Тижневий огляд: життя УГКЦ (11.05 - 17.05)
  • Срд, 20/05/2015 - 08:50

13 травня 2015 року, відбулася IV Всеукраїнська проща духовенства до Перемишлян на Львівщині. Священики УГКЦ, які прибули на прощу з території цілої України, найперше помолилися молебень до блаженного священномученика Омеляна Ковча у храмі Св. Миколая, у якому свщмч. Омелян здійснював своє служіння.  Після цього, у храмі Святого Володимира і блаженного священномученика Омеляна розпочалася Божественна Літургія, яку цьогоріч очолив архиєпископ Володимир Війтишин, митрополит Івано-Франківський. Архиєрею співслужили: аєп. Ігор Возьняк, митрополит Львівський, аєп. Василь Семенюк, митрополит Тернопільський, вл. Тарас Сеньків, єпарх Стрийський, вл. Василь Івасюк, єпарх Коломийсько-Чернівецький, вл. Богдан Манишин, єпископ-помічник Стрийський, військові капелани і присутні на прощі священики.

«Свідоцтво о. Омеляна Ковча, його священичий подвиг, є викликом для кожного з нас», – владика Тарас (Сеньків)

Тому і борімося, і молімося сьогодні – за наше духовенство, народ, Батьківщину, - митрополит Володимир Війтишин

«Пам’ятаймо наше минуле, адже саме ті миті…вказують правильний шлях до нашої мрії», – військовий капелан на прощі духовенства до Перемишлян

14 травня:

 Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав, виступив на Міжнародній інвестиційній конференції «NEW UKRAINE 2015» у Києві. АУДІО

У Львові відбувся семінар для працівників Патріаршої курії УГКЦ на тему «Жива парафія - місце зустрічі із живим Христом», яку провели владика Богдан (Дзюрах), Адміністратор Патріаршої курії, владика Богдан (Данило), Єпарх Пармський, та о. д-р Андрій Онуферко. Під час заходу відбулося обговорення діяльності та більшого залучення структур патріаршого рівня до реалізації Стратегії розвитку УГКЦ до 2020 року.

15-17 травня  в Мюнхені відбувся Собор екзархату для українців-католиків візантійського обряду в Німеччині та Скандинавії. Владика Петро (Крик) розпочав Собор молитвою до блаженного священномученика Петра Вергуна, покровителя та першого візитатора цього екзархату.

16 травня:

У Харкові пройшла конференція християнських спільнот «Домашні християнські спільноти як шлях до воцерковлення, підтримки та поглиблення духовного життя» під головуванням владики Василія (Тучапця). На початку у храмі св. Миколая було відслужено Архиєрейську Літургію, яку очолив Екзарх Харківський у співслужінні зі священиками екзархату. 

Відбулася ХІІІ Всеукраїнська проща католицьких дошкільних закладів та шкіл до відпустового місця, що у Зарваниці, на тему "Сім’я - оселя Божої благодаті". У прощі взяли участь діти, батьки, вихователі, вчителі, директори та духівники трьох дитячих садків та дев’яти шкіл. Архиєрейську Божественну Літургію очолив Митрополит Тернопільський Василь (Семенюк). 

17 травня 2015 року, в Неділю сліпонародженого:

Глава Української Греко-Католицької Блаженніший Святослав здійснив Чин освячення каплиці Покрови Пречистої Діви Марії в місті Черкасах. ПРОПОВІДЬ

Відбулася дев’ята проща вірних Київської архиєпархії до собору Вишгородської Богородиці. У  Вишгороді Архиєрейську Літургію очолив преосвященний владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київської архиєпархії. 

З нагоди цієї прощі Глава УГКЦ передав прочанам вітального листа, який зачитали під час Божественної Літургії. Предстоятель Церкви зазначив, що святі Борис та Гліб ‒ перші українські святі, яких народ назвав страстотерпцями, а Святополк увійшов в історію як окаянний.

День прощі вірних Івано-Франківської архієпархії до відпустового місця – Зарваниці. Велика чисельність духовенства, вірних та молоді зібрались на площі перед Собором, щоб прийняти участь у Літургії та отримати відпуст. Очолив прощу митрополит Івано-Франківський Преосвященний Кир Володимир Війтишин в співслужінні Преосвященного Владики Роберта (Москаля) єпископа-емерита Чиказької єпархії св. Миколая (США), 

У Свято-Успенській Унівській лаврі відбулася Архієрейська Божественна Літургія, яку очолив Преосвященний владика Йосафат Мощич (Єпископ-помічник Івано-Франківської Архієпархії). Літургію було відправлено на завершення молодіжної прощі, до Чудотворної Унівської ікони Божої матері. Розпочалася проща 15 травня. 

