Тижневий огляд: життя УГКЦ (11.12-17.12)
  • Пон, 18/12/2017 - 22:09

Минулого тижня відбулася перша зустріч подружніх пар Київської архиєпархії, в якій взяли участь греко-католики з Вінницького, Черкаського та Білоцерківського протопресвітерств, а також подружні пари учасників АТО. Організаторами заходу виступила Комісія Родини УГКЦ. Метою даного заходу є допомогти подружній парі ще раз, по-особливому поглянути на свою «половинку».

В понеділок, 11 грудня 2017 року,  у Львівській Духовній Семінарії Святого Духа відбулася остання в цьому році зустріч Інституту постійної формації духовенства Львівської Архиєпархії УГКЦ. Захід був присвячений темі душпастирства молоді в контексті різноманітних викликів і пропозицій сучасного світу. Цю тему для священиків представляв о. Ростислав Пендюк, голова Патріаршої комісії у справах молоді УГКЦ. У зустрічі взяв участь також і Преосвященний владика Володимир, Єпископ-помічник Львівської Архиєпархії.

У вівторок, 12 грудня 2017 року,  в Головному корпусі Національного університету «Львівська політехніка» відбувся круглий стіл на тему «Моделі допомоги на шляху інтеграції внутрішньо переміщених осіб», організований спільними зусиллями університету та БО «Карітас України». Владика Володимир, виходячи з духу передріздвяного часу, гарно і влучно порівняв внутрішньопереселених осіб, їхні сім’ї, до нелегкої долі Пресвятої родини: святого Йосипа і Пречистої Діви Марії. 

В середу, 13 грудня, у день св. апостола Андрія Первозванного, у Архікатедральному та Митрополичому соборі Воскресіння Христового відбулось урочисте святкування 6-ї річниці проголошення Івано-Франківської Митрополії УГКЦ. З цієї нагоди до головної святині Івано-Франківська відбулася проща вірян з різних куточків Прикарпаття.

Божественну Літургію очолив Синкел у справах духовенства та священичих родин  митр. прот. Олег Каськів у співслужінні духовенства з усієї Архієпархії. У своїй науці проповідник роздумав над життям та місією св. апостола Андрія, який, за переданням, відвідав Київські гори та кинув на руську землю зерно Христової проповіді, яке через Володимирове хрещення проросло і дало рясні плоди.  Серед іншого, о. Олег наголосив на незламній вірі та живій проповіді сьогоднішнього святого, відзначаючи його особливу приязнь до нашого народу. 

В Римі відбулася міжнародна наукова конференція з канонічного права під назвою «Quaestiones Quaedam: два роки з набрання чинності Motu Proprio Mitis & Misericors Iesus». Організаторами конференції виступив Папський Східній Інститут. Від УГКЦ виступив о. д-р Віталій Токар, суддя Трибуналу Верховного Архиєпископа УГКЦ. В конференції взяли також участь Тетяна Іжевська, Надзвичайний і Повноважний Посол України при Святому Престолі і Суверенному Мальтійському Ордену, о. ліц. Роман Дучтак, судовий Вікарії Тернопільсько-Зборівської Архиєпархії та ліц. Андрій Ханас, суддя Львівської Архиєпархії УГКЦ, студенти канонічного права Української Папської Колегії св. свщмч. Йосафата.

Напередодні дня св. Миколая Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, передав для двадцяти католицьких закладів дошкільної та загальної середньої освіти різдвяний дарунок: книгу «КОЛЯДКИ І ЩЕДРІВКИ. Експедиційні записи Марії Пилипчак». Дарунки були передані на зустрічі голів Єпархіальних комісій у справах освіти та виховання, яка відбулась 13 грудня у Патріаршому домі у Львові. 

Голови комісій з Львівської, Тернопільсько-Зборівської архиєпархій, Коломийської, Бучацької, Стрийської, Самбірсько-Дрогобицької, Сокальсько-Жовківської єпархій у Патріаршому домі у Львові поділились досвідом, напрацьованим у 2017 році. Під час зустрічі також наголошували на необхідності підтримати батьків та вчителів у їхньому виховному завданні через формаційні напрацювання та пропозиції, а також поширення Християнської батьківської асоціації.

