Тижневий огляд життя УГКЦ (10.11-16.11)
  • Втр, 18/11/2014 - 23:40

Минулої неділі Івано-Франківська архієпархія і митрополія УГКЦ урочисто привітала свого правлячого архієрея, архієпископа і митрополита Володимира Війтишина із 55-м днем народження. В подячній архієрейській Літургії взяли участь єпископ-помічник Івано-Франківського владики Йосафат (Мощич), протоієреї й ієреї архієпархії й Коломийсько-Чернівецької єпархії та їх вірні, чільники обласної та міської влади, творча інтелігенція та науковці Прикарпаття.

З 10 по 13 листопада цього року католицькі єпископи України двох обрядів збиралися на щорічних реколекціях, які мали місце у Вищій митрополичій духовній семінарії латинського обряду у Брюховичах біля Львова. До вашої уваги Комунікат зі спільної зустрічі єпископів Греко-Католицької та Римсько-Католицької Церкви в Україні

10­-12 листопада 2014 р. у реколекційному центрі Згромадження «Сестер  Місіонерок хрестоносців Церкви» (Las Misioneras Cruzadas de la Iglesia), що на околиці міста Севілья, відбулися чергові загальні збори душпастирів УГКЦ в Іспанії. Захід відбувся під головуванням Преосвященного Владики Діонісія Ляховича, Апостольського візитатора.

12 листопада  відбувалися урочистості у Митрополичій семінарії в Любліні в рамках святкування її 300-річчя існування та 50-ліття присутності греко-католиків у Люблінській Семінарії. Основною частиною святкування була Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолив архієпископ Іван Мартиняк – Митрополит Перемисько-Варшавський. Співслужили: архієпископ Станіслав Будзік – Митрополит Люблінський, владика Володимир Ющак ЧСВВ - Єпарх Вроцлавсько – Гданський, владика Євген Попович – Єпископ Помічник Перемисько-Варшавської Архієпархії, владика Мєчислав Цісло – Єпископ Помічник Люблінської Архієпархії, владика Ришард Карпінський – Єпископ Емерит Люблінської Архієпархії та священники з Польщі, України, Словаччини, які прибули на святкування до Любліна.

13 листопада архиєпископ і митрополит Тернопільсько–Зборівський Василій Семенюк відвідав батальйон патрульної служби міліції особливого призначення «Тернопіль» УМВС України в Тернопільській області. Зустріч з міліціонерами відбулася напередодні чергової ротації особового складу у місцях несення бойового чергування на сході України.

Цього ж дня Архиєпископ Томас Е. Ґалліксон, Апостольський Нунцій в Україні, з дружнім візитом відвідав Салезіян у Львові. Його Високопреосвященство ознайомився з присутністю і діяльністю згромадження, відвідавши Храм Покрови Пресвятої Богородиці з провінційним домом, НВК "Школа-гімназія Шептицьких", Молодіжний навчальний професійно-технічний центр та Родинний дім "Покрова".

15 листопада 2014 р.Б., відбулась зустріч лідерів та духівників харизматичних спільнот в єпархіальному управлінні Бучацької єпархії УГКЦ, на якій головував Владика Дмитро Григорак, ЧСВВ. У зустрічі взяли участь 30 осіб, з яких 4 священики. Дана подія розпочалася із Божественної Літургії, після чого, Владика Дмитро виголосив слово, до лідерів та духівників, 

У неділю, 16 листопада 2014 року:

Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський звершив освячення престолу у храмі Положення пояса Пресвятої Богородиці (м. Львів, вул. Головатого, 7а). Архиєрей звершив Чин освячення престолу та очолив Божественну Літургію.

Преосвященний владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівської архиєпархії, відвідав з пастирським візитом храм Зіслання Святого Духа (м. Львів, вул. Зелена 106). З нагоди святкування 20-річчя заснування парафії Архиєрей очолив Божественну Літургію та виголосив проповідь.

У с. Киданів, Бучацького деканату при парохії Косми і Дам'яна відбулося освячення престолу, проскомидійника та тетраподу, Кир Дмитром Григораком, ЧСВВ. На Архієрейській Літургії з нагоди храмово празника та освячення, разом із Владикою, молилося 10 священиків.

Вперше за час незалежної України церковне відзначення Голодомору відбулося в місті Утрехт. Службу, яка зібрала українців з різних міст та містечок Нідерландів, а також голландців, очолив владика Борис Ґудзяк, єпарх Паризької єпархії святого Володимира Великого. На молитві був присутній посол України в Королівстві Нідерланди Олександр Горін.

Днями в м. Ванкувері (Британська Колумбія, Канада) відбувся Єпархіальний собор Нью-Вестмінстерської єпархії УГКЦ. Священики, монахи і монахині, миряни єпархії зібралися під проводом владики Кена (Новаківського), Єпарха Нью-Вестмінстерського, та за координуванням голови Собору о. Андрія Чорненького для того, щоб упродовж трьох днів спільно молитися і відповісти на заклик Блаженнішого Святослава, готуючись до Патріаршого Собору УГКЦ «Жива парафія − місце зустрічі з живим Христом», котрий відбудеться у 2015 році.

В Івано-Франківську, в невеличкому храмі святого Івана Хрестителя священики спільно с фаховими психологами організували центр духовно-психологічної підтримки воїнів АТО та їх сімей. Сюди за розрадою і підтримкою приходять біженці, солдати, які повернулись з війни, їх сім’ї, а також родичі тих, хто поклав своє життя, воюючи за батьківщину.

ВІДРОДЖЕННЯ УКРАЇНИ. "Мова йде не тільки про нас, але і про вас",- Глава УГКЦ про боротьбу своєї країни за свободу

Глава УГКЦ: «Як колись сім’я рятувала Церкву, так і сьогодні Церква має рятувати сім’ю»

Анонси:

Із 21 на 22 листопада 2014 року в Патріаршому соборі Воскресіння Христового УГКЦ у Києві (ст. м. "Лівобережна") відбудуться нічні чування.

Львівська духовна семінарія Святого Духа УГКЦ запрошує всіх, хто відчуває себе молодим на молодіжні нічні чування «Мистецтво очищувати серце», які відбудуться з 22 на 23 листопада 2014 року.