Тижневий огляд: життя УГКЦ (11.02 – 17.02.)
  • Втр, 19/02/2013 - 11:17

У вівторок, 12 лютого, на свято Трьох святителів: Василія Великого, Григорія Богослова та Івана Золотоустого:

Відбулося  святкування храмового празника Київської Трьохсвятительської духовної семінарії УГКЦ.

Цього дня Блаженніший Святослав Шевчук, Глава УГКЦ, очолив Архиєрейську Божественну Літургію в каплиці семінарії. З Предстоятелем Церкви співслужили: Владика Володимир Війтишин, Архиєпископ і Митрополит Івано-Франківський, Владика Степан Меньок, Екзарх Донецько-Харківський, Владика Йосиф Мілян, Єпископ-помічник Київської архиєпархії УГКЦ, Владика Богдан Дзюрах, Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, керівник Адміністрації Патріаршої курії, ректори семінарій та чисельно зібране духовенство.

У Львівському монастирі св. Онуфрія, відбулися дияконські свячення бр. Миколая Козлеківського, ЧСВВ.

Урочисту Архиєрейську Літургію очолив і уділив свячення Преосвященний владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівської Архиєпархії. 

У середу, 13 лютого відбулася чергова зустріч Інституту Постійної формації духовенства Львівської Архиєпархії.

Тема зібрання у лютому: «Служіння ближньому». У своєму вступному слові Преосвященний владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівський, наголосив, що служіння в Церкві від самого початку випливало від внутрішнього буття Церкви та навів неординарні й гідні для наслідування приклади служіння Богові і ближньому з життя Святого Антонія Великого та блаж. свщмч. Омеляна Ковча.

У п’ятницю, 15 лютого, в празникСтрітення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа:

У храмі Св. Василія Великого м. Києва було урочисто і велично. Церква урочисто відзначала День монашества, а також  вірні стали свідками уділення ієрейських та дияконських свячень. Святкову Літургію очолив Глава УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук) у співслужінні владик Постійного Синоду: кир Володимира (Війтишина), Митрополита і Архієпископа Івано-Франківського, кир Ярослава (Приріза), ординарія Самбірсько-Дрогобицького, кир Кена (Новаківського), Нью-Вестмінстерського єпископа, Владики Богдана (Дзюраха), секретаря Синоду Єпископів УГКЦ, о. ігумена Василія (Тучапця), ЧСВВ, синкела у справах монашества Київської Архиєпархії.

Проповідь Глави УГКЦ на Стрітення 2013 (повний текст)

Високопреосвященний Архиєпископ і Митрополит Львівський владика Ігор,очолив Божественну Літургію  в каплиці Згромадження  сестер Пресвятої Родини, що у Львові (вул. Ялівець, 15). Чисельні представники монаших Чинів і Згромаджень УГКЦ зібралися на спільну Архиєрейську Божественну Літургію, щоб подякувати Господеві за щедре благословення та отримані ласки,

Слово Митрополита Львівськогона cвято Стрітення ГНІХ

На свято Стрітення Господнього, в Католицькій Церкві відзначається День Богопосвячених осіб. Отці Василіяни Провінції Святого Миколая, організували ці святкування у Мукачівському монастирі 15 лютого, з участю Преосвященного Владики Ніла(Лущака), ЧБМ, Єпископа-помічника Мукачівської Греко-Католицької Єпархії.

В храмі Василія Великого після святкового Стрітенського Богослужіння відбулася конференція, на якій Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук та члени Постійного Синоду Єпископів зустрілися з представниками греко-католицького монашества Київської архиєпархії.

Преосвященний владика  Венедикт, Єпископ-помічник Львівський, з пастирським візитом відвідав храм Благовіщення Пресвятої Богородиці (м. Львів, вул. Пасічна, 83). Під час візиту Архиєрей очолив Божественну Літургію, виголосив проповідь та звершив освячення свічок, які в цей день вірні приносять до храмів, як символ світла, яке своїм приходом на світ приніс Спаситель.

У суботу, 16 лютого в приміщенні філософсько-богословського факультету УКУ (вул. Хуторівка, 35а) відбувся перший семінар для провідників біблійних гуртків.

Також до вашої уваги:

Українська Греко-Католицька Церква з великим сумом і зворушенням сприйняла зречення з престолу Папи Римського Венедикта XVI. Про це йдеться у листі Блаженнішого Святослава Шевчука, Глави УГКЦ.

Любомир Гузар: я щасливий, що мені не доведеться обирати папу. У зв'язку із зреченням від престолу Папи Римського Бенедикта XVI, екс-глава Української греко-католицької Церкви, архієпископ-емерит Любомир Гузар зустрівся із українськими журналістами, щоб відповісти на питання про те, що чекає Греко-Католицьку Церкву після обрання нового Папи, хто ним може стати і які проблеми доведеться вирішувати новому понтифікові.

Любомир Гузар "Про свободу"

У розмові про святкування 1025-річчя Хрещення Київської Русі бракує акценту на релігійному аспекті

Владика Михаїл Колтун привітав учасників бойових дій на території інших держав

В Українському католицькому університеті відкрили виставку старовинних гуцульських та покутських ікон на склі, які Університетові подарував відомий український колекціонер Іван Гречко. Перші 50 експонатів стануть основою для майбутнього музею УКУ. Це найбільша колекція українських ікон на склі середини 19 – початку 20 ст.

Анонси:

Науковий семінар "Еклезіальна ідентичність та екуменічна місія УГКЦ на початку ІІІ тисячоліття"

Семінар відбудеться 22 лютого 2013 року о 16:00 год в конференц залі філософсько-богословського факультету УКУ (Хуторівка 35а, Львів)

28 лютого 2013 року на гірськолижному курорті «Буковель» відбудуться лижні змагання з гігант слалому для священиків і студентів навчальних закладів УГКЦ "Кубок Блаженного Йосафата Коциловського". Метою змагань є популяризація здорового способу життя через приклад духовенства. Організаторами змагань є Львівська та Івано-Франківська митрополії і Коломийсько-Чернівецька єпархія УГКЦ, Український католицький університет.

22 березня відбудеться щорічна молодіжна проща до Майданека (Люблін, Польща) – місця ув’язнення та мученицької смерті блаженного священномученика Омеляна Ковча. З нагоди Року Віри вона пройде під гаслом: «Скріплюймо віру свідченням мучеників».  

18 серпня 2013 року освятять головний храм УГКЦ

nbsp;