Тижневий огляд: життя УГКЦ (11.06 – 17.06)
  • Втр, 19/06/2018 - 00:27

В понеділок, 11 червня, в Українському Католицькому Університеті (Львів) пройшов науковий семінар на тему «Церковно-правові відносини в діяльності релігійної організації на території України». Захід був проведений з благословення Митрополита Євгена (Поповича), Голови Канонічного відділу Патріаршої курії УГКЦ при співпраці з Товариством українських каноністів. Під час зібрання були виголошені три доповіді, кожна з яких у свій спосіб показала щораз то більшу необхідність знання державного права усіма, хто виконує служіння чи інше завдання в релігійній організації (Церкві) будь якого рівня: релігійного центру, релігійного управління, монастиря, парафії, учбових закладів.

12-14 червня у Брюховичах в приміщенні василіянськоого інституту філософсько-богословських студій ім. Митрополита Йосифа Велямина Рутського відбувся триденний вишкіл лідерів груп взаємодопомоги, які служать для дружин і матерів учасників АТО. На вишкіл прибули представники єпархій, екзархатів УГКЦ, в тому числі психологи, психотерапевти, реабілітологи з Дніпра, Полтави, Запоріжжя, Львівщини, Івано-Франківщини, Тернопільщини.

В середу, 13 червня, в Американському посольстві при Апостольській Столиці відбулася конференція на тему релігійної свободи в Україні. Головним доповідачем був Блаженніший Святослав, Глава і Отець УГКЦ. Зустріч відбулася з ініціативи Каллісти Гінгріч, посла США у Ватикані. На завершення своєї доповіді Блаженніший Святослав подякував представникам міжнародної спільноти за підтримку та допомогу Україні. “Ми віримо, що війна закінчиться. Важливою місією нашої Церкви є підготувати серця людей до прощення та примирення”, - наголосив Глава УГКЦ.

13 червня 2018 р. у Львові, у Партіаршому Домі, відбулася зустріч директорів католицьких закладів освіти, яку очолювала Голова Комісії УГКЦ у справах освіти та виховання с.Христофора Буштин. На засіданні розглядали 4 книги, нещодавно видані Комісією, з напрацюваннями про приватну освіту, з проектами документів для розвитку та діяльності українських католицьких закладів освіти, проектом стратегії розвитку цих закладів.

З 14-17 червня в єпархії Лунгро для італо-албанців континентальної Італії проходила щорічна Зустріч східних католицьких єпископів Європи. Захід проводився в м. Ренде на запрошення владики Донато Оліверіо, місцевого єпархіального єпископа, за сприяння Ради Єпископських Конференцій Європи (CCEE) і став частиною підготовки до відзначення першого 100-річчя від заснування єпархії Лунгро. У Лунгро об’явила своє обличчя Церква, відновлена Святим Духом, преображена милосердною присутністю Небесного Отця, яка ясніє у своєму житті та у своїх ділах добротою і любов’ю Христа-Відкупителя. На завершення Зустрічі єпископи віддали в руки Богородиці Марії, прославленій в Її іконі «Achiropita» (Нерукотворна), плоди своєї роботи, щоб Вона занесла їх до Божого престолу. 

Блаженніший Святослав, Глава і Отець УГКЦ, перебував з візитом в м. Лунгро (Південь Італії) на зустрічі Східних католицьких єпископів Європи. У своїй проповіді під час Божественної Літургії у м. Фрашінето Предстоятель УГКЦ привітав Італо-албанську Церкву та вказав на її приклад “свідчення дії Бога в історії свого народу”. В з’їзді Східних католицьких єпископів Європи беруть участь понад п’ятдесят східних католицьких єпископів.  Головними темами зустрічі були ідентичність Східних католицьких церков в Європі, роль єпископа в контексті деяких аспектів нового подружнього процесу, віднова Літургії.

У неділю, 17 червня, у Львівській духовній семінарії Святого Духа відбувся ювілейний V Форум сімей.  Цьогоріч головна тема заходу – «Твоє слово – світильник для моїх ніг і світло для стежки моєї». Для V Форуму сімей запросили спікерів, які є одруженими (тобто сім’янинами) та водночас спеціалістів своєї сфери діяльності (тобто у певному сенсі біблістами). Адже вони з власного досвіду можуть засвідчити те, як можна застосовувати Боже Слово у сімейному житті.  

