Тижневий огляд: життя УГКЦ (11.01– 18.02)
  • Пон, 19/02/2018 - 23:00

В понеділок, 12 лютого, у день, коли свята Церква вшановувала пам'ять Трьох Святителів  до семінарійної спільноти завітав Апостольський Нунцій в Україні архиєпископ Клаудіо Ґуджеротті. У своєму слові під час проповіді Високопреосвящений владика Клаудіо Ґуджеретті привітав усіх зі святом семінарійних покровителів – великих богословів Церкви. Архиєпископ наголосив на тому, що вони стали богословським фундаментом Церкви. Апостольський Нунцій, проводячи паралелі зазначив, що і семінарист постійно має пробувати в навчанні, праці та провадити глибоко духовне життя. Нагадав усім присутнім, що богослов – це той, хто молиться. Нунцій підкреслив важливість навчання у формації майбутнього священика: «Неосвічений священик – це сором для Церкви».

В Івано-Франківську протягом трьох днів, 12-14 лютого 2018 року, відбувалися молитовні зустрічі представників чоловічих і жіночих спільнот богопосвяченого життя, які мають назву «Дні Богопосвяченого Життя». Такий захід, вже багато років поспіль перед святом Стрітення Господнього, організовує Комісія у справах монашества Івано-Франківської Архієпархії у співпраці з настоятелями та настоятельками місцевих спільнот. Всеукраїнський збір монашества відбувся цього року у Чернівцях 10 лютого, в якому близько 300 осіб взяло участь.

У вівторок, 13 лютого 2018 року, в приміщенні Львівської духовної семінарії Святого Духа відбувся перший Відкритий Чемпіонат України серед духовенства УГКЦ з шахів. До Львова з’їхалися 34 учасники з цілої України: представники чотирьох семінарій, кількох монаших згромаджень, священики більшості єпархій та екзархатів України.

13-14 лютого 2018 року в Реколекційно-відпочиноковому Центрі Львівської Архиєпархії «Світлиця» (Львів-Брюховичі, вул. Широка, 4) проходила 78 сесія Синоду Києво-Галицького Верховного Архиєпископства. Головна тема чергової сесії Синоду – виховання кандидатів до священства у семінаріях УГКЦ.

В скраду, 14 лютого 2018 року, владика Володимир, Єпископ-помічник Львівської Архиєпархії, звершив Чин Великої Вечірні з Литією у переддень празника Стрітення Господнього в Храмі св. Архистратига Михаїла монахів Студійського Уставу УГКЦ (м. Львів, вул. Винниченка, 22) в контексті зустрічі монашества Львівської Архиєпархії з нагоди Днів богопосвяченого життя в УГКЦ. По завершенні Богослужіння з батьківським словом до присутніх звернувся Блаженніший Патріарх Святослав, Отець і Глава УГКЦ, що був присутній на молінні. Його Блаженство привітав монашество з їхнім особливим Днем і від імені всієї Церкви подякував їм за щоденне ревне служіння і подвиг!

В четвер, 15 лютого, з нагоди річниці відкриття Військового (афганського) храму Стрітення Господнього ЛА УГКЦ (м. Львів, вул. Клепарівська, 30а) там відбулася Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолив Високопреосвященніший владика Ігор – архиєпископ та митрополит Львівський. Після богослужіння відбулася поминальна молитва за воїнів-афганців та полеглих за волю України.

На свято Стрітення, Глава УГКЦ відвідав Згромадження сестер св. Йосифа, ОПДМ, у їх Головному домі в м. Львові. Майже всі сестри Української провінції зібралися разом, щоб з благословення Блаженнішого Святослава Шевчука розпочати відзначення 100-ліття з дня смерті свого засновника – о. Кирила Селецького. Глава УГКЦ звершив Божественну Літургію в монастирській каплиці блаженних преподобномучениць Олімпії та Лаврентії, де знаходяться їх мощі, у співслужінні о. Олега Олекси та о. Олега Федоренка, СДБ, капелана сестер.

15 лютого відзначають міжнародний день дитини, хворої на рак. Насамперед ця дата відзначається організаціями-членами Міжнародної конфедерації батьків онкохворих дітей, а з 2003 року – і в Україні. В Івано-Франківській дитячій клінічній лікарні відзначили день онкохворої дитини: у відділенні онкогематології ОДКЛ відбувся молебень, який відслужили о. Руслан П’яста – голова комісії УГКЦ у справах душпастирства охорони здоровя, о. Юрій Стрільців – капелан лікарні та семінаристи Івано-Франківської духовної семінарії. У часі Молебня, о. Руслан П’яста звернувся до хворих дітей, батьків, медперсоналу із духовним словом підтримки та запевненням молитви за зцілення хворих діток. Опісля відбулося помазання єлеєм, усіх хворих дітей відділення онкогематології.

В суботу, 17 лютого 2018 року, у Києві відбувся Стрітенський обід для волонтерів служіння в'язням. Десять років тому вистава театру "Еммануїл" під керівництвом Жанни Горай у храмі Василія Великого дала поштовх численним волонтерським ініціативам на допомогу пенітенціарному душпастирству. Відтепер до спільноти добровільних помічників долучається багато людей різного віку і професій.

