Тижневий огляд: життя УГКЦ (10.07– 23.07)
  • Пон, 24/07/2017 - 23:01

У понеділок, 10 липня 2017 р., з нагоди Генеральної капітули, на яку зібралися 32 делегатки Згромадження сестер служебниць Непорочної Діви Марії з усіх куточків світу, де сестри звершують свою місію, та з нагоди Ювілею 125-річчя заснування Згромадження була відслужена урочиста Свята Літургія на катедральному престолі базиліки Святого Петра. Святкове богослужіння очолив делегат Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава владика Михайло (Бубній), Екзарх Одеський, який очолює Патріаршу комісію у справах мошенства. Із ним співслужили владика Діонісій (Ляхович), Апостольський візитатор для вірних УГКЦ в Італії, владика Іриней (Білик), канонік Папської базиліки Санта Марія Маджоре, який виголосив проповідь, отці василіани на чолі з протоархимандритом о. Генезієм Віомаром, інші священики з різних країн світу.

У вівторок, 11 липня:

Кардинал Леонардо Сандрі, префект Конгрегації для Східних Церков, прибув до Києва з пастирським візитом. Цей візит кардинала, який тривав по 17 липня 2017 року, є жестом любові Папи Франциска до Української Греко-Католицької Церкви. У програмі візиту було заплановано низку подій у Києві, Харкові, Краматорську, Слов’янську, Івано-Франківську, Зарваниці та Львові.  Кардинал Леонардо Сандрі у Києві: «Папа Франциск запевняє вас, що ви не самотні, у його серці ви посідаєте особливе місце»

У Тернополі відкрили виставку на релігійно-патріотичну тематику. Експозицію «Бог, Церква, Україна», яка присвячена пам’яті відомого українського політичного та військового діяча Ярослава Стецька та Патріарха УГКЦ Йосифа Сліпого, благословив Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський УГКЦ Василій (Семенюк).

12 липня, в день пам’яті Святих верховних апостолів Петра і Павла:

У Патріаршому соборі Воскресіння Христового УГКЦ в Києві, наприкінці Архиєрейської Божественної Літургії Кардинал Леонардо Сандрі уділив благословення Святішого Отця всій УГКЦ і додав такі слова, звертаючись до Блаженнішого Святослава: «Передайте це благословення усім, хто не зміг сьогодні бути тут присутніми, дітям, літнім людям, страждаючим, терплячим. Прагну вам подарувати пам’ятку від Святішого Отця – медаль Року Божого милосердя, бо ви є Отцем і Главою УГКЦ і є свідком милосердя. Це маленький дар вашій Церкві і вашій особі, аби бути поруч з вами в цей час»

Кардинал Леонардо Сандрі, Папський нунцій Клаудіо Гуджеротті та Глава УГКЦ Блаженніший Святослав прибули до Харкова. В аеропорту їх зустріли Екзарх Харківський владика Василь (Тучапець), владика РКЦ Ян (Собіло) та духовенство екзархату.

13 липня Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав звершив Чин освячення церкви Святих Верховних апостолів Петра і Павла - нижнього храму катедрального собору Святого Миколая Чудотворця в Харкові. Богослужіння відбулося за участю кардинала Леонардо Сандрі, префекта Конгрегації для Східних Церков, Архиєпископа Клаудіо Гуджеротті, Апостольського нунція в Україні; єпископа Василя (Тучапця), Екзарха Харківського; єпископів; священиків; монашества та мирян.

Військові капелани Львівської архиєпархії та прихожани Гарнізонного храму свв. апп. Петра і Павла (м. Львів, вул. Театральна, 11) святкували храмовий празник. З нагоди свята Архиєрейську Божественну Літургію очолив Преосвященніший владика Володимир, єпископ-помічник Львівської архиєпархії УГКЦ.  Серед чисельної громади вірних на урочистому Богослужінні були присутні офіцери та солдати Львівського гарнізону, представники влади міста та області.

