Тижневий огляд: життя УГКЦ (11.12.17-24.12.17)
  • Пон, 25/12/2017 - 22:57

Напередодні празника св. Миколая, 18 грудня, близько 2 тисяч потребуючих дітей Тернополя отримали подарунки у рамках акції «Миколай про тебе не забуде». Десятки молодих волонтерів після численних днів приготування вирушили до домівок, де їх чекали наймолодші тернополяни. Діти з радістю приймали дари – пакунки, які були приготовані на «Фабриці св. Миколая» Тернополя при парафії УГКЦ св. Йосафата (масив «Дружба»).

В середу, 20 грудня 2017 року, в Апостольській Нунціатурі відбулася традиційна Передріздвяна зустріч духовенства з Нунцієм, архієпископом Клаудіо Ґуджеротті. У ній взяли участь ієрархи та духовенство Римсько-Католицької Церкви й Української Греко-Католицької Церкви, богопосвячені особи, які служать на території Києва й поза його межами. Апостольський Нунцій Клаудіо Ґуджеротті, переказуючи найщиріші побажання від Папи Франциска,  заохотив у такий непростий для нас і нашої держави час, нести надію в цей світ: «Хто ж, як не ми? Хто, як не ми, нестиме надію в сьогодення?»

У приміщенні Тернопільської духовної семінарії імені Патріарха Йосифа Сліпого розпочалися формаційні курси для священнослужителів Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ. Близько 300 священиків за два тури 20 і 21 грудня поглибили знання в окремих богословських дисциплінах та узгодили важливі питання душпастирської діяльності.

Святковою Божественною Літургією відзначили День Святого Миколая бійці в зоні АТО. Молитву очолив о. Андрій Сіданич, капелан 2 Галицької бригади Національної гвардії України. Після Літургії душпастир вручив нашим військовим подарунки, які було зібрано зусиллями парафіян храму Зіслання Святого Духа УГКЦ (Сихів). Найціннішими серед них були листи діточок для воїнів. Ці звісточки - послання щастя та особливої підтримки, де серед куль, морозу чи болота радіє серце солдата.

У Полтавському обласному центрі реабілітації для дітей з органічним ураженням нервової системи відбувся святковий захід присвячений Дню Святого Миколая. Організаторами дійства стали парафіяни Свято-Троїцького храму УГКЦ у Полтаві та студенти Української Академії Лідерства. Цей медичний заклад ― єдиний у Полтавській області, який займається процесом лікування, реабілітації та фізичної підтримки дітей, котрі мають проблеми з центральною нервовою системою, ДЦП та іншими нервовими захворюваннями.

Акція «Стань помічником святого Миколая» відбулась четвертий рік поспіль. Листи-малюнки, що надійшли у БФ «Карітас-Львів УГКЦ», були розміщені у соціальній мережі Фейсбук. Помічники Миколая обирали собі вподобаного листа і здійснювали дитячі мрії. Отож святий Миколай завітав до дітей та молоді, якими щоденно опікується БФ «Карітас-Львів УГКЦ»  у дошкільному закладі дитячого соціального центру, «Центрі дозвілля та соціальної реабілітації для молодих людей з особливими потребами», проекті «Мобільна робота з молоддю». Окремо проходила акція «Стань помічником святого Миколая». Завдяки людям доброї волі щедрі подарунки отримали діти з інвалідністю, із малозабезпечених багатодітних сімей, сімей ветеранів АТО, внутрішньо переміщених осіб. Всього отримали довгоочікувані подарунки близько 200 дітей та молоді.

В четвер, 21 грудня 2017 року, відбулося звітно-виборче засідання Ради у справах душпастирської опіки при Міністерстві оборони України. Основною метою засідання були вибори нового голови та секретаря Ради. В результаті голосування головою Ради у справах душпастирської опіки при Міністерстві оборони України було обрано владику Михаїла (Колтуна), а секретарем – пастора Василя Хіміча.

В п’ятницю, 22 грудня, на свято Непорочного  Зачаття Пресвятої Богородиці, Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук прибув на парафію святих Кирила і Методія, що в Івано-Франківську.  Вітали Патріарха Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Кир Володимир Війтишин, Єпарх Стрийський Кир Тарас Сеньків спільно з духовенством Згромадження Воплоченого Слова та вірними, які сьогодні прийшли розділити велику радість парафії свв. Кирила і Методія.. Спільнота разом з Предстоятелем завершить Ювілейний рік фатімських об’явлень. 

Будівництво з благословення Патріарха незабаром розпочнеться в Івано-Франкіську на території парафії святих Кирила і Методія. Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав 22 грудня благословив наріжний камінь під будівництво дитячого садочка «Ковчег». «Цей маленький камінь має стати початком великого будівництва на славу Божу та для добра народу України», - зазначив о. Йосафат.

В неділю, 24 грудня 2017 року, Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський, та Преосвященний владика Володимир, Єпископ-помічник Львівської Архиєпархії УГКЦ, взяли участь у святковій Різдвяній Месі – «Пастирці» – у Латинському катедральному соборі (м. Львів, пл. Катедральна, 1) з нагоди празника Різдва Христового за григоріанським календарем.

Очолив святкову Месу Архиєпископ Митрополит РКЦ Мечислав (Мокшицький) у співслужінні духовенства РКЦ та УГКЦ. На Богослуження зібралися численні вірні римо- та греко-католицької Церков, представники влади.

 

Пропонуємо до Вашої уваги:

«Молитва в житті церкви», − послання Синоду єпископів УГКЦ 2017 року

«Немає двох святкувань Різдва, а є дві дати його святкування», ‒ думки Глави УГКЦ про дату святкування Різдва

 

Блаженніший Святослав в Івано-Франківську: Сьогодні є свято перемоги

Глава УГКЦ у Рівному: Лише любов і безліч добрих діл є необхідними в будівництві та відродженні вільної і незалежної України

Глава УГКЦ на Прикарпатті: «Живімо у правді, чинімо добро, берімо участь в перемозі України»

Блаженніший Святослав під час зустрічі з монашеством УГКЦ закликав засновувати при монастирях школи молитви

“Війна консолідувала наш народ та мобілізувала церкву до вчинення добрих діл”, — владика Богдан Манишин