Тижневий огляд: життя УГКЦ (12.12 - 25.12)
  • Втр, 27/12/2016 - 08:29

В понеділок, 12 грудня, у Полтаві рада Лицарів Колумба ім. Івана Мазепи, що діє при парафії Пресвятої Тройці, передала для військового госпіталя 380 кг (20 ящиків) медичних засобів, які прибули до України завдяки швейцарським волонтерам.

У вівторок, 13 грудня, у день св. апостола Андрія Первозванного:

Блаженніший Святослав Шевчук, Глава УГКЦ, привітав Преосвященного єпископа Михаїла Колтуна, який у цей день відзначає 35-ту річницю священичих свячень.

У Архікатедральному та Митрополичому соборі Воскресіння Христового відбулось урочисте святкування 5-ї річниці проголошення Івано-Франківської митрополії УГКЦ. З цієї нагоди до головної святині Івано-Франківська відбулася проща вірян з різних куточків Прикарпаття.

У середу, 14 грудня, у Папському Лятеранському університеті в Римі відбулася публічна лекція Глави УГКЦ на тему «Захист гідності людської особи в посткомуністичних країнах». Лекція проводилася в рамках наукового проекту «Войтилівські лекції» Інституту родини та подружнього життя Папського інституту ім. Кароля Войтили.

15 грудня 2016 року у Папському Латеранському соборі св. Івана Хрестителя в Римі Блаженніший Святослав, Глава і Отець УГКЦ, очолив подячну Архієрейську Божественну Літургію з нагоди ювілею 420-річчя Берестейської унії. Разом з численними вірними та духовенством Патріарх УГКЦ дякував Богові за «дар єдності Церкви».

В Апостольській Нунціатурі у Києві відбулася традиційна Різдвяна зустріч Нунція із духовенством та монашеством Української Греко-Католицької Церкви та Римсько-Католицької Церкви. Апостольський Нунцій Архиєпископ Клаудіо Ґуджеротті запевнив усіх в підтримці та молитві Папи Римського за Український народ: «Радію, що всіх вас бачу, а також дякую за велику роботу, яку робите, й за те ким ви є!» – наголосив Нунцій.

16-17 грудня 2016 року в Одесі Відділом душпастирства УГКЦ у пенітенціарній системі України було організовано навчання духовенства і мирян з покликанням Церкви до служіння у в'язницях. З благословення преосвященнішого владики Михаїла Бубнія, священики Одеської Екзархії, що звершують душпастирське служіння, взяли участь у семінарі "Справедливість і милосердя".

У неділю, 18 грудня 2016 року:

Високопреосвященний владика Ігор, Митрополит Львівський, звершив у Архикатедральному Соборі Святого Юра Велику Вечірню з Литією з нагоди свята Миколая Чудотворця, Архиєпископа  Мир Ликійських.

З пастирським візитом на парафію Успіння Пресвятої Богородиці с.Федорівка, Білозерського району Херсонської області, завітав Владика Михаїл (Бубній), екзарх Одеського та адміністратор Кримського екзархатів, УГКЦ, щоби освятити престіл та храм.    В своїй проповіді в переддень свята Святого Миколая, Владика наголосив, що ми маємо бути милосердні один до одного і до потреб тих людей, які найбільше цього потребують. Завжди брати приклад із життя і праці Святого Миколая, бути подібним до нього у вчиненні добрих діл усім потребуючим.

18-20 грудня 2016 року Преосвященний владика Володимир, Єпископ-помічник Львівської Архиєпархії, провів передріздвяні реколекції у Архикатедральному Соборі святого Юра (м. Львів, пл. св. Юра, 5). У часі Божественних Літургій Преосвященний владика виголосив три реколекційні науки, об’єднуючи їх темою «Мандрівки до Різдвяної зорі».

19 грудня 2016 року, у день Святого Миколая  Чудотворця:

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав в місті Дніпро освятив новозбудований храм УГКЦ, присвячений Святому Миколаю Чудотворцю. У своїй проповіді до вірних Предстоятель Церкви зауважив, що освячення цього храму є історичною подією. Відтак владика Степан (Меньок), Екзарх Донецький, який співслужив із Блаженнішим Святославом, відзначив, що йому приємно бачити тут багато людських облич, котрі приходили до храму Святої Покрови в Донецьку. У новозбудований храм з Італії привезли мощі святого Миколая, до яких вірні зможуть приклонитися

З нагоди відзначення дня Святого Миколая у пенітенціарних установах відбуваються духовно-молитовні зустрічі з ув'язненими за участю душпастирів, капеланів, волонтерів,  адже Святий Миколай опікун людей у різних обставинах їх життя вважається також покровителем ув'язнених. УВП №12 відвідав єпископ-помічник Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ Йосафат (Мощич). Преосвященний владика очолив Молебень до Св.Миколая біля молитовної каплиці на території установи та привітав пенітенціаріїв зі святом. Опісля владика Йосафат відслужив Архієрейську Службу Божу в присутності в’язнів у каплиці Св.Миколая, що розташована в приміщенні УВП.