Владика Венедикт: «Ми повинні бути відкритими, як апостоли Петро і Павло, щоб почути Божий голос».  Про те, чому святу передує двотижневий піст, і про земний шлях обох апостолів розповідає владика Венедикт, голова Патріаршої літургійної комісії УГКЦ.

Понад 1500 паломників, які за два дні подолали  пішки 54 кілометри маршруту Тернопіль-Струсів-Зарваниця, вирушила  14 липня від Архикатедрального собору Тернополя. Владика Теодор (Мартинюк), Єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівський, відслужив Святу Літургію для прочан, відтак прочитав молитву благословення, а священики окропили кожного святою водою. Архиєрей запросив вірних особливо молитися за мир в Україні, а відтак сам очолив пішу колону.

У суботу, 15 липня:

Івано-Франківськ мав можливість приймати у себе високоповажного гостя - префекта Конгрегації Східних Церков кардинала Леонардо Сандрі.  Кардинала Леонардо Сандрі, Блаженнішого Святослава, Апостольського нунція в Україні Клаудіо Гуджеротті зустрів в аеропорту Івано-Франківська Митрополит Володимир (Війтишин) разом із представниками Архиєпархіальної курії. Опісля гостям було представлено Католицьку школу-гімназію святого Василія Великого, Івано-Франківське архиєпархіальне управління, духовну семінарію, навчальний корпус архиєпархії та Лікувально-діагностичний центр святого Луки.

У Зарваниці пройшла вже традиційна молитовна хода зі свічками. Тисячі людей з різних куточків країни приєдналися до процесії. Люди молилися за мир та спокій в Україні та добробут у власних родинах.  Прийшовши до чудотворного джерела, прочани молилися Молебен до Пресвятої Богородиці, який очолив Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ. Після цього зі словом до присутніх звернувся кардинал Леонардо Сандрі, префект Конгрегації для Східних Церков, який у ці дні перебуває в Україні з пастирським візитом.

Глава УГКЦ під час зустрічі з молоддю в Зарваниці: «Українська молодь сьогодні вмирає за Україну»

«Пресвята Богородиця навчить, як із нас творити чесний та щедрий дар Богові та братам», - кардинал Леонардо Сандрі у Зарваниці

У неділю, 16 липня:

Завершилася Загальнонаціональна проща до Марійського духовного центру у Зарваниці на Тернопільщині. Цьогоріч її присвятили молитвам за мир та цілісність України, 150-річчю коронації Зарваницької чудотворної ікони Пресвятої Богородиці та 125-літтю з дня народження Патріарха Йосифа Сліпого. 

У  Мукачівському монастирі Отців Василіян була відслужена Архієрейська Божественна Літургія з нагоди Празника Мукачівської Чудотворної Ікони Божої Матері, яку очолив Єпископ-помічник Мукачівської греко-католицької єпархії, Преосвященний Владика Ніл Лущак, ЧБМ. Після Літургії, Єпископ промовив з духовенстом і всіма паломниками молитву посвяти Пресвятій Богородиці Блаженного священномученика Теодора Ромжі та уділив усім Апостольське благословення і повний Відпуст з нагоди Ювілею Василіянського Чину Св. Йосафата.

У Музейно-меморіальному комплексі ім. Патріарха Йосифа Сліпого в Заздрості на Тернопільщині стартувала третя благодійна літня школа англійської мови. Проект, організатором і головним спонсором якого є Релігійне товариство українців-католиків «Свята Софія» (США). Цьогорічний захід організатори присвятили пам’яті Блаженнішого Любомира (Гузара) (1933–2017). На урочисте відкриття школи прибули: кардинал Леонардо Сандрі, Апостольський Нунцій в Україні Клаудіо Ґуджеротті; Блаженніший Святослав Шевчук; Секретар Синоду УГКЦ Преосвященний Богдах Дзюрах; представники державних служб України та численні гості з-за кордону. 

