Тижневий огляд: життя УГКЦ (12.03– 18.03)
  • Втр, 20/03/2018 - 09:40

12-13 березня 2018 року, в Патріаршому домі у Львові відбувся дводенний курс-тренінг МАПа (Молодіжний Апостолят Парафій) для священиків Стрийської єпархії, які працюють з молоддю. Організатором курсу є Патріарша комісія у справах молоді УГКЦ. Цей курс створений для священиків УГКЦ з метою допомогти зберегти сучасну молодь в Церкві, зрозуміти її мову, потреби та життєві пріоритети, а також запропонувати молоді християнські відповіді на питання, які ставить перед нею світ. Участь у курсі взяли кільканадцять священнослужителів з різних куточків єпархії.

В понеділок, 13 березня, в конференц-залі Львівської духовної семінарії Святого Духа (м. Львів, вул. Хуторівка, 35) відбулася березнева зустріч Інституту постійної формації духовенства Львівської Архиєпархії. Доповідачем став Преосвященний владика Йосафат, правлячий єпископ Чернівецької єпархії УГКЦ. Тема зустрічі – нова Євангелізація. Владика звернув увагу на суть євангелізації у сучасному світі – проголошувати, а відтак навчати. Першочерговою повинна бути саме проповідь Божого слова, а вже тоді – катехизація, адже катехизувати можна лише віруючих, євангелізованих людей.

В середу, 14 березня, на запрошення Конференції Єпископату Польщі та Католицької Інформаційної Агенції з офіційним візитом до Польщі прибув Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ. У програмі візиту Предстоятеля УГКЦ  зустрічі із ієрархами Римо-Католицької Церкви, представниками влади, журналістами ведучих церковних і світських часописів та телебачення. Також  Голова Конференції Єпископату Польщі висловив вдячність Главі УГКЦ за старання у справах польсько-українського примирення.

У четвер у рамках візиту до Польщі, Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, зустрівся із п. Зджєжіславом Шіперою, Мазовецьким воєводою, та п. Вітольдом Пахльом, мером Варшави. Глава УГКЦ представив керівництву воєводства та столиці душпастирські потреби українців, які приїхали працювати до Польщі.  Керівництво воєводства і столиці запевнило Главу УГКЦ у тому, що буде докладати всіх зусиль, щоб забезпечити Греко-Католицькій Церкві у Польщі можливість мати власні місця для молитви і для плекання власної ідентичності вірних.

Важливим етапом офіційного візиту Блаженнішого Святослава до Польщі стала зустріч із Його Еміненцією кардиналом Кажімєжом Ничем, Архиєпископом і Митрополитом Варшавським. Кардинал Кажімєж розповів Блаженнішому Святославу про його допомогу нашим єпископам у Польщі відкривати душпастирські центри для духовної опіки над вірними Греко-Католицької Церкви, адже саме у Варшаві та на території Варшавської архиєпархії є найбільш сконцетрована присутність українських заробітчан.

В цей день  у Варшаві Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав презентував книжку-інтерв’ю "Діалог лікує рани. Про Бога, Церкву та світ". Презентація проводилася в прес-центрі Єпископської Конференції Польщі. Участь у заході взяли: Предстоятель УГКЦ Блаженніший Святослав, кардинал Казімєж Нич, єпископ Артур Мізінський, редактор Кшиштоф Томасік. Книга опублікована на початку 2018 року у видавництві "Знак" у Кракові у 1030-ту річницю Хрещення Київської Русі.

14 березня, у Києві в Українському домі, відбувся Всеукраїнський форум сім’ї. У доповіді владика Богдан Дзюрах підкреслив про сучасні труднощі, завдані війною та міграцією, та від імені УГКЦ та його Глави Блаженнішого Святослава, подякував усім присутнім за те, що дотепер зробили і надалі роблять в цій ділянці, та висловив побажання, щоб цей Всеукраїнський форум сім’ї «став каталізатором ще більш масового, справді всеукраїнського руху задля захисту і промоції сім’ї та сімейних цінностей».

15 березня у Марійському духовному центрі Зарваниця відбулася V урочиста церемонія нагородження орденом «За спасіння життя» імені академіка Леоніда Ковальчука. Орденом нагороджено Андрія Трусова із Чорткова (посмертно), який загинув, рятуючи дитину влітку минулого року; громадську організацію ASAP Rescue, що займається проведенням рятувальних операцій під час катастроф та небезпечних ситуацій; український волонтерський медичний батальйон «Госпітальєри», що бере участь у війні на сході України (за час діяльності врятовано понад дві з половиною тисячі українських бійців); громадську організацію «Колиска життя» з Тернополя, яка надає кризову допомогу вагітним жінкам та їхнім чоловікам. Відзнаку також отримали Річард та Ольга Гарейчуки, які є засновниками громадської Організації «Армії SOS Канада», засновник реабілітаційного центру БО "Допоможи Собі Сам" Сергій Куршаков, доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри хірургії Одеського національного медичного університету Володимир Грубнік та студент з Тернополя Володимир Скиба, який врятував людину, що тонула.

В Архикатедральному Соборі УГКЦ м. Тернополя в руки Архиєпископа і Митрополита Тернопільсько-Зборівського Василія (Семенюка) було урочисто передано посвідку служби Папських Літургійних церемоній, котра засвідчує про те, що в неділю, 15 жовтня 2017 р. Б., перед служінням Божественної Літургії з обрядом канонізації, в каплиці Милосердя Папської базиліки святого Петра, Святіший Отець Франциск благословив дві корони чудотворної ікони Зарваницької Матері Божої. Отець Паоло, хранитель Папської Захристії, засвідчив про те, що вбачає в цьому знак Божого Провидіння, у цей непростий для України час, коли на Сході країни триває війна.

