Тижневий огляд: життя УГКЦ (13.03 – 19.03)
  • Пон, 20/03/2017 - 20:57

Стало відомо, що від 6 по 9 березня 2017 р. в Б’ялобжеґах (Польща) під керівництвом Високопреосвященного Архиєпископа і Митрополита Євгена (Поповича) відбулись чергові формаційні зустрічі та соборчик духовенства Перемисько-Варшавської архиєпархії УГКЦ. Основні темами, які стали предметом вивчення, обговорення та дискусії були присвячені поняттю Східних Католицьких Церков та завдання, які є на них покладені; діяльності Конгрегації для Східних Церков та її місце в Римській курії; важким злочинам вчинених проти віри, моралі, звичаїв та святих Таїнств; розрішення з гріхів зарезервованих Апостольській Столиці та деяким канонічним аспектам святого Таїнства Подружжя.

Також ми дізнались, що в ніч з 10 на 11 березня 2017 року, вже вкотре за цей рік вандали осквернили храм УГКЦ в Ірпені. Зламано грати на вікнах, вирвано кабель для світла, та все перевернуто.

У вівторок, 14 березня, в УГКЦ проголосили початок аудиту Патріаршої курії

У храмі Царя Христа в м. Івано-Франківську було відслужено св. Літургію за загиблих героїв Небесної Сотні і воїнів в зоні АТО. Її очолив ігумен (парох) о. Йосафат Хаймик, ЧСВВ спільно з о. Романом Залеським. Після богослужби було освячено молитовний куток пам’яті за загиблими героями, який встановили в каплиці св. апостола Юди Тадея.

Преосвященний Володимир (Груца), єпископ-помічник Львівської Архиєпархії УГКЦ, перебуваючи у Бучацькій єпархії 15-16 березня 2017 р. Б., на запрошення Єпарха Бучацького владики Димитрія (Григорака), провів формаційні курси для священиків єпархії.  Головною темою, яка розглядалася, була: «Сповідь, як духовна терапія». 

17 березня у Полтаві у студії обласного радіо "Лтава" відбувся радіоефір за участю отця Ігнатія Москалюка, ЧСВВ, настоятеля монастиря отців василіян у м. Червоноград. Душпастир розповів про молитву екзорцизму, на яку кожен священик повинен отримати спеціальний дозвіл від єпископа.

З 17 до 28 березня Блаженніший Святослав перебуває з пастирським візитом в українській греко-католицькій єпархії Покрови Пресвятої Богородиці в Аргентині.

18 березня Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав відвідав Посольство України в Аргентині. У ході бесіди Посла України Юрія Дюдіна з Блаженнішим Святославом були обговорені актуальні питання внутрішньої ситуації в Україні та Аргентині, життя української громади в Аргентині, співпраці дипустанови з парафіями УГКЦ, що діють в країні.

19 березня, у Хрестопоклінну неділю, вулицями Львова під молитовним проводом Чину Святого Василія Великого пройшла Хресна дорога. Очолив молитовну ходу Високопреосвященний владика Ігор, Митрополит і Архиєпископ Львівський, спільно з владикою Венедиктом та владикою Володимиром. Тисячі львів’ян, духовенство, керівництво міста та області взяли участь у спільній молитві.

Педагоги Івано-Франківська здійснили прощу, яка тривала два дні, до міста народження священномученика Йосафата Кунцевича.