Тижневий візит кардинала Леонардо Сандрі, Префекта Конгрегації Східних Церков, до України, завершився у понеділок, 17 липня 2017 р., відвідинами Львівського архиєпископа латинського обряду Мечислава Мокшицького. Перед розмовою з Головою Конференції Римо-Католицьких єпископів в Україні гість з Ватикану поділився з присутніми журналістами  підсумками своєї подорожі.

17 липня владика Ігор (Возьняк), Митрополит-Архиєпископ Львівський, відвідав третю благодійну літню школу англійської мови в Заздрості. Архиєпископа Ігоря урочисто вітали семінаристи Київської Трьохсвятительської вищої духовної семінарії. Наступного дня владика Володимир (Груца), Єпископ-помічник Львівський УГКЦ, також відвідав третю благодійну літню школу англійської мови в Заздрості.  Нагадаємо, що проект відбувається під патронатом Релігійного товариства українців-католиків «Свята Софія» (США). Навчання ведуть викладачі зі США, Бельгії та Австрії. Школа триватиме до 5 серпня.

«Завалівське коріння Блаженнішого Любомира Гузара» - таку назву отримала книга Володимира Чистуха про Блаженнішого Любомира Гузара, яку 21 липня презентували у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї. Людиною "з ангелом на плечі" його назвав Єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівський Теодор (Мартинюк), перефразовуючи Василя Стуса, і закликав кожного до пізнання особистості Блаженнішого.

22 липня Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав освятив Сарептянський центр для молоді в Новиці (Польща). Додамо, цими днями в Польщі відбувається Всецерковна проша на гору Явір. Цього ж дня Блаженніший Святослав був присутній на відкритті Лемківської ватри в Ждині в Польщі.

23 липня Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у Ждині (Польща) очолив Божественну Літургію з нагоди відзначення 70-річчя акції «Вісла» на «Ватряному полі». Глава Церкви тут освятив камінь під будівництво «Ватряної церкви» Святого преподобного Антонія, київського печерника.

До вашої уваги:

Владика Йосиф Мілян: Це виклик для Церкви - як провадити розділені сім'ї мігрантів. Голова ПМВ владика Йосиф Мілян під час VII сесії духовно-формаційного семінару для священиків-місіонерів, що розпочався у м. Яремче.

Нещодавно владика Богадан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів Української Греко-Католицької Церкви, на запрошення швейцарського відділення Папського благодійного фонду «Церква в потребі» («Kirche in Not»), який вже впродовж десятків років допомагає нашій Церкві в Україні, відвідав Швейцарію, де мав численні зустрічі з жертводавцями «Церкви в потребі». До вашої уваги інтерв’ю владика Богадана (Дзюраха).

Владика Богдан (Дзюрах): «У Румунії ми побачили відродження Церкви». Владика Богдан (Дзюрах), днями в Румунії взяв участь у черговій щорічній Зустрічі Генеральних секретарів Єпископських Конференцій Європи, у тому числі Туреччини, Білорусі та Росії.  До вашої уваги інтерв’ю владика Богадана (Дзюраха).

Нещодавно у Львові відбулася зустріч ректорів семінарій УГКЦ як в Україні, так і закордоном. Після події Департаменту інформації УГКЦ вдалося поспілкуватися із владикою Богданом (Данило), головою Патріаршої комісії у справах духовенства, єпископом Пармської єпархії Святого Йосафата УГКЦ (США). В інтерв’ю єпископ розповів про формацію священиків в УГКЦ, неодружене священство і біретуалістів.

Анонс:

5-6 серпня відбудеться Всеукраїнська Патріарша проща до Галицької чудотворної ікони Матері Божої покровительки Галицького краю в с. Крилос (Давній Галич), яку очолить Блаженіший Святослав. Дана проща присвячена 100-літньому ювілею об’явлень Матері Божої в Фатімі (Португалія).