Тижневий огляд: життя УГКЦ (12 – 18 серпня)
  • Втр, 20/08/2013 - 00:32

Як ми вже повідомляли, з 11 по 18 серпня 2013 року в Києві відбувалася чергова сесія Священного Синоду, на який прибудули українські католицькі владики з усього світу.

У перші два дні роботи Синоду Єпископів УГКЦ, що проходив у Києві, синодальні отці застановлялися над головною темою Синоду «Українська Греко-Католицька Церква і нова євангелізація». Доповідачами головної теми Синоду були Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, та п. Євген Глібовицький, медіа-експерт.

У третій день роботи Синоду Єпископів УГКЦ владика Богдан (Дзюрах), керівник Адміністрації Патріаршої курії, представив синодальним отцям звіт про діяльність Патріаршої курії за минулий рік.

15 серпня єпископи Української Греко-Католицької Церкви, які беруть участь у сесії Синоду Єпископів УГКЦ в Києві, провели традиційний день духовної відновив в історико-культурному комплексі «Замок Радомисль» (м. Радомишль Житомирської області). Духовну науку на тему, що обговорювалася на сесії Синоду, – про шляхи дальшої євангелізації, виголосив Блаженніший Любомир. До членів Синоду також приєднався папський легат – кардинал Аюдріс Юзас Бачкіс, який прибув до Радомишля, щоб привітати єпископів УГКЦ.

З благословення Блаженнішого Святослава (Шевчука), Глави УГКЦ, голова місії "Постуляційний центр беатифікації та канонізації святих УГКЦ" о. Полікарп Марцелюк та секретар Блаженнішого Святослава о. Олег Олекса опечатали мощі святих для престолу Патріаршого собору. Чин опечатування мощів відбувся 15 серпня 2013 року.

16 серпня владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київської архиєпархії, у крипті собору Воскресіння Христового, відкрив виставку «Патріарх Йосиф Сліпий» та «Папа й Україна».

17 серпня Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав Шевчук з нагоди ювілею 1025-річчя Хрещення Русі-України відслужив Молебень на Володимирській гірці до святого рівноапостольного князя Володимира. «Оцим урочистим Молебнем у підніжжя пам’ятнику рівноапостольному князю Володимиру Хрестителю України ми урочисто розпочинаємо святкування ювілею 1025-ти років Хрещення Руси-України», – сказав Блаженніший Святослав у своїй проповіді до духовенства та вірних, які молилися разом з ним.

18 серпня 2013 року Глава УГКЦ освятив Патріарший Собор Воскресіння Христового. У престол новозбудованого храму він вклав мощі святих апостолів Петра і Павла та Андрія Первозваного, Папи Климента та Мартина, які загинули на українських землях, святого священномученика Йосафата Кунцевича, блаженних священномучеників ХХ століття Миколая Чарнецького та Йосафата Коциловського.

Згодом разом із членами Синоду, Папським нунцієм Едвардом Томасом Ґаліксоном, кардиналом Аюдрісом Юзасом Бачкісом - Папським посланем та римо-католицькими владиками Глава УГКЦ відправив Службу Божу.

Блаженніший Святослав Шевчук подякував Римо-Католицькій Церкві Литви в особі Папського легата кардинала Аюдріса Юзаса Бачкіса за підтримку і братерське єднання в часи переслідування під час освячення Патріаршого собору Воскресіння Христового в Києві.

380 років молитви і очікування, і цей день настав – Наша Церква повернулася до Києва. Про це заявив у вітальному слові Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) під час Урочистої Академії з нагоди відзначення 1025-річчя Хрещення Руси-України і освячення Патріаршого Собору Воскресіння Христового у Києві.

Після Великої Всенічної програма прощі з нагоди освячення Патріаршого собору Воскресіння Христового УГКЦ у Києві та святкування 1025-річчя Хрещення України-Русі продовжилася нічними чуваннями в Міжнародному виставковому центрі.
На початку заходу до присутніх прочан звернувся із словом-вітанням владика Дмитро (Григорак), голова Синодального комітету подружжя і сім’ї УГКЦ. Після цього о. Олег Кобель, голова Комісії у справах родин Стрийської єпархії УГКЦ, розповів молоді про важливість плекання дошлюбної чистоти і представив рух «Справжня любов чекає». Близько 30 молодих прочан дали присягу плекання дошлюбної чистоти.

Також до вашої уваги:

Проповідь Блаженнішого Святослава під час Міжнародної всецерковної прощі
з нагоди освячення Патріаршого собору Воскресіння Христового в Києві
та святкування Тисячодвадцятип’ятиріччя Хрещення України-Русі

Папа Франциск привітав греко-католиків із 1025-річчям Хрещення України-Русі

Глава УГКЦ: «Закладаючи і будуючи Патріарший Собор, Блаженніший Любомир наважився на неможливе»

«Собор Воскресіння Христового як засіб комунікації нашої Церкви», - владика Борис Ґудзяк

Живе ТБ. Запис ефіру 17.08.

«Історія вашої Церкви наочно показує світові можливість єдності Христових учнів», - Аюдріс Юзас Бачкіс. Напередодні свого візиту до Києва cпеціальний посланець Папи Франциска на святкуваннях 1025-річчя Хрещення Русі-України, кардинал Аюдріс Юзас Бачкіс, вислужений Архиєпископ Вільнюський, відповів на запитання Департаменту інформації УГКЦ.

 

Анонси:

25-27 серпня 2013 р.Б. відбудеться ХХІІ проща до Унівської Лаври, яка проходитиме  під гаслом: “Віра – світло мого життя!”

З 25 по 27 жовтня українські іммігранти в Італії, Іспанії та Португалії вже третій рік поспіль здійснять спільну Національну прощу до відпустового місця Люрд (Франція), яку очолить Апостольський візитатор владика Діонісій (Ляхович). Цьогорічна проща присвячена Ювілею 1025-ти річчя Хрещення Русі-України.

25 листопада представники Української греко-католицької церкви у Ватикані говоритимуть про можливість візиту до України Папи Римського Франциска. Про це під час урочистої церемонії освячення Патріаршого Храму Воскресіння Христового в Києві повідомив предстоятель церкви Блаженніший Святослав Шевчук.