Тижневий огляд: життя УГКЦ (10.03 – 16.03)
  • Срд, 19/03/2014 - 11:55

З 7 по 14 березня відбулася проща на Святу Землю, духовним провідником якої був владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівської архиєпархії. Організатор прощі ─ Митрополичий паломницький центр «Рафаїл». Щодня, відвідуючи святі місця народження, життя, служіння і смерті Христа, паломники молились за Україну. 

На запрошення греко-католицького Архиєпископа Джозефа Юлеса Зерея владика Венедикт разом із паломниками на Святій Землі відвідав Мелхітську Греко-Католицьку Церкву в Єрусалимі.

Стало доброю традицією, що у великопісний час працівники Патріаршої курії УГКЦ Львова та Києва збираються на спільні реколекції. Цього року дні духовної обнови проходили 10-12 березня 2014 року у Василіанській вищій духовній семінарії імені В. Рутського, що в Брюховичах поблизу Львова. У реколекціях взяв участь також владика Богдан (Дзюрах), Адміністратор Патріаршої курії УГКЦ. Проводив їх о. Андрій Зелінський, єзуїт, вихованець Львівського ліцею імені Климентія Шептицького та Стемфордської духовної семінарії (США).

12 березня 2014 року Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ, зустрівся з міністром оборони України Ігорем Тенюхом. Захід відбувся на прохання Предстоятеля Церкви. На ній були також владика Михайло (Колтун), керівник Департаменту душпастирства силових структур Патріаршої курії УГКЦ, та о. Любомир Яворський, його заступник.

Також у цей день на військовому аеродромі Коломийського гарнізону головний капелан Коломийсько-Чернівецької єпархії о. Олекса Куйбіда поблагословив особовий склад військової частини і технічне оснащення.
Військові вирушили з місць постійної дислокації під командуванням підполковника Романа Басараба. Владика Василь (Івасюк) передав запевнення військовим у своїх молитвах.

14 березня у Кінологічному навчальному центрі у місті Великі Мости Львівської області відбувся урочистий мітинг з нагоди відправки об’єднаної мотоманевренної групи Західного регіонального управління на охорону кордону з Росією.Провести в дорогу прибув військовий єпископ Михаїл Колтун, місцевий капелан о. Роман Возняк, парафіяльні священники. Архиєрей висловив думку, що актуальні події в державі – «це випробування на нашу стійкість». «Бог нам дав цей стан, щоби кожного зачепити, порухати. Щоб кожен міг відчути відповідальність за Батьківщину. Не тільки за землю чи кордон, а за весь наш народ і ми цей екзамен любові до свого ближнього маємо здати».

14 березня 2014 року розпочався офіційний візит Блаженнішого Святослава, Отця і Глави УГКЦ, до Ватикану

15 березня Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ, очолив Божественну Літургію на гробі апостола Петра у Ватикані (каплиця Папи Климента VIII). Разом із Предстоятелем УГКЦ за суверенну Україну молилися посли України та Польщі при Апостольській Столиці – Тетяна Іжевська та Пйотр Новіна-Конопка.

У неділю, 16 березня:

Блаженніший Святослав (Шевчук), Отець і Глава УГКЦ, очолив Архиєрейську Божественну Літургію в соборі Святої Софії в Римі. Він закликав християн у час Великого посту до усильної молитви «за ворогів і за всіх, хто сьогодні кривдить український народ і говорить про нас неправду». Разом з Предстоятелем УГКЦ молилися владика Діонісій (Ляхович), Апостольський візитатор для українців греко-католиків Італії та Іспанії, члени ректорату Українського папського інституту Святої Покрови, представники монаших чинів та згромаджень, які знаходяться в Римі.

Згодом відбулося зустріч із семінаристами та ректоратом Українського папського інституту Святої Покрови в Римі. Глава УГКЦ розповів майбутнім священнослужителям про ситуацію в Україні та наголосив на необхідності капеланського служіння для постраждалих на Майдані.