В Канаді в українській парафії свв. Сергія і Вакха Божественну Літургію очолив  преосвященний владика Браєн (Байда), єпископ Саскатунський УГКЦ. У своїй проповіді владика Браєн звернув увагу на те, що кожен із нас має свої «хрести», які маємо нести з гідністю, бо вони є частиною нашого життя і втеча від них означає втечу від власного життя. Нести гідно свій «хрест» ми можемо разом із Богом, разом з Христом, який… зазнав усього, подібно як ми, крім гріха»

У Хрестопоклонну неділю, владика Діонісій, Апостольський Візитатор для українців в Італії, відслужив Божественну Літургію у місцевості званій «Віла Бурей» (Vila Burey), (штат Парана, Бразилія). Під час проповіді Апостольський візитатор коротко розповів про своє служіння серед українських іммігрантів в Італії та Іспанії, а також про важку ситуацію в Україні у зв´язку з зовнішньою агресією. Згодом проповідник поділився духовними роздумами про Хрестопоклонну неділю: «Зректися себе і нести свій хрест разом з Ісусом… жодний наш біль не є чужим для Ісуса Христа. Але найголовніше те, що коли ми несемо разом з Ісусом наші хрести, то ми також дійдемо разом з Ним і до воскресіння».

Пропонуємо до Вашої уваги:

Глава УГКЦ у Буенос-Айресі (Аргентина): «Хрест - знак, символ і прапор перемоги добра над злом»

25 березня 2017 р. УГКЦ в Італії організовує у Римі Біблійний семінар на тему: П’ятикнижжя Мойсея або ж коли відкриваємо Біблію з самого початку. Семінар проводитиме Григорій Лозінський, докторант Папського Біблійного Інституту у Римі. Захід відбудеться у приміщеннях Патріаршого двору, що на площі Мадонна деі Монті, 3. Усіх бажаючих взяти участь прохання зголоситися на е-мейл: jevsevija@gmail.com.

До 50 річчя місії сестер василіянок у Австралії -. Церква і Життя пропонує познайомитися з короткою історією месійної праці сестер монашого Чину Святого Василія Великого на Зеленому континенті

Дванадцять тез про втілення стратегії розвитку УГКЦ - Отець Андрій Онуферко  в ефірі програми «Відкрита Церква. Діалоги» на «Живому ТБ» 

«Люди відчувають, що в сектах бракує Євхаристії, тому й повертаються в лоно Церкви», - о. Степан Попадюк з Добропілля

Вийшло нове число «Перемиських Архиєпархіяльних Відомостей» – Ч. 21. 2017, під заголовком Партикулярне право Перемисько-Варшавської Архиєпархії УГКЦ в Польщі, в якому зібрано 71 документ (декрети, правильники, інструкції, статути, формулярі тощо).

Сценарій ліквідації УГКЦ був написаний працівниками НКВС/НКДБ - професор Київського національного університету імені Т. Г. Шевченка Володимир Сергійчук у студії Живого телебачення 

Івано-Франківська Архієпархія УГКЦ у мальовничому урочищі Підлюте організовує літній відпочинковий табір для дітей «Веселі канікули з Богом – 2017». У програмі табору також різноманітні конкурси, вікторини, забави, ватра, походи на гірські вершини, екскурсія на стави форельного господарства, мандрівка в лісництво та участь у Святій Літургії й прийняття Святих Тайн Сповіді та Причастя. Бажаючим поїхати в табір необхідно до 20 квітня заповнити анкету учасника табору та написати заяву на ім’я директора табору. За детальнішою інформацією звертатися до бр. Ростислава тел. 0961204372

З нагоди відзначення 70-тих роковин депортації українців в Казахстан 10-15 жовтня Пасторально-міграційний відділ проведе у Караганді Форум мігрантів на тему: «Духовна та культурна ідентичність українців східної Європи, Близького Сходу та Азії. Вчора. Сьогодні. Завтра».  У рамках Форуму 10 жовтня у Караганді розпочнеться духовно-формаційний семінар для священиків, монашества катехитів та мирян церковних спільнот УГКЦ в Східній Європі, Близького Сходу та Азії. На семінарі обговорюватимуть нові методи Євангелізації та катехитичної праці з молоддю та дорослими на парафіях в умовах української діаспори ти нової міграції.

Голова ПМВ Владика Йосиф Мілян під час візитації до Греції представив в Атенах нового священика для українців греко-католиків у Греції о. Андрія Твердохліба.