 липня 2013 р. Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський, відвідав Крестопроісхожденський монастир отців студитів, що у смт. Підкамінь (Бродівський р-н, Львівська обл.). Візит відбувся з нагоди відпусту до Підкамінської чудотворної ікони Пресвятої Богородиці, який святкують тут з давніх часів у день пам’яті Святого апостола Юди Тадея, брата Господнього.

Урочисту Архиєрейську Божественну Літургію очолив Митрополит Львівський за участю отців студитів, братії монастиря та численних молільників, що прибули на відпуст.

Слово Митрополита Львівського в день Святого апостола Юди Тадея

Також цього дня у приміщенні ГО «Львівського прес-клубу» відбулась прес-конференція за участю Пасторально-місійного відділу УГКЦ, на якій вперше було представлено друковані видання відділу, а саме: перший номер «Обіжника» ПМВ УГКЦ, довідник «Спільноти УГКЦ та громадські організації в країнах новітньої міграції» і підручник «Місіологія».

На початку конференції владика Йосиф Мілян, єпископ-помічник Київський, наголосив на наболілому в суспільстві. Він висловився щодо, за його словами, «небезпечної і загрозливої» тенденції виїзду молодих людей з України на навчання за кордон. Владика зазначає, що  «за даними центру Разумкова і соціальними тенденціями, 90% української молоді готова покинути рідний край і на це треба адекватно реагувати», – говорить єпископ і додає, що завданням Церкви є служити народові, а, отже, і адекватно реагувати.

4 липня 2013 року Преосвященний владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівської Архиєпархії очолив святкування храмового празнику парафії Пресвятої Євхаристії (м. Львів, пл. Музейна, 3).

Архиєрей звершив Божественну Літургію, під час якої уділив Святу Тайну Священства диякону Володимиру Підгірному.

З глибоким сумом повідомляємо, що 4 липня, об 11.09 (за Чиказьким часом), на 97 році життя, внаслідок раптового погіршення стану здоров’я, відійшов у вічність владика-емерит єпархії Святого Миколая (Чикаґо, США) Інокентій (Лотоцький).

Лист-співчуття з приводу смерті владики Інокентія (Лотоцького)

6 липня 2013 року відбулася дев’ята проща духовенства та вірних Стрийської єпархії до Марійського духовного центру в Зарваниці. Прощу до відпустового місця на Тернопільщині очолив Преосвященний Владика Тарас Сеньків, Апостольський Адміністратор Стрийської єпархії. Цього року, вже традиційно, участь у прощі взяли священики та численні вірні з усіх деканатів єпархії.

7 липня наша Церква святкує великий празник – Різдво Івана Хрестителя.  Цього дня:

Преосвященний владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівський з пастирським візитом відвідав с. Поруби, Немирівського протопресвітерату (Яворівський р-н).

Упродовж відвідин єрарх звершив Чин освячення храму, очолив Архиєрейську Божественну Літургію та виголосив проповідь. 

Відбулося урочисте святкування 250-річчя унікального шедевру, бойківської сакральної архітектури, яку стараннями Митрополита Андрея Шептицького перевезено до Львова з с. Кривка Турківського району. Сьогодні цей храм має назву Премудрості Божої, яким опікуються ієромонахи Студійського уставу УГКЦ.

Урочистості розпочалися, напередодні празника 6 липня, Великою Вечірнею з Литією, яку очолив ієрм. Теодор (Мартинюк) ігумен Святоуспенської Унівської лаври за участю отців, студитів та гостей святкувань.

Наступного дня святкування продовжились Архиєрейською Божественною Літургією, яку очолив Преосвященний владика Йосиф (Мілян), єпископ-помічник Київської Архиєпархії у співслужінні отців-студитів за участю чисельної громади міста, науковців та мистецтвознавців.

Слово Митрополита Львівського в день празника Різдва пророка, Предтечі та Хрестителя Господнього Йоана

Також до вашої уваги:

Днями глави Української Греко-Католицької та Польської Римо-Католицької Церков підписали у Варшаві спільну декларацію примирення і прощення, яка стала знаковою подією в житті українського й польського народів. Про візит до Польщі, Декларацію примирення і прощення, про святкування 1025-літнього ювілею хрещення України й значення віри в житті сучасної людини розповість в ексклюзивному інтерв’ю глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук.

А також на прес-конференції у Львові з нагоди оприлюднення звернення Синоду єпископів УГКЦ щодо 70-х роковин Волинської трагедії, владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівський, відповів на запитання журналістів про те, який резонанс матиме подія миротворчої зустрічі українців і поляків на тлі загальноцерковному.

Цього року відзначаємо 20-ту річницю архиєрейських свячень єпископа Михаїла Колтуна. Про вибір у сан єпископа, початки архипастирського служіння, завдання та діяльність розповідає єпископ Сокальсько-Жовківської єпархії.

14 липня 2013 року в усіх храмах Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ відбудуться поминальні богослужіння за упокій душ поляків і українців, невинно убієнних під час Волинської трагедії, а також буде зачитано Синодальне звернення Єпископів УГКЦ з приводу 70-их роковин цієї сумної події. Найбільше поминальне Богослужіння того дня відбудеться у Зарваниці під час всеукраїнської прощі.