Тижневий огляд: життя УГКЦ (10.10.16 – 16. 10.16)
  • Пон, 17/10/2016 - 22:10

До вашої уваги головні події з життя УГКЦ, які відбувалися протягом тижня, що минув:

У понеділок, 10 жовтня, у храмі Миколая Чудотворця УГКЦ, що на Аскольдовій Могилі у Києві, Владика Богдан Дзюрах, Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, очолив похоронні відправи за новопреставленою Оксаною Батько-Нищук, дружиною Міністра Культури України Євгена Нищука.

У вівторок, 11 жовтня, Делегація Пасторально-міграційного відділу на чолі з Головою ПМВ владикою Йосифом Міляном прибула з душпастирським візитом до Об’єднаних Арабських Еміратів. У рамках візиту до ОАЕ 11 жовтня в Абу-Дабі Голова ПМВ зустрівся з Апостольським Вікарієм Південної Аравії владикою Полом Хіндером. 14 жовтня делегація ПМВ відвідала українську школу в Дубаї при католицькій школі Святої Марії. Також владика Йосиф Мілян відправив Божественну Літургію у церкві Святого Франциска. Після Літургії єпископ поспілкувався із українською громадою.

Початок нового пасторального року у Тернопільському благодійному фонді «Карітас» відзначили освяченням пам’ятника покровителю вбогих і дітей-сиріт – святому Вінкентію де Полю. Чин освячення здійснив Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій Семенюк за участю священиків Тернополя.

Середа, 12 жовтня:

У Патріаршому центрі у Львові (вул. Хуторівка 35 б) відбулась чергова робоча зустріч Радників Канонічного відділу Патріаршої курії УГКЦ та членів Робочої групи по опрацюванню нового Партикулярного права УГКЦ. Праця проходила під головуванням Високопреосвященного Архиєпископа і Митрополита Євгена (Поповича), Голови канонічного відділу Патріаршої курії УГКЦ

 Блаженніший Святослав, Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви, зустрівся з Андрієм Парубієм, Головою Верховної Ради України. Під час зустрічі було обговорено ряд питань щодо польсько-українських відносин. Згодом Блаженніший Святослав провів робочу зустріч із Надзвичайним і Повноважним послом Словенії Наташею Прах. Під час зустрічі з Главою Церкви пані Посол відзначила суспільно важливу роль УГКЦ в розбудові громадянського суспільства в Україні.

12-13 жовтня 2016 року, в м. Стрий, що на Львівщині, відбулася дводенна зустріч керівників єпархіальних екуменічних комісій УГКЦ з України, Франції та Польщі, в ході якої відбулась зустріч з єпархом Стрийським, Преосвященним владикою Тарасом (Сеньківим) під час якої представники Екуменічної Комісії розповіли єпископові про зусилля, які вживаються для формування відкритості на діалог та міжконфесійну співпрацю з іншими конфесіями.

Четвер, 13 жовтня:

Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій (Семенюк) освятив меморіальний комплекс героям АТО та каплицю Покрови Пресвятої Богородиці у містечку Городок на Хмельниччині. Також було освячено пам'ятний камінь та джерело, що витікає з-під каплиці.

Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський, очолив Велику Вечірню з Литією з нагоди празника Покрову Пресвятої Богородиці в Архикатедральному Соборі святого Юра (м. Львів, пл. св. Юра, 5).

У п’ятницю, на свято Покрову Пресвятої Богородиці, 14 жовтня 2016 року:

Архикатедральний Собор святого Юра відсвяткував престольний празник. Архиєрейську Божественну Літургію з нагоди празника очолив Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський, у співслужінні із сотрудниками Собору та запрошеними ієреями. Високопреосвященний владика виголосив вітальну проповідь, у якій вкотре нагадав про постать Богородиці як великої Заступниці і Матері людського роду.

До Вінниці з душпастирським візитом прибув Отець і Глава УГКЦ, Блаженніший Патріарх Святослав. У Вінниці Патріарх очолив Архиєрейську Божественну Літургію у храмі Покрова Пресвятої Богородиці УГКЦ. По завершенні молитви, Предстоятель освятив катехитичний клас, в якому будуть провадити недільні школи для дітей, молоді та дорослих.

