Тижневий огляд: життя УГКЦ (13.04 - 26.04)
  • Пон, 27/04/2015 - 09:51

У Світлий понеділок, 13 квітня, Владика Дмитро (Григорак) молився Архієрейську Літургію та Воскресну Панахиду у Прокатедральному соборі Благовіщення Пресвятої Богородиці. Разом із єпископом співслужили о. Зеновій Войтюк та о. Володимир Гнилиця. Також на запрошення о. Володимира у молитві взяли участь бійці та волонтери АТО із Бучаччини.

Проповідь Блаженнішого Святослава у Світлий Понеділок

З 13 по 16 квітня 2015 року в реколекційному домі “Фатіма” отців вербістів м. Посадас (Місіонес, Аргентина), в рамках постійної формації священиків, відбувся курс канонічного та партикулярного права УГКЦ для богопосвячених осіб Єпархії Покрова Пресвятої Богородиці в Аргентині. Даний курс проходив з благословення Блаженнішого Святослава, Глави УГКЦ та Преосвященного Владики Даниїла, Апостольського Адміністратора Єпархії Покрова Пресвятої Богородиці в Аргентині.

Із сумом повідомляємо, що 15 квітня 2015 року, в 06.15, в італійському місті Брешія на 42-му році життя відійшов у вічність отець Василь Поточняк, виконавчий секретар Пасторально-міграційного відділу УГКЦ, перший національний координатор душпастирства для українців в Італії.

Блаженніший Святослав висловив співчуття з приводу відходу до вічності світлої пам’яті отця Василя Поточняка

16 квітня:

Владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, очолив екуменічну поминальну Панахиду біля пам’ятного Хреста Небесній сотні, що коло міжконфесійного храму Святого Миколи Чудотворця при Національному технічному університеті України «Київський політехнічний інститут», з нагоди перших роковин початку бойових дій на Сході України.

Владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, очолив Панахиду за Героями Небесної сотні та молитву за мир в Україні на Майдані Незалежності у Києві. Відтак єпископ звернувся до молільників, якими були учасники молитовної зустрічі Тезе у Києві. (аудіо)

Парафіяни української парафії Свв. Сергія і Вакха в Римі разом із настоятелями молилися Божественну Літургію у Домі Cв. Марти у Ватикані, яку очолив Святіший Отець Франциск, Папа Римський.

Блаженніший Святослав (Шевчук) в одному з офісів УГКЦ в Києві прийняв американську делегацію на чолі з головою Асоціації конгресменів США Джимом Слеттері. На зустрічі обговорили українсько-американські відносини в контексті сучасних викликів та пошуку відповідей у сфері духовності.

 У наступні дні Блаженніший Святослав зустрівся із представниками християнських демократів Білорусі - Павлом Сєвяринцем та Георгієм Дмитруком, а також представниками Карітасу Франції та Карітасу Європи.

17 квітня, о 14-ій годині в храмі громади УГКЦ м. Брешії) Апостольський візитатор владика Діонісій у співслужінні з 16-ма священиками очолив Архиєрейську заупокійну Божественну Літургію та Воскресну панахиду, після якої відбулося прощання з новопреставленим протоієреєм Василем Поточняком.

Наступного дня тіло новопреставленого о. Василя було виставлено в соборі св. Софії у Римі. Владика Діонісій (Ляхович) у співслужінні з Владикою Іринеєм (Біликом), Каноніком Папської Базиліки Санта Марія Маджоре, та 27-ма священиками очолив Архієрейську Божественну Літургію. Після Літургії відбувся Священичий парастас у Світлий тиждень та читання Євангелій. На завершення відбулось останнє цілування та прощання з покійним.

Проповідь Владики Діонісія під час заупокійної Божественної Літургії за новопреставленого протоієрея Василя Поточняка у соборі св. Софії у Римі

18 квітня 2015 року Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський  Володимир Війтишин разом з священиками Перегінського деканату молитовно відправили в зону АТО офіцерський склад, освятивши транспортні засоби придбані на пожертву парафіян Перегінського деканату УГКЦ та працівників Осмолодського держлісгоспу.

18-19 квітня в Шевченківському гаю у Львові відбувся благодійний фестиваль «Святкуймо Воскресіння разом». Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський звершив Архиєрейську Божественну Літургію вигосив проповідь.

У Томину неділю, 19 квітня до Львова:

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав очолив Архиєрейську Літургію в Патріаршому Соборі Воскресіння Христового. Під час Літургії відбулися свячення двох дияконів Андрія Боднарука та Андрія Бонис. Співслужили з Блаженнішим Святославом владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київський та 11 священиків. Проповідь

Із нагоди Дня довіри, прибуло 60 паломників на чолі із настоятелем екуменічної спільноти братів із Тезе у Франції – братом Алоїзом. Гості разом із владикою Венедиктом та  львівською громадою взяли участь у молитовній зустрічі за мир в Україні, яка відбувалась у храмі Преображення ГНІХ. Зустріч була кінцевою точкою пасхального паломництва молоді та братів із Тезе. Вона відбулася у дусі Тезе: молитовні пісні, читання уривку із Святого Письма, молитва у тиші та спільна молитва.

