Тижневий огляд: життя УГКЦ (1.10 – 7.10.2018)
  • Пон, 08/10/2018 - 23:09

У м. Ізмаїл Одеської області створено нову парафію УГКЦ. З цієї нагоди 16 вересня 2018 року відбулося представлення та урочисте призначення о. Василя Довгого – адміністратора новоутвореної парафії Святого священномученика Йосафата Кунцевича.

В середу, 3 жовтня,  Святою Месою, яку було відслужено на площі Святого Петра у Ватикані, Папа Франциск відкрив Синод Єпископів про молодь, закликаючи усунути бар’єри, які відділяють Церкву від молоді, та вийти поза межі схем і звичок.  У роботі XV Генеральної асамблеї Синоду Єпископів від Української Греко-Католицької Церкви взяли участь Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, та владика Браян (Байда), Єпарх Саскатунський (Канада), якого Синод Єпископів УГКЦ обрав делегатом від Української Греко-Католицької Церкви. Після Меси, вітаючись із Папою Франциском, Блаженніший Святослав сказав: «Україна молиться за вас, Святіший Отче!», а Папа відповів: «Я молюся за Україну!»

З  нагоди 10-ліття української греко-католицької громади в Будапешті голова ПМВ владика Йосиф (Мілян) відвідав угорську столицю і відслужив Літургію у церкві Святого Михаїла. З жовтня 2008 року в парафії почалося активне релігійне життя громади, були створені різні церковні спільноти і центри. Так, у 2016 році розпочали діяльність пасторальна і економічна ради при парафії. У 2017 р. створюються спільнота «Матері в молитві», спільнота «Назаретські родини» та Центр душпастирства молоді. У 2018 році створюється Центр підтримки сім’ї, Українська школа лідерства імені кардинала Любомира Гузара, організація «Католицькі скаути Європи», представництво церковного телебачення «Живе ТВ» і церковний хор. При парафії друкується «Парафіяльний вісник», відбуваються уроки катехизації для дітей, молоді та дорослих, здійснюються прощі до святих місць, організовуються церковні та державні свята і різні культурно-духовні програми. Відбуваються літні християнські табори для дітей. Парафіяни активно займаються харитативною діяльністю. Найважливіше завдання і виклик, який стоїть сьогодні перед спільнотою, – це побудова свого українського храму.

В четвер, 4 жовтня, Секретар Синоду Єпископів УГКЦ владика Богдан (Дзюрах) взяв участь в урочистому прийомі в Посольстві Німеччини в Україні з нагоди Дня німецької єдності. Представник УГКЦ передав Послу Німеччини в Україні п. Ернстові Райхелю привітання від Отця і Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава та побажання Божого благословення для німецького народу.

4 жовтня в єпархіальному управлінні Коломийської єпархії відбулося засідання Комісії у справах молоді. Учасники зібрання одноголосно підтримали ідею проведення навчання для духовенства єпархії про те, як працювати з молоддю. Час тренінгу затвердили на 12-13 листопада, саме тоді зі священиками працюватимуть тренери з Патріаршої комісії у справах освіти і виховання.

Голова Пасторально-міграційного відділу УГКЦ владика Йосиф Мілян відкрив у Римі ІІ Форум мігрантів УГКЦ  Центральної та Західної Європи на тему: «Діти і молодь в умовах творення новітньої української діаспори у Європі. Виклик і можливість для Церкви». У форумі, який Пасторально-міграційний відділ проводить з 5 по 7 жовтня при Прокатедральному Соборі Святої Софії, беруть участь понад 130 представників. Це українці (представники духовенства та миряни), які мешкають в Італії, Іспанії, Португалії, Франції, Великій Британії, Польщі, Бельгії, Нідерландах, Австрії, Німеччини, Греції, Естонії, Латвії, Молдові.

6 жовтня 2018 року у  приміщенні Львівської Духовної Семінарії Святого Духа (м. Львів, вул. Хуторівка, 35) відбувся ІІІ з’їзд представників мирянських спільнот Львівської Архиєпархії УГКЦ.

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав очолив Літургію у прокатедральному соборі Святої Софії в Римі, а опісля зустрівся і поспілкувався з українською молоддю. «Я б хотів більше вас послухати, почути. Це те, що сьогодні намагаються робити делегати Папського Синоду з усього світу. Бути на Папському Синоді на тему молоді в Римі і не зустрітися з українською молоддю - було б дивно», - зазначив Блаженніший Святослав.

