Тижневий огляд: життя УГКЦ (13.06 – 19.06)
  • Пон, 20/06/2016 - 21:26

В понеділок,  13 червня 2016 року, на сайті електронних петицій до Президента почався збір підписів під вимогою захистити Патріарший Собор УГКЦ від забудовників - від руйнівного впливу незаконного будівництва житлово-офісного комплексу між вул. Микільсько-Слобідська та Броварським проспектом у Дніпровському районі м. Києва.

У вівторок, 14 червня, стало відомо, що Синод Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ, що проходив 7-8 червня 2016 року в Зарваниці, у своїх постановах звернув увагу на корупцію в суспільстві та уклав Пасторальну програму протидії цьому гріхові.

В середу, 15 червня, літак із кардиналом П’єтром Кароліном, Державним секретарем Ватикану, та монсеньйором Вісвальдасом Кульбокасом, працівником Державного секретаріату Ватикану, приземлився в Борисполі. Кардинала зустрічали делегація РКЦ та УГКЦ. Від УГКЦ представника Ватикану вітав Блаженніший Любомир, Архиєпископ-емерит УГКЦ, та Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ. «Кардинал приїхав з доброю новиною до України, для того, щоб розпочати гуманітарну акцію Папи Франциска під назвою «Папа для України». Папа Франциск особисто зініціював цю акцію, щоби допомогти постраждалим від війни в Україні», – розповів Блаженніший Святослав. 

16 червня, в рамках візиту до Запоріжжя, кардинал П’єтро Паролін, Державний секретар Ватикану, відвідав БФ «Карітас Запоріжжя» Української Греко-Католицької Церкви. Після урочистої зустрічі, він мав нагоду особистого спілкування із вимушено переселеними особами, яким допомагає Карітас. Як відомо, цьому БФ вдалося допомогти 11 тисячам родин.

Кардинал П’єтро Паролін, Державний секретар Ватикану, у Запоріжжі чітко висловив позицію Ватикану щодо святості й недоторканості українських кордонів. Апостольська Столиця підтримує суверенітет Української Держави, і ті території, де українська влада не має контролю і люди змушені тікати від війни, повинні бути повернені під її контроль. Святість українських кордонів, які має забезпечувати міжнародне право, повинні бути шановані всіма. Наголосив на цьому і Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав 17 червня під час прес-конференції в УНІАНі. Прес-конференція відбулася за участю Архиєпископа Мечислава Мокшицького, Митрополита Львівського РКЦ, владики Яна Собіла, Єпископа-помічника Харківсько-Запорізької дієцезії РКЦ, голови Технічного комітету гуманітарної акції «Папа для України».

В пятницю, 17 червня, Кардинал П’єтро Паролін, Державний секретар Ватикану, перебуваючи в Патріаршому соборі Воскресіння Христового УГКЦ в Києві, відмітив, що «Патріарший собор – це символ важкої та героїчної історії УГКЦ».  «Папа послав мене сюди насамперед до них, аби засвідчити близькість свою та всієї Католицької Церкви, а також запевнити у молитві й постійній праці, щоб мир повернувся в Україну та, щоб Держава могла далі крокувати до прогресу, у свободі, справедливості, рівності та порядності», - звернувся він до переселенців. Глава Церкви привітав від імені УГКЦ представника Ватикану в соборі.

В суботу, 18 червня 2016 року, Державний Секретар Апостольської Столиці Кардинал П’єтро Паролін освятив Архідієцезіальний музей, який стараннями митрополита Мечислава Мокшицького створено в Митрополичій Курії.

В неділю, 19 червня, на свято Зіслання Святого Духа владика Степан, Екзарх Донецький УГКЦ, відвідав храм Пресвятої Трійці в с. Роздолівка на Донеччині з нагоди храмового свята. Цього ж дня єпископ освятив каплицю Різдва Пресвятої Богородиці УГКЦ в с. Верхньокамняське  на честь 65-ї річниці переселення сюди із Львівщини українців внаслідок акції «Вісла».

Пропонуємо до Вашої уваги:

Постанови Сімдесят другої сесії Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ, 7-8 червня 2016 року Божого, Зарваниця.

26 червня місія «Відпустовий центр «Страдецька Гора» організовує традиційну всеукраїнську прощу до села Страдч Яворівського району Львівщини. «Проща присвячена 65-й річниці від дня смерті священомученика Михайла Конрада та мученика Володимира Прийми. Святкові богослужіння очолить глава УГКЦ патріарх Святослав Шевчук». За словами пароха с. Страдч о. Івана Колтуна, останні роки на прощі збиралося до 30 тисяч паломників.

Глава УГКЦ: «Простягнута рука потребуючого – це простягнута Божа рука допомоги для нас»

Глава УГКЦ подякував німецькій єпископській конференції за складену пожертву для постраждалих від війни в Україні

Глава УГКЦ нагородив центр опіки сиріт грамотою

Глава УГКЦ: «Максимальна прозорість – абсолютний пріоритет гуманітарної місії Папи»

Глава УГКЦ на зіслання Святого Духа: «Рушаймо на схід! Бо майбутнє УГКЦ й України кується там, де війна і страждають люди»

Владика Богдан (Дзюрах): «Інколи добре слово, лагідний дотик важать більше, аніж шматок хліба й склянка води»

Будьте служителями Церкви та народу, який вам доручено» - зустріч Держсекретару Ватикану з семінаристами

Олександр  ШЕЙКО: Митрополит Андрей, табір на Цитаделі і троє редемптористів

Звернення комісії УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я з нагоди всесвітнього дня донора