Тижневий огляд: життя УГКЦ (11.11 – 17.11)
  • Срд, 20/11/2013 - 11:29

11 - 15 листопада 2013 року в реколекційному центрі Львівської архиєпархії УГКЦ, що в Брюховичах біля Львова, відбулися четверті спільні реколекції для єпископів Української Греко-Католицької Церкви, Римо-Католицької Церкви в Україні та Мукачівської греко-католицької єпархії.
Духовні вправи проводив владика Гліб (Лончина) з єпархії Пресвятої родини з осідком у Лондоні, Апостольський візитатор для українців-греко-католиків Ірландії. У засіданні єпископів взяв участь Апостольський нунцій в Україні Архиєпископ Томас Едвард Галліксон. Як повідомляє радіо «Ватикан», дні духовної віднови завершилися спільним засіданням католицьких єпископів України.

12 листопада 2013 року у львівській книгарні "Є" відбулася презентація книги "Українська Греко-Католицька Церква: Перші кроки. Ісповідництво. Відродження". Із потенційними читачами спілкувалися владика Богдан Дзюрах, Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, керівник проекту; протоієрей Ігор Яців, голова Департаменту інформації УГКЦ та Володимир Ільченко, головний редактор проекту та шеф-редактор видавництва "Мандри".

У м. Прудентополіс-Парана 12 листопада 2013 року громада УГКЦ на чолі з владикою Володимиром (Ковбичем), ЧСВВ відзначила 1025-ліття Хрещення України. На площі Вокзалу в Прудентополіс владика Володимир освятив таблицю з написом: "Святкування 1025 –ліття Хрещення України на місці, де стояла перша українська церква в. Прудентополіс».

14 листопада 2013 року:

З нагоди відкриття Інституту Східного Канонічного Права ІФТА, 30-ліття проголошення Івано Павлом II Кодексу Канонічного Права та 1025-річчя Хрещення Руси-України, відбувся науково-практичний семінар на тему «Сучасний стан української каноністики» і презентація Тлумачного словника термінів канонічного права. Розпочав конференцію, ректор Івано-Франківської Духовної Семінарії прот. Олександр Левицький, який привітав учасників семінару, та передав благословення, запевнення в молитвах та подяку від Високопреосвященішого Володимира Війтишина Архієпископа і Митрополита Івано-Франківського та професора, доктора Єпископа Софрона Мудрого, ректора ІФТА, за організацію семінару та презентацію нової книги у галузі каноністики.

Його Ексцеленція Томас Ґалліксон, ватиканський дипломат та Апостольський Нунцій в Україні, відвідав Львівську Духовну Семінарію.

В рамках засідань Інституту постійної формації духовенства Львівської архиєпархії відбулася зустріч священнослужителів з Високопреосвященним Архиєпископом Томасом (Едвардом) Ґаліксонном, Апостольським нунцієм в Україні.  Впродовж свого виступу Ватиканський дипломат розповів пресвітерам про особливості своєї праці на теренах України, місію та завдання, як посланця Апостольської столиці. Також у своїй доповіді промовець звернув увагу на питання екуменізму та співпраці з Церквами інших християнських конфесій і вказав на особливу роль УГКЦ серед Вселенської Церкви. (ВІДЕО)

15-16 листопада 2013 року Божого в Реколекційно-відпочинковому центрі Львівської архиєпархії УГКЦ у Львові-Брюховичах була проведена Шістдесят перша сесія Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви. У синодальних засіданнях брали участь усі єпископи Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ та Високопреосвященний владика Томас Едвард Галліксон, Апостольський нунцій в Україні.

На початку Синоду Блаженніший Святослав подякував за ревне служіння Церкві й народові владиці Василеві (Медвіту), який вийшов на емеритуру, і побажав йому міцного здоров’я, а всі члени Синоду заспівали йому «Многая і благая літа».

Головною темою цієї сесії Синоду Єпископів Верховного Архиєпископства було питання нової євангелізації в Києво-Галицькому Верховному Архиєпископстві в контексті виконання рішень Синоду Єпископів УГКЦ.

17 листопада 2013 р. Високопреосвященний Архиєпископ і Митрополит Львівський, владика Ігор з пастирським візитом відвідав м. Немирів, що на Яворівщині. Впродовж відвідин архипастир очолив Архиєрейську Божественну літургію в храмі Зіслання Святого Духа, виголосив проповідь та звершив освячення відновленої дзвіниці, що розташована при вході на подвір’я храму.

 

Слово Митрополита Львівського на 21-у неділю по Зісланні Святого Духа
 

Анонси:

З благословенням Преосвященного владики Венедикта, Єпископа-помічника Львівського з листопада 2013 року у Львівській архиєпархії розпочинається просвітницько-молитовна акція з іконою святої Джанни Беретти Молли: «Свята Джанна Беретта Молла: Гідність подружжя. Святість життя».
 В рамках акції організаторами якої виступили Львівська архиєпархія УГКЦ та ЛОГО «Рух за життя» у храмах Львівської архиєпархії в неділю після Святої Літургії відбуватиметься презентація про життя Святої Джанни Беретти Молли, пояснення значення практики Духовного всиновлення та виставлення ікони для молитовного вшанування. Також  можливий перегляд фільму про життя Джанни Беретти Молли. Ікона у храмі де відбуватиметься захід перебуватиме тиждень.

23 листопада в соборі Святої Софії в Римі єпископи УГКЦ молитовно вшановуватимуть 80-ту річницю Голодомору 1932-1933 рр. Архиєрейську Літургію та Панахиду за жертв цієї великої трагедії очолить Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ (початок о 16:00).

25 листопада УГКЦ вшановуватиме ювілей 50-річчя перенесення мощей українського святого, священномученика Йосафата Кунцевича,  до собору святого Апостола Петра у Ватикані. З цієї нагоди єпископи Синоду УГКЦ на чолі з Блаженнішим Святославом Шевчуком здійснять спільне  паломництво до гробу святого Йосафата та зустрінуться із Святішим Отцем Папою Франциском.

 

Також до вашої уваги:

У видавництві Місіонар вийшла праця отця доктора Павла Кречуна, ЧСВВ „Cвятий Йосафат Кунцевич (1580-1623) як свідок віри в епосі релігійної контроверсії”. Видання присвячене 50-тій річниці перенесення мощей святого Йосафата до Базиліки святого Петра у Римі під час ІІ Ватиканського Собору та має на меті ознайомити сучасного читача з непересічною постаттю великого святого.

Пастирський лист з 1923 року всіх єпископів УГКЦ з нагоди 300-ліття мученицької смерті св. Йосафата

Пастирське слово Блаженнішого Святослава про дар осіб з розумовою неповносправністю

«Потреба єдності є духовним запитом віруючих християн-українців», − Блаженніший Святослав. Ексклюзивне інтерв’ю Глави УГКЦ, Верховного Архиєпископа Києво-Галицького Блаженнішого Святослава (Шевчука) газеті «Слово Просвіти».

Синод Єпископів УГКЦ проголосив в усіх парафіях Декаду місійності

Єпископи УГКЦ в США заохочують своїх вірних під час Різдвяного посту розпочати «власну особисту мандрівку духовної віднови»

Катехитична комісія Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ у співпраці із відеопроектом «З любов’ю до дітей» представляє для широкого кола глядачів мультиплікаційний фільм про Митрополита Андрея Шептицького – «Андрей Шептицький – світло любові».