До храму Преображення ГНІХ (м. Львів, вул.Краківська 21) завітав владика Венедикт з пастирськими відвідинами та звершив Архиєрейську Божественну Літургію. 

У селищі Солотвин відбулось відкриття та освячення скульптурної композиції Ісуса Христа. В цей день на парафії Преосвященний Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський УГКЦ, Кир Володимир Війтишин очолив Архієрейську Літургію. 

У с. Милівці, при парохії Воскресіння Господнього відбулося освячення нового престолу владикою Дмитром (Григораком). Після розпочалася Архиєрейська Божественна Літургія, у якій співслужили також 4 священики.

До катехитичної Школи Воскресіння з пастирським візитом та благословенням завітав Владика помічник Івано-Франківської Архієпархії Боголюбивий Кир Йосафат Мощич. У проповіді Владика заохотив усіх плекати віру в своїх серцях, бути віруючими людьми і добрими християнами.

В понеділок, 20 квітня відбувся похорон Михайла Григоришина, бійця 128 гірсько-піхотної бригади, який народився 28 квітня 1990 року і загинув 31 січня 2015 року у с. Чорнухине Луганської області. Владика Дмитро (Григорак) разом із 15 священиками здійснили Чин похорону, а також відслужили Заупокійну Божественну Літугію, за душу загиблого героя.

21 квітня у рідному с. Лімна Турківського р-ну відбулась Архиєрейська Літургія, яку очолив єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицький Григорій Комар та прощання з о. Василем Поточняком. Про життя священика розповів його друг та співбрат по навчанні у Люблінському Католицькому університеті,  о. Ігор Козанкевич.

«У нього було це велике бажання - і кожен може це досвідчити - щоб християнство було не лише на столах, а в житті», - владика Венедикт (Алексійчук) про ієрея Василя Поточняка

«Його відношення до Бога, Церкви, народу спричинило те, що він мав справді вірних друзів», - владика Йосиф Мілян про о. Василя Поточняка

«Спасибі Вам, дорогі батьки, за вашого сина, якого ви посвятили Богові, своєму народові і своїй Церкві», - владика Ярослав Приріз

Владика Григорій: Отець Василь Поточняк завжди з відвагою й довір’ям до Бога промовляв слова молитви: "Нехай буде воля Твоя"

21 квітня:

У Львові відбулася презентація нової книги єпископа-помічника Львівської архієпархії УГКЦ Венедикта (Алексійчука) «Роздуми до літургійних читань Євангелія». Це не звичне богословське поясненням Святого Письма. Це книга, метою якої є спонукання до щоденного читання Біблії.

На міжнародній конференції в Києві «Примирення в Україні та майбутнє Європи», організованій Українським католицьким університетом, виступив Блаженніший Святослав.

У приміщенні парафіяльного Будинку Духовної Просвіти, при храмі Всіх Святих Українського Народу м. Стрий, розпочалися цьогорічні Освітні курси для священиків і дияконів Стрийської єпархії УГКЦ. Першу лекцію на тему: «Душпастирство в умовах війни», для присутніх священнослужителів провів преосвященний Владика Богдан Манишин, єпископ-помічник Стрийської єпархії.

23 квітня Постійний синод УГКЦ розпочав свою роботу в Дрогобичі посвятою Реколекційного дому Самбірсько-Дрогобицької єпархії, що знаходиться на вулиці Козловського, 57. Чин посвяти очолив архиєпископ Володимир (Війтишин), Митрополит Івано-Франківський. З ним співслужили владика Ярослав (Приріз), Єпарх Самбірсько-Дрогобицький, владика Кен (Новаківський), Єпарх Нью-Вестмінстерський (Західна Канада), владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду єпископів УГКЦ, та владика Григорій (Комар), Єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицької єпархії, а також представники духовенства єпархії. Присутніми були працівники Єпархіального управління, працівники Реколекційного центру та інші запрошені гості. 

24 квітня  владика Василій (Тучапець), а також  греко-католицькі священики о. Олекса Петрів та о. Тома Кушка, ЧСВВ взяли участь у Концерті-реквіємі пам’яті жертв геноциду вірмен. Вечір відбувався у Київському оперному театрі.

Глава УГКЦ висловив солідарність з вірменським народом

Цього ж дня Предстоятель УГКЦ разом з єпископами Постійного Синоду УГКЦ відвідав християнський дошкільний заклад, засновниками якого є парафія Пресвятої Трійці і Згромадження сестер святого Йосифа ОПДМ та Реабілітаційний центр "Назарет" для узалежнених осіб, що знаходиться в с. Рихтичі поблизу м. Дрогобича на Львівщині.