В неділю, 18 березня, Громада української греко-католицької єпархії Покрови Пресвятої Богородиці в Аргентині, на чолі із своїм Владикою Даниїлом (Козлінським), відбула щорічну традиційну прощу до марійського відпустового міста Люхан, як одного з найбільш шанованих християнами Південної Америки храму базиліки Богородиці  у провінції Буенос-Айрес. У чисельній присутності вірних Божественну Літургію очолив Владика Даниїл. У проповіді єпарх закликав вірних не будувати егоїстичних амбіцій, а працювати задля розбудови Царства Небесного, а на євангельському прикладі єпископ розповів як ми повинні в нелегких обставинах  служити один одному. 

Пропонуємо до Вашої уваги:

6 ПРАКТИЧНИХ ПОРАД НА ПОЧАТОК ВЕЛИКОГО ПОСТУ

ХРИСТИЯНИ УКРАЇНИ ЗАКЛИКАЮТЬ ПРИЄДНАТИСЯ ДО ІНІЦІАТИВИ ПІДПИСАТИ ПЕТИЦІЇ ЩОДО ЗАХИСТУ СІМЕЙНИХ ЦІННОСТЕЙ ТА ІНСТИТУТУ СІМ’Ї

ГЛАВА УГКЦ У ВАРШАВІ: «МОЛОДЕ ПОКОЛІННЯ МАЄ ІНІЦІЮВАТИ СОЦІАЛЬНИЙ ДІАЛОГ, НЕОБХІДНИЙ ДЛЯ ЗДІЙСНЕННЯ РЕФОРМ В УКРАЇНІ»

ГЛАВА УГКЦ У ВАРШАВІ: «КРЕМЛЬ ПІДТРИМУЄ ПОПУЛІСТІВ І ПРОВОКУЄ НЕНАВИСТЬ У ЄВРОПІ»

У ФРАНКІВСЬКУ ВІДБУВСЯ ЧЕТВЕРТИЙ МЕДІА-ФОРУМ «ЦЕРКВА І ЖУРНАЛІСТИКА»

АНОНСИ

22 БЕРЕЗНЯ 2018 РОКУ О 10:00 В УПРАВЛІННІ ТЕРНОПІЛЬСЬКО-ЗБОРІВСЬКОЇ МИТРОПОЛІЇ УГКЦ У ТЕРНОПОЛІ ВІДБУДУТЬСЯ РІЧНІ ЗБОРИ ТОВАРИСТВА УКРАЇНСЬКИХ КАНОНІСТІВ.

22 БЕРЕЗНЯ 2018 РОКУ КООРДИНАЦІЙНА РАДА З ПИТАНЬ ДУШПАСТИРСТВА У КРИЗОВИХ СИТУАЦІЯХ ПАТРІАРШОЇ КУРІЇ УГКЦ ОРГАНІЗОВУЄ І ПРОВЕДЕ НАВЧАЛЬНИЙ СЕМІНАР ДЛЯ ДРУЖИН ТА МАТЕРІВ УЧАСНИКІВ АТО. Захід відбуватиметься за адресою: м. Львів, вул. Хуторівка, 35, Патріарший Дім. Реєстрація триватиме до 19 березня включно за номером +380988125970 (Іванна) або на e-mail krdushpast@gmail.com

23-24 березня, в Івано-Франківську відбудеться перепоховання 134 останків жертв НКВС знайдених під час розкопок на Княгинині. Розпочнуться пам'ятні заходи в п'ятницю, 23 березня в меморіальному комплексі Дем’янів Лаз, інформує Бліц-Інфо. В СУБОТУ, 24 БЕРЕЗНЯ З 12.00 ДО 12.10 У ВСІХ ХРАМАХ МІСТА ТА ОБЛАСТІ ДЗВОНИТИМУТЬ У ДЗВОНИ В ПАМ'ЯТЬ ПРО ЗАКАТОВАНИХ НКВС ЛЮДЕЙ.

Патріарша Комісія у справах молоді УГКЦ випрацювала спеціальний навчальний курс МАПа (Молодіжний Апостолят Парафії), щоб допомогти душпастирям, які працюють із молоддю, набути практичних вмінь у тому, як найкраще знаходити підходи до молоді. А також, створити своєрідну платформу обміну унікальним досвідом, викликами, проблемами і спільним пошуком їх вирішення. Комісія у справах молоді Тернопільсько-Зборівської архиєпархії чи не найактивніше долучилася до цієї програми. Для священиків, які працюють із молоддю провели декілька зустрічей. До 1 квітня є можливість для усіх священиків, які працюють із молоддю, зареєструватися на новий річний курс МАПа. Детальнішу інформацію про курс шукайте на сайті МАПа навчальний курс про Молодіжний Апостолят Парафії для священиків УГКЦ.

У КВІТНІ ГЛАВА УГКЦ ВІДВІДАЄ ПРИКАРПАТТЯ

1 квітня 2018 року, у Квітну неділю, вулицями Києва пройде міжконфесійна Хресна хода. Початок о 15:00, від храму Святого Василія Великого, УГКЦ (вул. Вознесенський узвіз, 7). Гасло цьогорічної Хресної ходи «В молитві через хрест до миру».