Чудотворну ікону Матері Божої Зарваницької привезли до Архикатедрального собору Тернополя. Вірні чисельно приходять, аби долучитися до цілодобових чувань, у яких всі моляться за мир в Україні. Архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський кир Василій Семенюк очолив Божественну Літургію та усилено молився, щоб ворожнечу, ненависть, всілякі злодіяння та самолюбство викоренити із нашого народу, а натомість просив Бога дарувати нам любов і мирне співжиття, щоб ми в побожному та спокійному житті були утверджені.

Вшанування пам’яті невинно убієнних дітей абортами та Небесної Сотні відбулося на головній площі м. Чорткова. Заупокійну панахиду очолив єпарх Бучацький, владика Дмитро (Григорак),ЧСВВ, разом з духовенством Бучацької єпархії.У повчальному слові владика  Дмитро звернувся до присутніх: «30 млн.дітей  вбито абортами за 22 незалежності України –це ціла нація! Це наші вчені, лікарі,  наші президенти, воїни. Вони мали б бути учасниками нашого суспільства ,будувати наше майбутнє. Але вони вбиті руками наших батьків, лікарів. «Ми згрішили. Але маємо пообіцяти більше того не робити НІКОЛИ»,- наголосив преосвященний владика Дмитро (Григорак).

Блаженніший Святослав Шевчук, Глава УГКЦ, привітав Архиєпископа Познанського Станіслава Гондецького з обранням його Президентом Польської Єпископської Конференції та новообраного Президента Єпископської Конференції Німеччини шістдесятирічного Архиєпископа Мюнхена і Фрайзинга Райнгарда кардинала Маркса з його обранням.

Підтримуючи ініціативу Преосвященнішого Владики Михаїла, керівника Департаменту Патріаршої Курії УГКЦ у справах душпастирства силових структур України, Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський, у своєму зверненні закликав капеланів та всіх охочих священнослужителів Львівської архиєпархії до активного душпастирського служіння у військових та правоохоронних структурах України на теренах Львівської архиєпархії, або для супроводу військ у місцях виконання бойових завдань.

Цього року виповнюється 25 років виходу з підпілля Української греко-католицької Церкви. З цієї нагоди пропонуємо Вашій увазі інтерв'ю з Архиєпископом Ігорем Возьняком, Митрополитом львівським УГКЦ.

Владика Венедикт Алексійчук: Великий піст – час виходу з рабства

Блаженніший Святослав порівняв священиків УГКЦ в Криму з відважними українськими воїнами. Лист Блаженнішого Святослава до священиків Одеського і Кримського екзархатів УГКЦ

Духовні лідери закликали львів'ян до єдності і рішучості

Владика Петро (Стасюк) просить моряків молитися за мир і безпеку України

Коментар владики Михаїла з приводу ситуації що склалася в Криму

Слово підтримки для священиків Одесько-Кримського Екзархату УГКЦ

Отець Микола Квич: «Мене звинуватили в тому, що я спонсорую Військово-морські сили України»

Глава УГКЦ привітав Папу Франциска з першою річницею понтифікату

 

Анонси:

22 березня у м. Коломиї на Івано-Франківщині відбудеться інтронізація владики Василія (Івасюка) на престіл Коломисько-Чернівецької єпархії УГКЦ. З цієї нагоди Божественну Літургію у катедральному соборі Преображення Христового очолить Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ. Йому співслужитиме Апостольський нунцій в Україні Архиєпископ Томас Едвард Ґаліксон, владика Володимир (Війтишин), Митрополит Івано-Франківський, та близько 20 єпископів УГКЦ та РКЦ.

Молитовна хресна хода вулицями Львова цьогоріч буде присвячена вшануванню Слуги Божого Митрополита Андрея та 25-й річниці виходу УГКЦ з підпілля. У Хрестопоклінну неділю, 23 березня 2014 р., вулицями Львова пройде молитовна хресна хода, яку традиційно організовує Львівська архиєпархія УГКЦ.