Тижневий огляд: життя УГКЦ (12.01-18.01)
  • Срд, 21/01/2015 - 11:03

13 січня у Коломиї прощалися з добровольцем Національної гвардії України Романом Фуриком. Похоронну відправу очолив Правлячий архієрей Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ кир Василій (Івасюк) у катедральному соборі Преображення Христового.

14 січня Церква святкує Обрізання ГНІХ. Також цього дня почитається пам’ять святителя Василія Великого. Про цю подію, а також про духовний внесок святителя Василія розповідає владика Венедикт, голова Патріаршої літургійної комісії УГКЦ.

«У Старому Завіті обрізання було знаком належності до Бога, а в Новому таким знаком є хрещення», – владика Венедикт.

У цей день:

Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ очолив Архиєрейске Богослужіння у храмі Святого Василія Великого в Києві. Архиєрей подякував ченцям Чину святого Василія Великого, зокрема монастиря Василія Великого в Києві, за їхню жертовну працю. Глава Церкви пригадав, як у час Майдану двері монастиря завжди були відчинені для потребуючих. Тут надавали допомогу пораненим на Майдані. Співслужили з Блаженнішим Святославом владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду єпископів УГКЦ, архиєпископ Томас Едвард Галліксон, Апостольський нунцій в Україні, та близько 30-ти священиків.

Гостем сестер служебниць у Львові був Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський. Владика Ігор звершив Архиєрейську Божественну Літургію та виголосив проповідь, у  якій пригадав про необхідність ревної молитви за мир в Україні, за кінець сепаратистських настроїв і завершення війни.

З нагоди празника св. Василія Великого свого покровителя, сестри василіянки у Львові вітали у себе Преосвященного владику Венедикта, Єпископа-помічника Львівської архиєпархії. Звершуючи  Архиєрейську Божественну Літургію, владика Венедикт виголосив проповідь, у  якій зазначив, що Василій Великий був відкритим на знаки свого часу і потреби народу, тому його постать є для нас прикладом і заохотою до служіння Богові і людям у цей непростий для України  час.

15 січня Блаженніший Святослав - Глава та Отець УГКЦ поблагословив у Києві поруч з Патріаршим собором волонтерів та капеланів, які повезли необхідні речі для військовослужбоців в зону АТО: теплі речі (форма), берци, продукти, тощо. Українська Греко-Католицька Церква з благословення Глави Церкви Блаженнішого Святослава та підтримки правлячих архиєреїв окремих єпархій за час проведення АТО надала допомогу на суму понад 30 млн. грн. для військовослужбоців Збройних сил України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України та інших військових формувань. 

16 січня учасники паломництва на Святу Землю, яке відбулось у 2013 р., розділили радість коляди з владикою Венедиктом, єпископом-помічником Львівської архиєпархії та духівником прощі.

У неділю, 18 січня, по всій країні пройшли Марші миру та єдності пам’яті жертв терору в Україні.

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав узяв участь у Марші миру в Києві. Разом з іншими представниками Церков і релігійних організацій України Глава УГКЦ очолив Ходу за мир від пам’ятника Тарасу Шевченку на Майдан Незалежності, де відбулася Панахида за загиблими воїнами у війні на Сході України та за загиблими мирними жителями, яких 13 січня в автобусі розстріляли з «Градів» проросійські бойовики під Волновахою.

Глава УГКЦ на Марші миру: «Ми тут, щоб сказати рішуче «ні» тероризму в будь-яких його проявах»

Глава УГКЦ засудив терористичний акт під Волновахою

Піша колона рушила від Архикатедрального собору УГКЦ, пройшла вулицями Тернополя і завершилася біля ставу. Архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій Семенюк, священики, представники влади та тернополяни ішли процесією до підніжжя хреста, встановленого на честь 1020-річчя Хрещення України у парку Шевченка.

В день навечір’я Богоявління, в Луцькому екзархаті, до сім’ї Христової Церкви долучилася Старовижівська спільнота. Розпочалося святкування Чином Архиєрейського освячення храму, яке очолив преосвященний Кир Йосафат. Продовжилося моління великим освяченням води, та окропленням нею Божого люду. Надалі для почитання вірних було виставлено мощі святого Шарбеля, який ревним подвигом віри і сам став живим престолом для Царя Христа. По завершенні богослужінь преосвященний владика Йосафат подякував ієромонахам з Ковельського монастиря (о. Євгену та о. Леоніду), які опікуються даною громадою ще від часу її зародження. 

Проповідь Блаженнішого Любомира в Навечіря Богоявлення

Анонс:

Проти ночі на 24 січня 2015 р. у Патріаршому соборі Воскресіння Христового УГКЦ відбудуться Нічні чування за Україну, українське військо, український народ та його навернення, за відвернення гріхів, що взивають про помсту до неба, за навернення Росії.

Також до вашої уваги:

Поранений кіборг-капелан на лікарняному ліжку молиться за захисників аеропорту Донецька

Під час обстрілів під Дебальцевим поранено капелана-закарпатця

Кадило із снаряда, образи із згорілих шахт і гради замість дзвонів - храм у зоні АТО

Мікроавтобус, який подарували військовим вірні УГКЦ, врятував бійцеві життя

Військовий капелан Андрій Хомишин: ми не ліземо солдатам у душі

Діти віддали наколядовані кошти на потреби армії