У неділю, 7 жовтня, Блаженніший Святослав зустрівся з дітьми недільної школи, що діє при прокатедральному соборі Святої Софії в Римі. На згадку про зустріч діти подарували Патріархові власноруч виготовлене мозаїчне зображення собору Святої Софії. У своєму зверненні Блаженніший Святослав подякував батькам за те, що вони приводять дітей до української церкви та школи, плекаючи їхню християнську та національну ідентичність. Він також висловив вдячність вчителям школи за їхню працю, а на завершення поблагословив всіх на початок нового навчального року.

Анонси:

Відповідно до постанов Сімдесят дев’ятої сесії Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства (п. 7-8) в Київській Архиєпархії відбудуться З’їзди мирян Київської Архиєпархії.

  • 27 жовтня 2018 р.Б., Черкаси – З’їзд мирян Черкаського Протопресвітерства.

21-22 жовтня 2018 року, відбудеться проща до Зарваниці «Три Z – стежками Патріархів». Дане паломництво має на меті плекати пам’ять про Патріархів УГКЦ – Йосифа Сліпого та Любомира Гузара, а також просити Богородицю заступництва для України.

3-4 листопада у Києві відбудеться ІІІ з’їзд мирян УГКЦ, що пройде під гаслом «Покликання до святості сьогодні». У рамках з’їзду буде проведено форум «Відкриті двері УГКЦ».

4 листопада в рамках ІІІ Всеукраїнського З’їзду мирян УГКЦ відбудеться Форум «Відкриті двері УГКЦ». Місце проведення: м.Київ, Патріарший Собор Воскресіння ГНІХ, Міжнародний виставковий центр.

 

Пропонуємо до Вашої уваги:

«ДБАЮЧИ СЬОГОДНІ ПРО МОЛОДЬ, ЦЕРКВА ДБАЄ ПРО НАШЕ МАЙБУТНЄ», – БЛАЖЕННІШИЙ СВЯТОСЛАВ ПРО ПАПСЬКИЙ СИНОД

«ЯКЩО МИ ДЕКОЛИ ВТРАЧАЄМО СЕНС ЖИТТЯ, ТО ЦЕ НЕ ОЗНАЧАЄ, ЩО МАЄМО ВТРАЧАТИ САМЕ ЖИТТЯ», – ГЛАВА УГКЦ ПРО ДЕПРЕСІЮ

ГЛАВА УГКЦ: «МОЛОДЬ НЕ Є ПРОБЛЕМОЮ: ВОНА ПРОСТО ПОТРЕБУЄ ВІДПОВІДЕЙ НА СКЛАДНІ ЗАПИТАННЯ»

ГЛАВА УГКЦ ПОДАРУВАВ КОПІЮ ПЕРЕСОПНИЦЬКОГО ЄВАНГЕЛІЯ ЄПАРХІЇ УГКЦ В АРГЕНТИНІ

«ЕКУМЕНІЗМ ПОТРІБНО ЗАБРАТИ З РУК ДИПЛОМАТІВ», — ГЛАВА УГКЦ

ВЛАДИКА ІГОР (ІСІЧЕНКО): «ЦЕРКВА – НАЙСУЧАСНІША ІНСТИТУЦІЯ, БО ВЕДЕ У МАЙБУТНЄ, А БІБЛІЯ – НАЙБІЛЬШ АКТУАЛЬНА КНИГА, БО НЕ КОН’ЮНКТУРНА»

О. ЮСТИН БОЙКО: ЛЮДИ, ЯКІ ПОСТАВЛЯТЬ СОБІ ЗА ЦІЛЬ ДОСКОНАЛО НАСЛІДУВАТИ ІСУСА ХРИСТА, ЗАВЖДИ БУДУТЬ ПОТРІБНІ

ОЛЕСЬ ГОРОДЕЦЬКИЙ: ЗАВДАННЯ ЦЕРКВИ, ДЕРЖАВИ І ГРОМАДСЬКОСТІ - СПІЛЬНИМИ ЗУСИЛЛЯМИ ФОРМУВАТИ УКРАЇНСЬКУ ІДЕНТИЧНІСТЬ

О. ПЕТРО МАЙБА: МИ МАЄМО БУТИ ДЛЯ МОЛОДІ СВІДКАМИ СПРАВЖНЬОГО ЖИТТЯ

ПАТРІАРШИЙ СОБОР БУДЕ ОЗДОБЛЕНО ІКОНОСТАСОМ

ІНТЕРВ'Ю З ЧИКАЗЬКИМ ВЛАДИКОЮ ПРО ТОМОС І НЕ ТІЛЬКИ. ЧАСТИНА I