У прифронтовому м. Волноваха урочисто відкрили та освятили новий храм Благовіщення Пречистої Діви Марії, який згідно рішення Синоду Єпископів УГКЦ, зводився зусиллями вірних Івано-Франківської Архієпархії. За дорученням Митрополита Володимира Війтишина, який напередодні відкриття поблагословив церковні речі для нового храму в м. Волноваха, урочисте богослужіння очолив Синкел соціального служіння Івано-Франківської Архієпархії та директор БФ «Карітас-Івано-Франківськ» митр. прот. Володимир Чорній.

Анонси:

Конгрегація для Східних Церков повідомляє, що від вечора вівторка 19 червня до п’ятниці 22 червня 2018 р., відбуватиметься 91-ша Асамблея ROACO (Ради організацій, що допомагають Східним Католицьким Церквам). Засідання, що збігаються із відзначенням 50-річчя Ради, відбуватимуться в осідку Генеральної Курії Товариства Ісусового, розташованому поблизу Ватикану.

23 червня в селі Крилос відбудеться проща родин до Галицької Чудотворної ікони Матері Божої. Традиційно на цю прощу люди збираються цілими сім’ями, родинами, щоб подякувати Богові за все і попросити благословення та щасливого життя.

24 червня 2018 року, на свято Всіх Святих Українського Народу, Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у співслужінні з владикою Михаїлом (Бубнієм), Екзархом Одеським та адміністратором Кримським УГКЦ, у м. Южноукраїнську освятить новозбудований храм. Архиєрейська Божественна Літургія з Чином освячення храму розпочнеться о 09:15.

З 25 по 29 червня в Римі-Ватикані відбудеться Проща глухої католицької молоді. Організатором заходів виступила Ініціатива глухої католицької молоді (Америк) DCYIA спільно з конгрегаціями Папської курії. Україну на цьому форумі  представить  Центр душпастирства осіб з вадами слуху “Надія” УГКЦ 

ПМВ ПРОВЕДЕ VIII СПЕЦКУРС З МІСІЙНОГО СЛУЖІННЯ ДЛЯ СЕМІНАРИСТІВ-СТАРШОКУРСНИКІВ  Курс триватиме з 26 червня по 1 липня у Марійському духовному центрі в Зарваниці.

1 липня ПРЕДСТОЯТЕЛЬ УГКЦ ВІДВІДАЄ ТЕРНОПІЛЬ І ПРОГОЛОСИТЬ НОВИЙ ЦЕРКОВНИЙ ПРАЗНИК

 

Пропонуємо до Вашої уваги:

ГЛАВА УГКЦ ЗАПРОПОНУВАВ У ПОЛЬЩІ СКОРИСТАТИСЯ 75-РІЧЧЯМ ВОЛИНСЬКОЇ ТРАГЕДІЇ ДЛЯ ДІАЛОГУ І ПРИМИРЕННЯ

ГЛАВА УГКЦ: «ПОРОЖНІ ОБІЦЯНКИ ПОЛІТИКІВ НА РУКУ НАШОМУ ВОРОГУ»

У 2016Р. КІЛЬКІСТЬ КАТОЛИКІВ У СВІТІ СТАНОВИЛА 1МЛРД 299МЛН

«ОДНА З МІСІЙ УКРАЇНИ – АБИ ЄВРОПА НЕ СТАЛА ЦИНІЧНОЮ І БАЙДУЖОЮ», – ГЕНЕРАЛЬНИЙ СЕКРЕТАР ССЕЕ О. ДУАРТЕ ДА КУНА

«СІМ’Я – ЦЕ КЛІТИНА СУСПІЛЬСТВА», – ГЕНЕРАЛЬНИЙ СЕКРЕТАР ССЕЕ О. ДУАРТЕ ДА КУНА

«ЯКЩО ЄС НЕ ЗАХИЩАТИМЕ СІМ’Ї ТА ЖИТТЯ, ТО ЗАКІНЧИТЬ САМОРУЙНУВАННЯМ», – ГЕНЕРАЛЬНИЙ СЕКРЕТАР ССЕЕ О. ДУАРТЕ ДА КУНА

На сайті Київської міської державної адміністрації триває обговорення про перейменування проспекту Космонавта Комарова у Солом’янському районі на проспект Любомира Гузара. Дане обговорення знаходиться під записом #514, розпочате 15 травня та триватиме по 15 липня 2018 року. Тому ласкаво просимо усіх, кому не є байдужа постать Великого Патріарха УГКЦ – Блаженнішого Любомира Гузара, взяти активну участь у голосуванні, а також поширити дану інформацію серед знайомих.