В неділю, 18 лютого 2018 року, в Катедральному соборі Преображення Христового Комісія для сприяння єдності між християнами Коломийської єпархії УГКЦ вперше організувала екуменічну молитву за мир та міжконфесійну єдність. В Україні це вже 50-та ювілейна молитва, до якої цьогоріч долучились коломияни.

 

Пропонуємо до Вашої уваги:

УГКЦ ПРИЄДНУЄТЬСЯ ДО ЗАКЛИКУ ПАПИ ФРАНЦИСКА ПРОВЕСТИ ДЕНЬ МОЛИТВИ І ПОСТУ ЗА МИР

6 ПРАКТИЧНИХ ПОРАД НА ПОЧАТОК ВЕЛИКОГО ПОСТУ

БЛАЖЕННІШИЙ СВЯТОСЛАВ: «МОЛИТВА, ПІСТ І МИЛОСТИНЯ – ТРИ ПРАВИЛА ВЕЛИКОГО ПОСТУ»

БЛАЖЕННІШИЙ СВЯТОСЛАВ: «ПРОЩЕННЯ Є НЕОБХІДНОЮ УМОВОЮ, АБИ ПО-СПРАВЖНЬОМУ РОЗПОЧАТИ ВЕЛИКИЙ ПІСТ»

ГЛАВА УГКЦ: «ВХОДЯЧИ В ЧАС ВЕЛИКОГО ПОСТУ, ВІЗЬМІМО СОБІ ЗА СВІТОЧ І ПРИКЛАД ПАТРІАРХА ЙОСИФА, ЯКИЙ УМІВ ПРОЩАТИ І ПЕРЕМАГАТИ»

ВІЙСЬКОВИЙ КАПЕЛАН ПРЕЗЕНТУВАВ КНИГУ «ВИЗВОЛЬНА ВІЙНА 2014 -… 1 РОТА»

МОЛИТВА ЗАМІСТЬ ЗБРОЇ: КАПЕЛАНСТВУ НАЦГВАРДІЇ – ОДИН РІК

“МИ ПОВИННІ ПРАЦЮВАТИ ЯК ОДНЕ ТІЛО ДЛЯ НАШОЇ ЦЕРКВИ ТА БУТИ ДІЄВИМ ОРГАНІЗМОМ, ЩО ЄДНАЄ УСІХ!” — ГЛАВА УГКЦ

“МОНАШЕСТВО НАШОЇ ЦЕРКВИ СЯЄ ПО ВСІЙ УКРАЇНІ!” — ГЛАВА УГКЦ ПРИВІТАВ БОГОПОСВЯЧЕНИХ ОСІБ З ЇХНІМ СВЯТОМ

ГЛАВА УГКЦ НА СТРІТЕНЯ ГОСПОДНЄ: «ТОЙ, ХТО ПЕРЕЖИВ ЗУСТРІЧ З БОГОМ, НАЗАВЖДИ СТАВ ІНАКШИЙ»

«ДЕРЖАВА ПОВИННА ПОВАЖАТИ ТИХ ЛЮДЕЙ, ЯКІ РОЗВИВАЮТЬ БІЗНЕС, ЯКІ СТВОРЮЮТЬ РОБОЧІ МІСЦЯ!» — ГЛАВА УГКЦ ПРО СОЦІАЛЬНУ СПРАВЕДЛИВІСТЬ

ОДКРОВЕННЯ ВІД ІЛАРІОНА (АЛФЕЄВА): УГКЦ ЛОБІЮЄ ОБ’ЄДНАННЯ ПРАВОСЛАВНИХ, ЩОБИ ПОТІМ УСІХ «НАВЕРНУТИ В УНІЮ»

ГРОМАДА ЮЖНОГО ПРОСИТЬ ПРО ДОПОМОГУ ДЛЯ ЗАВЕРШЕННЯ БУДОВИ ХРАМУ

«ЦЕ БУДЕ НАЙКРАЩИЙ “ПАМ’ЯТНИК” ЖЕРТВАМ ГОЛОДОМОРУ В УКРАЇНІ!» — ВЛАДИКА БОГДАН (ДЗЮРАХ) ПРО ДОПОМОГУ КРАЇНАМ, ЯКІ СТРАЖДАЮТЬ ВІД ГОЛОДУ

24 лютого 2018 року, у Патріаршому соборі Воскресіння Христового УГКЦ у Києві відзначать 85-ту річницю з Дня народження Блаженнішого Патріарха Любомира. Цього дня у Соборі відбудеться духовний вечір пам’яті під назвою «Мрія здійснилася». Захід очолить Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Патріарх Святослав.

ВАСИЛЬЯНИ ВИДАЛИ КНИЖКУ ПРО ПРОВЕДЕННЯ ТА ОРГАНІЗАЦІЮ ТАБОРІВ «ВЕСЕЛІ КАНІКУЛИ З БОГОМ»