Владика Михаїл (Бубній), Екзарх Одеського та Адміністратор Кримського екзархатів УГКЦ, із пастирським візитом прибув на парафію Покрови Пресвятої Богородиці м. Євпаторія, з нагоди храмового свята.

Преосвященний владика Володимир, Єпископ-помічник Львівської Архиєпархії, відвідав монастир святого Герарда (смт. Гніздичів, Жидачівський р-н Львівської обл.) з нагоди храмового празника кохавинської святині. Єпископ очолив Архиєрейську Божественну Літургію, в часі якої виголосив проповідь про особливу роль Богородиці у житті і самосвідомості українського народу.

Преосвященний владика Тарас (Сеньків), Єпарх Стрийський, очолив Архиєрейську Божественну Літургію у Катедральному храмі Успіння Пресвятої Богородиці в м. Стрию. В часі богослужіння, єпископ уділив дияконські свячення піддияконові Тарасові Бабію.

У музично-драматичному театрі ім. Ю. Дрогобича відбулась Урочиста Академія з нагоди 20-тиліття Дрогобицької духовної семінарії. Дійство зібрало духовенство єпархії на чолі з владиками Ярославом (Прирізом) та Григорієм (Комаром), семінаристів, отців-випускників, викладачів та настоятелів семінарії, доброчинців і благодійників, працівників, та усіх причетних до її створення і функціонування.

15 жовтня 2016 року в Катедральному храмі Пресвятої Трійці відбулась Архиєрейська Божественна Літургія, з нагоди 20-ліття Дрогобицької духовної семінарії. Очолив богослужіння владика Ярослав (Приріз), єпископ Самбірсько-Дрогобицький, у співслужінні преосвященного Клавдіо (Гуджеротті), Апостольського Нунція в Україні, і владики Григорія (Комара), єпископа-помічника Самбірсько-Дрогобицької єпархії.

15 жовтня, владика Андрій (Сапеляк) відзначив 55-річчя з дня єпископської хіротонії. Салезіянське Згромадження щиро вітає владику Андрія з цим ювілеєм! Бажаємо владиці здоров’я, Божого благословення та опіки Богородиці, сили й наснаги у його невтомній праці у Божому винограднику!

У неділю, 16 жовтня 2016 року:

Незважаючи на холодну та дощову погоду, до Зарваниці приїхали працівники дорожніх служб Тернопільської, Івано-Франківської та Львівської областей. Велика кількість із них приступили до Святої Тайни Покаяння.  На Архиєрейській Святій Літургії, яку очолив Єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівський УГКЦ Теодор (Мартинюк), усі молилися за свої родини та колег, а також за мир і спокій в Україні.

об 11 годині у Гарнізонному храмі свв. апп. Петра і Павла (м. Львів, вул. Театральна, 11) молились Архиєрейську Божественну Літургію, яку очолив Преосвященніший владика Павло, єпископ Стемфордської єпархії УГКЦ (США). А о 13:00 год. відбулась Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолив владика Богдан, єпископ Пармський (США), УГКЦ.

У м. Самборі, в Прокатедральному соборі Покрова Пресвятої Богородиці, відбулось паломництво з нагоди ювілейного Року Божого Милосердя, участь в якому взяли священики й вірні деканатів єпархії, розташованих в самбірському, старосамбірському, мостиському й турківському районах. Богослужіння очолив владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, у співслужінні високопреосвященного Клавдіо (Гуджеротті), Апостольського Нунція в Україні, і владики Григорія, єпископа-помічника Самбірсько-Дрогобицької єпархії.

Релігія потребує глибоких переосмислень, а часом і кардинальної переміни життя, – Єпископ Йосиф Мілян. Нещодавно в Брюховичах завершився Синод Єпископів Української Греко-Католицької Церкви. Про проблеми, які обговорювали на цьому Синоді, а також про те, як Церква розвивається поза межами України, про виклики, які стоять перед УГКЦ, роботу з воїнами АТО та молоддю, ми говоримо з Головою Пасторально-Міграційного Відділу УГКЦ, Єпископом Йосифом Міляном.

Анонс:

Сестри Служебниці запрошують на реколекції до Реколекційного центру Преподобної Йосафати Гордашевської в Надвірні