В українській парафії свв. Сергія і Вакха Божественну Літургію звершив преосвященний Владика Діонісій (Ляхович), Апостольський візитатор для українців греко-католиків в Італії та Іспанії. Завершуючи свою проповідь, архиєрей ще раз заохотив молільників наслідувати святого Миколая у його милосерді і доброті та продовжувати «культуру милосердя, яку приніс Ісус Христос і яку розповсюдив святий Миколай, щоб ця культура продовжувалася також серед нас».

Владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відвідав парафію св. Миколая Чудотворця в м. Трускавець. З нагоди храмового празника єпископ відслужив Божественну Літургію. Єпископ зазначив, що празник св. Миколая спонукає нас чинити діла милосердя не тільки 19 грудня, але впродовж цілого життя. «Суттю християнства є любов, а її проявом — доброта до ближніх», — сказав владика Ярослав.

Преосвященний владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівської Архиєпархії, відвідав монастир святого Миколая Згромадження сс. Пресвятої Родини, ЗСПР (м. Львів, вул. Ялівець, 15). Преосвященний владика очолив Архиєрейську Божественну Літургію та побував на виставі, присвяченій дню святого Миколая.

20 грудня 2016 р, на запрошення української дипломатичної місії в Нью-Йорку при ООН, постійного представника України при ООН Володимира Єльченка, отець Степан Сус - настоятель Гарнізонного храму свв. апп. Петра і Павла та Голова Центру Військового капеланства ЛА УГКЦ, прийняв участь у заходах з нагоди 25 річниці Збройних сил України.

22 грудня, у день празника Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці:

Відбулася Архиєрейська Свята Літургія Архикатедральному соборі Тернополя з нагоди храмового празника та 5-тиліття створення Тернопільсько-Зборівської митрополії. Торжественне Богослужіння очолили 3 Архиєреї: Архиєпископ і Митрополит Тернопільско-Зборівський УГКЦ Василій (Семенюк), Єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівський Теодор (Мартинюк) та Екзарх Луцький Йосафат (Говера).

Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав зустрівся із працівниками Патріаршої курії УГКЦ у Львові в Патріаршому домі. Варто зазначити, Глава УГКЦ традиційно щороку наприкінці грудня зустрічається із працівниками Курії, аби подякувати їм за працю та побажати гарних Різдвяних свят.

Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський, здійснив пастирський візит до парафії Святої Анни (м. Львів, вул. Городоцька, 32) з нагоди храмового празника.

Преосвященний владика Володимир, Єпископ-помічник Львівської Архиєпархії, відвідав монастир редемптористів (ЧНІ) (м. Львів, вул. І. Франка, 56).

До вашої уваги:

У Львові відбулася презентація щоденника о. Василя Поточняка. Єромонах Юстин Бойко (один з найближчих приятелів о. Василя Поточняка) розповів, як виникла ідея щоденника.

 «Історія ХХ століття показує, що ті агресори, які починали світові війни, їх програвали», – глава УГКЦ

Глава УГКЦ в Кривому Розі: «Щоби бути багатим не потрібно багатства»

«Життя – це розвиток, і коли у когось забирають право на розвиток, то забирають право на життя», – Предстоятель УГКЦ

Отець Павло Сербай з Бразилії: «Ми 130 років зберігаємо українську мову і культуру завдяки Церкві»

Медіапроект «Відкрита Церква» розширюється – відтепер в ефірі «5 каналу» щотижня. На додачу до програми-розмови з Блаженнішим Святославом, Главою УГКЦ, дивіться щосуботи «Відкриту Церкву» у форматі півгодинного ток-шоу.

"Добра розмова" з Владикою Венедиктом - про шлях до «Живої парафії», про особистий духовний досвід, про особливості сприйняття Літургії та інших богослужінь добового кола у студії «Живого радіо» 

Десять порад, як потрібно молитися від владики Венедикта

УГКЦ в Австралії та Новій Зеландії. Підсумки року

Блаженніший Святослав у Римі: війна привела до відродження віри, а не до ненависті

Різдвяне послання Блаженнішого Святослава

Різдвяне привітання Владики Петра Стасюка

Різдвяне послання владики Василія Івасюка