25 квітня:

Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, у співслужінні владики Ярослава (Приріза), владики Григорія (Комара), владики Володимира (Війтишина), владики Кена (Новаківського), владики Богдана (Дзюраха), владики Бориса (Гудзяка) освятив пам’ятник знак Героям Небесної сотні та Захисникам незалежності України, споруджений на стіні Катедрального собору Пресвятої Трійці м. Дрогобича.

Учасники конференції «УГКЦ у контексті вітчизняної історії та сучасних суспільних реалій» продовжили роботу у музейно-меморіальному комплексі Патріарха УГКЦ Йосифа Сліпого с. Заздрість (Теребовлянщина), адже рівно 70 років тому його було ув’язнено та засуджено до багатолітньої каторги.  Митрополит Василій Семенюк очолив Архиєрейську Літургію та відслужив Панахиду біля пам’ятника Йосифу Сліпому. 

У неділю, 26 квітня:

У Золочеві відбулося освячення відреставрованого “Будинку Убогих” у якому відтепер є церква Воздвиження Животворящого Хреста, монастир Чесного Хреста Св. Дам`яна, кухня для бідних міста, а також буде реабілітаційний центр для алкоголіків. У освяченні взяли участь багато священників, монахів, а також архієпископ Львівський Української Греко-Католицької Церкви, Митрополит Львівський Ігор Возняк та Мукачівський єпископ-помічник Ніл Лущак, протоігумен ЧБМ о. Іван-Канти Пєхота, декан УГКЦ о. Михайло Сукмановський, настоятель римо-католицької громади Успіння ПДМ м. Золочів о. Міхал Голдович, ігумен Золочівського монастиря отців Василіян – о. Августин Шоп’як та о. Мойсей Левко ЧБМ – адміністратор парафії Воздвиження Чесного Хреста Господнього.

Владика Михаїл (Колтун), керівник Департаменту УГКЦ з питань душпастирства у силових структурах у Новоайдарівського району Луганської області, на передовій, освятив каплицю, яку побудували самі військові з 24 бригади.

Цього року, у післяпасхальному часі, владика Богдан Манишин, єпископ-помічник Стрийський, провідав воїнів у зоні АТО та здійснив чин освячення каплиці, яку ті спорудили на місці своєї дислокації. Архиєрей прибув на запрошення бійців одного із батальйонів, у якому душпастирював минулого літа.

У час Великодніх свят військові капелани УГКЦ побували в зоні бойових дій на Сході України, куди ще не доходили священнослужителі. Про це в інтерв’ю Департаменту інформації УГКЦ розповів отець Любомир Яворський, заступник керівника Департаменту Патріаршої курії УГКЦ у справах душпастирства силових структур України.

Свято Пасхи отці-капелани провели з бійцями ЗСУ

«Ми з вами! Ми разом робимо спільну добру справу», - Віталій Ціхорський , волонтер при Катедральному Соборі Верховних Апостолів Петра і Павла в м. Чорткові до військових в зоні АТО

"Відчуття спокою і миру - це моє Пасхальне пережиття", - капелан з передової

Для популяризації практики щоденної молитви за наших воїнів поширюємо між вірними листівки «Ми за тебе молимося». Ціллю цього проекту є духовна опіка над нашими воїнами, які перебувають на фронті і своєю жертвою та посвятою захищають свободу і територіальну цілісність нашої батьківщини. 

Анонси:

2 травня відбудеться освячення храму св. Володимира при монастирі Отців Василіян у м. Херсон. Освячення храму відбудеться за участі Блаженнішого Святослава (Шевчука), Отця і Глави УГКЦ, Апостольського Нунція – Його Високопреосвященства Архієпископа Томаса Едварда Ґалліксона, Секретаря Апостольської Нунціатури - Монсеньйора Пйотра Тарнавскі, Преосвященного Кир Василія (Івасюка), єпископа Коломийсько - Чернівецького, Преосвященного Кир Михаїла (Бубнія), Екзарха Одеського та адміністратора Кримського, Преосвященного Кир Василія (Тучапця), екзарха Харківського, а також численного духовенства та мирян.

9 травня цього року вкотре відбудеться конкурс сучасної релігійної пісні «Пісня серця», присвячений Митрополиту Андрею Шептицькому, рівноапостольному Володимиру Великому та святим мученика Борису і Глібу.

Високопреподобного отця Теодора Мартинюка, досі ігумена Свято-Успенської Унівської лаври, номіновано на Єпископа-помічника Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ. 22 травня в селі Зарваниці, у соборі Зарваницької Матері Божої, відбудеться його архиєрейська хіротонія.