«..Вірити - це є бачити Бога, який є поруч нас, бачити Бога в подіях, ситуаціях нашого життя..» - владика Йосафат Мощич на прощі в Уневі

Відбулася ХХІІІ молодіжна піша проща зі Стрия до відпустового місця у с. Гошів (Івано-Франківщина). Паломництво розпочалося о 5:00 год. ранку молебнем до Пресвятої Богородиці в Катедральному храмі Успіння Пресвятої Богородиці у Стрию, відтак, протягом шести годин, прочани подолали 30-кілометрову відстань. Рівно опівдні, в ротондній каплиці на Ясній горі в Гошеві розпочалася Божественна Літургія, яку очолив Преосвященний владика Богдан Манишин, єпископ-помічник Стрийської єпархії.

«У відпустовому місці Бог являє себе Таким, що завжди чекає», – владика Богдан Манишин у Гошеві

У приміщенні Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. о. Й. Кобринського м. Коломиї відбулась презентація виставки, присвяченої 150-літтю від дня народження митрополита Андрея Шептицького. Експозиція з особистими речами українського Мойсея триватиме впродовж трьох днів. На початку виставки до присутніх звернувся Преосвященний владика Василій (Івасюк), єпарх Коломийсько-Чернівецький УГКЦ. Єпископ відзначив вагомий вклад митрополита у справі єдності українського народу.

У Львові відбувся форум сімей «Подружнє життя сповнене радістю», Комiсiя УГКЦ у справах родини, Комісія родини Львівської архиєпархії спiльно з прородинними рухами. Розпочався форум з Архиєрейської Божественної Літургії, яку звершив Преосвященний владика Дмитро, голова Синодального комітету подружжя і сім'ї Синоду Єпископів УГКЦ.

Владика Венедикт: «Відкриймо свої очі, побачмо, що за тією людиною, яка є у моєму житті, є Господь».  На цьому наголосив Преосвященний владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівської архиєпархії, під час свого пастирського візиту 17 травня 2015 року до храму Положення Пояса Пресвятій Богородиці (м. Львів, вул. Головатого 7а ). Владика Венедикт звершив Архиєрейську Божественну Літургію та Чин поставлення у диякони піддиякона Романа Моравського.

Владика Ярослав: Бог завжди готовий простити людині гріхи, однак ми часто маємо упередження і страх перед покаянням. Бог не має труднощів з тим, щоб прощати гріхи. Це ми, люди, маємо упередження й страх, навіяний злим духом, щоб каятися і прибігати з довірою до Господа. З такими словами звернувся до вірних 17 травня владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, під час Божественної Літургії в Катедральному соборі Пресвятої Трійці м. Дрогобича.

«Завдання кожного із нас дуже просте - це шукати Бога і чинити Його волю», – владика Венедикт у своєму слові до Згромадження сестер Місіонерок Найсвятішого Ізбавителя 17 травня 2015 року з нагоди складання тимчасових обітів у монастирі Воскресіння Христового (м. Львів, вул. Лісна 19а).

 Упродовж травня в районних центрах Самбірсько-Дрогобицької єпархії проходили семінарські зустрічі для священиків на тему "Пасторальне планування" і "Душпастирство у кризові часи". Зустрічі провадив владика Григорій, єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицької єпархії, який входить до складу Робочої групи із впровадження Стратегії розвитку УГКЦ до 2020 року.

Анонси:

23 травня у катедральному соборі Преображення Христового м. Коломиї розпочнуться урочистості з нагоди посвячення пам’ятника світлої пам’яті владиці Миколаєві Сімкайлові. О 10 годині у головній святині Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ розпочнуть поминальну Божественну Літургію. У відправі запланована участь семи архієреїв та значної кількості священиків.

з 25 по 29 травня 2015 року координаційна рада душпастирства у критичних ситуаціях Патріаршої Курії Української Греко-Католицької Церкви, на чолі з Преосвященним Владикою Богданом (Манишиним) запрошує священиків та психологів на Міжнародний базовий курс - треніг з організації надання духовної опіки та психологічної допомоги в умовах бойових дій (кризових ситуаціях).