Від 13 до 15 грудня 2017 року в Києві проходив тренінг з оптимізації капеланського служіння в УГКЦ. У ньому взяли участь 33  капелани, які напередодні були присутні на ХІ Всеукраїнському з’їзді військових капеланів УГКЦ.   З благословення владики Михаїла (Колтуна), керівника Департаменту військового капеланства ПК УГКЦ, дводенний тренінг був організований для головних єпархійних капеланів та штатних військових капеланів УГКЦ.

В четвер, 14 грудня, у Тернополі відбулася друга формаційно-інформаційна зустріч для священників Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ у рамках курсу молодіжного апостоляту парафії МАПа. Отці вчергове зустрілися, щоб вдосконалити свої навики, обговорити виклики, які стоять сьогодні перед Церквою у сфері душпастирства молоді, та розпрацювали основні напрямки стратегії парафій УГКЦ.

Цими днями у Львові, у Патріаршому домі, під проводом Отця і Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава триває чергова Сесія Постійного Синоду. Окрім Глави УГКЦ, у синодальних засіданнях беруть участь владики: Євген (Попович), Архиєпископ і Митрополит Перемишльсько-Варшавський, Борис (Ґудзяк), Єпарх єпархії Святого Володимира в Парижі, Богдан (Данило), Єпарх єпархії Святого Йосафата у Пармі (США), Теодор (Мартинюк), Єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівської архиєпархії, та Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ.

В п’ятницю, 15 грудня 2017 року,  Комісія УГКЦ сприяння єдності християн спільно з Історико-філософським факультетом Київського університету імені Бориса Грінченка та Інститутом філософії імені Г.С. Сковороди Національної академії наук України провела конференцію на тему «Проблеми історичної пам'яті та культури примирення».

У Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла ЛА УГКЦ завершилася реставрація фресок Франциска Григорія Екштайна, що тривала з 2015 року за участі міжнародної команди спеціалістів Академії мистецтв Кракова та Львова. 15 грудня 2017 р. відбулася офіційна церемонія відкриття фресок склепіння вівтарної частини. Фрески – єдина робота цього маестро, що збереглася у Львові.

В суботу, 17 грудня 2017 року, душпастирі Центру Військового Капеланства Львівської Архиєпархії УГКЦ завітали до військових на Яворівський полігон. Капелани привітали військовослужбовців зі святом та передали їм  подарунки від Миколая та його помічників. Зокрема, священики відвідали кожне військове містечко полігону та подарували солдатам солодощі. Цьогоріч капелани передадуть подарунки понад чотирьом тисячам захисників, зокрема тим, хто в зоні АТО. 

Поблизу Львова, у селі Скнилів 17 грудня освятили кам’яний хрест на місці давнього монастиря монахів-студитів Української греко-католицької церкви. У радянський час історію цього монастиря забули, і заборонили про неї згадувати. Це була Скнилівська лавра Антонія Печерського, заснована митрополитом Андреєм Шептицьким.

 

Пропонуємо до Вашої уваги:

Офіційне повідомлення про статус військового капелана в УГКЦ

Війна припиниться тоді, коли ми перестанемо жити так, ніби війни нема, ‒ переконаний Глава УГКЦ

 

«Ніхто не має мандату на насилля, − ні влада, ні опозиція», − Глава УГКЦ

 

«Відкрита церква. Діалоги» про церкву в час війни

«Запрошую усіх вас ‒ беріть участь у Благовіщенні, бо наш народ так цього потребує», ‒ Глава УГКЦ під час освячення храму в Патріаршому домі

Капеланство в Україні. Як держава й Церква забезпечують право на свободу совісті наших військовослужбовців

“Кожна війна має свою останню кулю, і я сподіваюся, що вона вистрелить якнайшвидше”, – о. Степан Сус

Церква у часі війни - Преосвященний владика Богдан (Манишин) – єпископ-помічник Стрийської єпархії, керівник Координаційної Ради душпастирства у кризових ситуаціях при Патріаршій Курії УГКЦ, у програмі «Відкрита Церква. Діалоги» на Живому телебаченні».  

Катехизм УГКЦ англійською мовою став доступний онлайн